Ecologisch bouwen

Ecologisch bouwen wordt steeds belangrijker, maar hoe bouw je een ecologisch huis? Houtskeletbouw is een van de beste manieren. Ontdek hier waarom!

Ecologie en milieu worden steeds belangrijker, ook in de bouwsector. Steeds vaker wordt ingezet op milieuvriendelijke verwarmingstechnieken, duurzame materialen en alternatieven voor – vaak verouderde – klassiekers.

Ecologisch bouwen met houtskeletbouw
Foto: Brian A Jackson/Shutterstock.com

Een ecologisch huis bouwen is dus niet zo moeilijk meer, maar het kan wel best moeilijk zijn om door de bomen het bos te zien. Er zijn immers zoveel manieren om aandacht aan ecologie te besteden.

Dat kan door te kiezen voor groene energie, bijvoorbeeld met zonnepanelen, een warmtepomp, zonneboiler of een combinatie van technieken. U kunt ook kiezen voor natuurlijk isolatiemateriaal, optimaal gebruikmaken van de natuurlijke verwarming van de zon of uw regenwater recupereren.

Ook de overheid beseft het belang van ecologisch bouwen, waardoor de energienormen steeds strenger worden. Iedereen moet dus aandacht hebben voor duurzaamheid, want uw nieuwbouwwoning moet aan de normen voldoen.

Wie nog een stapje verdergaat dan de vooropgestelde eisen, kan echt inzetten op ecologisch bouwen.

Ecologisch bouwen betekent dat gedurende het hele bouwproces rekening wordt gehouden met het milieu: zowel voor de materialen en hoe die worden gewonnen, hoe het energieverbruik kan beperkt worden en zelfs de architectuur van de woning speelt een rol.

Waarom kiezen voor een ecologisch huis?

Een goede combinatie van de juiste technieken en materialen – rekening houdend met uw budget en wensen – kan u heel wat voordelen opleveren. Het is immers al lang geen geheim meer dat de investering in duurzame vormen van energieopwekking u heel wat kosten bespaart in de toekomst.

De energiekosten in een ecologisch huis zijn aanzienlijk lager. Bovendien betekent de investering in ecologische materialen dat uw woning ook voldoet aan de normen van de toekomst, waardoor uw woning op termijn haar waarde behoudt.

Gebruikmaken van natuurlijke materialen, zoals hout, bij het bouwen van uw woning heeft niet alleen een effect op het milieu, maar ook op de hoeveelheid vocht in uw woning.

Bouwen met hout betekent immers droog bouwen. Doordat uw woning van in het begin droog is, is ze bijgevolg gezond. De stabiele luchtvochtigheid in een houten woning beperkt zelfs de activiteit van schimmels, huisstofmijt, bacteriën en virussen.

Bovendien is ecologisch bouwen toekomstgericht. Vanaf 2021 moeten immers alle nieuwe gebouwen bijna-energieneutraal (BEN) worden gebouwd. Die Europese norm bepaalt dat alle gebouwen bijzonder weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die toch wordt verbruikt, wordt gehaald uit duurzame energiebronnen.

Om te voorkomen dat uw woning binnen enkele jaren achterhaald is, loont ecologisch bouwen dus absoluut de moeite.

Hoe kan ik ecologisch bouwen?

Een van de beste manieren om een ecologisch huis te bouwen, is door de te kiezen voor houtskeletbouw. Het basismateriaal – hout – is een zeer milieuvriendelijk materiaal. Het is de enige bouwgrondstof die groeit, en dus zichzelf aanvult.

Hout heeft bovendien het unieke vermogen om CO2 op te slaan. Bomen ‘ademen’ als het ware CO2 in en vormen dat broeikasgas om tot zuurstof. Per kubieke meter hout die men ter vervanging van een ander bouwmateriaal gebruikt, vermindert de CO2-uitstoot met een ton.

Bovendien is het verwerken van hout tot een houtskeletbouwwand een relatief milieuvriendelijk proces. Het energieverbruik en de CO2-uitstoot bij het productieproces zijn immers beduidend lager dan bij de productie van andere materialen.

Een van de belangrijke aspecten bij ecologisch bouwen is de isolatie. Daarbij is het niet alleen belangrijk met welk isolatiemateriaal de wand wordt opgevuld, maar ook het materiaal waaruit de wand bestaat heeft een impact. Zo is hout een fantastische isolator. Het isoleert liefst 15 keer beter dan beton en zelfs 370 keer beter dan staal. Dat heeft ook een impact op uw energiefactuur.

Aandacht voor duurzaamheid tijdens het bouwen wordt onontbeerlijk. Wacht niet tot morgen en kies vandaag al voor een ecologisch huis. Of u gaat voor een lage-energiewoning, een passiefhuis of een BEN-woning, een houtskeletbouwwoning is altijd een extra troef.

Slim bouwen met Sibomat

Bouw slim én toekomstgericht met Sibomat, in minder dan een jaar in uw droomwoning.