bouwgrond kopen

Bij een bouwgrond kopen komt heel wat kijken. Omdat u met zoveel zaken moet rekening houden, geven we u graag enkele tips om snel uw droomgrond te vinden!

Wie bouwplannen heeft, begint aan een spannende, nieuwe periode in zijn leven. Het avontuur begint bij de eerste stap: een bouwgrond kopen.

Een belangrijke stap, maar jammer genoeg niet zo’n evidente beslissing. Bouwgronden worden schaarser en duurder, en vaak hebben mensen ook steeds meer eisen. Het kan zo best moeilijk worden om uw droomgrond te vinden.

Omdat wij weten hoe moeilijk de zoektocht soms kan zijn, stellen we ook zelf een aantal gronden beschikbaar. Zo beschikt u meteen over alle nuttige informatie wat betreft de specificaties en mogelijkheden van die grond. Handig!

bouwgrond grondplan voorbeeld

Als u zelf op zoek gaat naar een bouwgrond, moet u rekening houden met een aantal zaken die de waarde van een bouwgrond bepalen. De effectieve waarde, wanneer u besluit de bouwgrond te kopen, maar ook de emotionele waarde voor u.

Ligging

U weet natuurlijk zelf het beste of u liever in de omgeving van een stad woont of op het platteland. In beide gevallen is de nabijheid van openbaar vervoer, winkelgelegenheid en scholen een absolute troef. Dat heeft mogelijk ook een effect op de prijs. Een bouwgrond kopen in een stad, kost u sowieso vaak meer dan in de ruime rand errond.

Daartegenover staat ook dat als u landelijk wilt wonen, met een grote tuin, weids uitzicht en in een rustige omgeving, u daar mogelijk ook meer voor zal betalen.

U moet dus uitmaken wat de emotionele waarde van die bepaalde eigenschappen zijn voor u: een absolute must of is er ruimte voor een compromis? Uiteraard is ook de effectieve waarde van belang: ligt de prijs van de bouwgrond in lijn met de troeven ervan?

Stedenbouwkundige voorschriften

Elke bouwgrond is aan een aantal regels onderworpen. U bent dan wel eigenaar van dat stuk grond, maar u mag er niet om het even wat op doen. In de stedenbouwkundige voorschriften wordt beschreven wat op een bouwgrond kan en mag.

Dat kan bijvoorbeeld gaan over de garage (losstaand of in het gebouw opgenomen), maar ook hoe hoog u mag/moet bouwen of de vorm van het dak en soms zelfs opgelegde materialen.

Als het gaat om een verkaveling of een bouwgrond naast enkele nieuwbouwwoningen, kunt u aan de hand van die woningen vaak afleiden wat wel en niet kan op uw grond. Maar wanneer de bouwgrond tussen oudere woningen ligt, kan het ook zijn dat voor die grond heel andere voorschriften gelden.

De bouwgrond zelf

Een bouwgrond kopen betekent uiteraard op die grond ook bouwen. U moet dus ook een kijkje nemen naar de grond zelf. De kwaliteit van de grond en de substantie (leem, zand, klei, …) kan u wat meer vertellen over de sterkte van de funderingen, afhankelijk van de zwaarte van uw woning. Ook een minder draagkrachtige grond blijft interessant, want u kunt er perfect een houtskeletbouwwoning op bouwen, dankzij de lichtere structuur van het houten skelet.

Vraag zeker ook naar het bodemattest. De inhoud daarvan moet verplicht worden meegegeven aan de koper. Het bevat alle relevante gegevens die de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) over de grond kent.

Let ook op eventuele niveauverschillen op de grond. Als de grond opgehoogd of de woning onderkelderd moet worden, zal dat een meerprijs betekenen.

Zijn alle nutsvoorzieningen aanwezig? Moeten er nog constructies of bomen verwijderd worden voor de bouw van start kan gaan? Is er sprake van overlast (geur, lawaai of water)?

Niet vergeten!

Bouwgrond kopen? Langsgaan bij de gemeente! Het klopt dat u informatie krijgt via de verkoper of u kunt u ook laten bijstaan door een architect bij het bezoeken van een grond (absoluut interessant als creatieve kijk op een op het eerste zicht minder interessante grond), maar wie de extra stap zet om naar het gemeentehuis te trekken, krijgt alle feiten mee.

Soms zijn er immers bezwarende omstandigheden die niet met het blote oog te zien zijn, zoals erfdienstbaarheidoverstromingsgevaar of bodemverontreiniging.

Een bouwgrond kopen betekent ook het betalen van registratierechten en notariskosten. U betaalt dus bovenop de prijs van de bouwgrond ook 10% registratierechten (of 5% in het geval van klein beschrijf). Aan de notaris betaalt u de aktekosten en het ereloon. Dat laatste wordt berekend op basis van de verkoopsprijs (ongeveer 1%).

De knoop doorgehakt? Op naar de notaris!

Slim bouwen met Sibomat

Bouw slim én toekomstgericht met Sibomat, in minder dan een jaar in uw droomwoning.