bouwtips

Of u er nog maar net over nadenkt of u al op het punt staat er volop in te duiken, bouwen blijft hoe dan ook een avontuur. Een eigen woning bouwen is voor velen een droom, maar wanneer u concrete plannen begint te maken, kunnen alle verschillende aspecten van bouwen de dappersten onder ons afschrikken. Sibomat geeft vijf gouden tips om u probleemloos door uw bouwavontuur te loodsen.

1. Weten wat u wilt

Het allerbelangrijkste voor men begint te bouwen, is: weten wat u wilt. Dat is ook net een van de moeilijkste beslissingen die men moet nemen. Daarom is het belangrijk dat u hiervoor de tijd neemt.

2. Hoe pakt u dat aan?

  • Vraag raad en tips aan iedereen die er een bouwavontuur heeft opzitten of die er zoals u net aan begint
  • Doe overal inspiratie op en vooral: noteer alles, het liefst op één plek, zij het in een schriftje of op uw smartphone
  • Neem een kijkje op de website van uw gemeente of stad, want af en toe organiseert die infoavonden over bouwen
  • Check woonsites en –blogs en raadpleeg bouwforums


Een belangrijk aspect van het bouwproces is uiteraard een geschikte bouwgrond vinden. Heeft u uw droomgrond nog niet gespot? Bekijk ook onze tips om uw ideale bouwgrond te vinden.

Tip van Sibomat-klant Didier: We zijn vooraf bij een aantal mensen met een houtskeletbouwwoning langsgegaan. Dat was in alle opzichten een zeer goede ervaring.

3. Budget

Het is geen geheim: bouwen is niet goedkoop. Daarom is het belangrijk dat u goed weet wat uw budget is en hoe u dat verdeelt over alle uitgaveposten. Een gedetailleerde raming leent zich daarvoor uitstekend. Noteer alle uitgaveposten, bijvoorbeeld in een Excel-sheet, met richtprijzen (die kan u opzoeken op www.livios.be of www.immoweb.be). Vergeet niet rekening te houden met minder voor de hand liggende zaken, zoals bijvoorbeeld de aansluiting op het rioolnet.

Een sleutel-op-de-deurfirma zoals Sibomat legt het gedetailleerde kostenplaatje op voorhand goed vast. Zo loopt u minder kans om uw budget te overschrijden. Iemand die zelf aan de slag gaat, doet dat vaak om te besparen, bijvoorbeeld op arbeidsuren. Vergeet daarbij niet de investering van uw eigen tijd. Bouwen kost niet alleen geld, maar ook bloed, zweet en tranen.

Wie vastbesloten is het heft in eigen handen te nemen, moet rekening houden met zijn eigen talenten. Een vakman heeft zijn naam niet gestolen. Herstellingen later kunnen duurder uitdraaien dan de werken te laten uitvoeren door een aannemer.
Waar uw eigen handigheid tekortkomt, kan u een compromis sluiten. Laat bijvoorbeeld de leidingen leggen, maar plaats zelf de installatie.
 
Een belangrijke tip voor alle bouwersprijzen vergelijken betekent geld besparen. Vraag voldoende offertes aan, maar hou bij de vergelijking ervan rekening met de volledigheid van de offerte.

Vraag ook een gratis haalbaarheidsstudie aan bij Sibomat. U hoeft alleen uw ontwerp te uploaden, waarna u snel een gedetailleerde uitwerking over de haalbaarheid en kostprijs van uw droomwoning in de bus krijgt.

Tip van Sibomat-klanten Andy en Sofie: ‘We waren door enkele offertes aangenaam verrast. Tot we ze in detail bekeken en het bleek dat men geen rekening had gehouden met alles wat we vroegen. Sibomat heeft wél rekening gehouden met onze wensen. Het was niet de goedkoopste, maar de offerte was helemaal volledig, zonder verborgen kosten.’

4. Keuzes maken

Een eigen woning bouwen, doet men met het zicht op de toekomst. U denkt: ik moet er mijn hele leven wonen, dus ik doe het meteen goed. Toch is het verstandig zich flexibel op te stellen wat betreft materiaalkeuze en inrichting. Tijdens het bouwproces is namelijk alles duur. De hoogste prijs betekent niet altijd de beste kwaliteit. Bespaar niet op grote aankopen, zoals ramen en dak, want die moeten een hele tijd meegaan. U kan wel makkelijk wat euro’s besparen door bijvoorbeeld tijdelijk goedkopere gordijnen te hangen of niet meteen te verven, maar alleen een witte primer aan te brengen. Zo neemt u de tijd om uw woning te leren kennen en wordt het risico op miskopen heel wat kleiner.

Hoe meer keuze, hoe moeilijker kiezen wordt. Zonder enige voorbereiding kan dat plots heel overweldigend worden. Kijk uw lijstje met wensen en eisen erop na en probeer u daar aan te houden. Luister gerust naar de mening van anderen, maar relativeer. Als u een keuze gemaakt heeft, laat u niet overtuigen door twijfels.

Tip van Sibomat-klanten Paul en Miranda: ‘Wij hadden niet de middelen om alles meteen perfect af te werken. Dus gingen we creatief aan de slag. Met een aantal kleine ideeën kan je veel personaliseren.’

5. Plannen

Zodra de architect uw plan heeft getekend, kan de bouwvergunning worden ingediend. Vanaf dat moment heeft u zo’n drie maanden tot die vergunning wordt goedgekeurd. Benut die tijd om zo veel mogelijk afspraken te maken en plannen vast te leggen.

Gaat u zelf aan de slag? Dan heeft u beduidend meer planwerk dan iemand die voor sleutel-op-de-deur kiest. Alle werken op elkaar laten afstemmen, is geen sinecure. De architect kan daarbij een belangrijke tussenpersoon zijn, wat betreft advies en ervaring. Hoever die samenwerking gaat, spreekt u op voorhand met uw architect af. Bij sleutel-op-de-deur daarentegen is de gekozen partner uw enige aanspreekpunt. Een  bedrijf zoals Sibomat elimineert de stressfactor door de coördinatie op zich te nemen en te waken over het eindresultaat.
 
 van Sibomat-klant Luc: ‘Je moet op voorhand zeker plannen waar je bijvoorbeeld de kabels van je tv wil. Weet je nog niet waar die moet komen? Voorzie dan de ruimte voor kabels in verschillende muren. Zo kan je de televisie ergens anders plaatsen zonder te veel moeite.’

6. Aan de slag

Het moment is aangebroken en de eerste spadesteek nadert. Ga een laatste keer over uw checklist. Heeft u voldoende stopcontacten voorzien, heeft u goed nagedacht over de verlichting, overheerst de esthetiek van uw woning niet de praktische kant ervan?

Bouwen doet men vaak als men jong is, maar men plant er ook nog te wonen wanneer men wat ouder is. Ga daarom na of uw huis flexibel is. Is er bijvoorbeeld ruimte voor een slaapkamer op het gelijkvloers? U kan ook leidingen voorzien in uw berging, zodat het ooit een badkamer kan worden. Bouwen blijft een avontuur, maar laat de stress niet overwegen. Geniet van het proces!

Tip van Sibomat-klanten Serge en Sabine Ook als je sleutel-op-de-deur bouwt, is het aangeraden om alles goed op te volgen. Ga regelmatig een kijkje nemen op de werf en wees op de hoogte van afspraken en dergelijke.

Slim bouwen met Sibomat

Bouw slim én toekomstgericht met Sibomat, in minder dan een jaar in uw droomwoning.