woning onderhoud
© Philippe Piraux

Het onderhoud van uw woning is kinderspel met deze handige checklist, met tips voor de acht belangrijkste plekken in en rond uw woning.

U heeft de laatste verhuisdozen uitgepakt en u bent officieel in uw nieuwe woning ingetrokken. Nu is het ideale moment aangebroken om aan het onderhoud van uw woning te denken. Uw droomhuis bouwen was immers een flinke investering en die wilt u zo goed mogelijk beschermen. Neem daarom de tijd om regelmatig uw woning te inspecteren en te onderhouden. Zo blijft uw huis niet alleen in topconditie, maar bespaart u op termijn ook flink wat geld.

Onderhoudswerken kunnen intimiderend overkomen. Om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan, kan u het best een checklist gebruiken. Zo heeft u een duidelijk overzicht en kan u taak per taak aanpakken, zonder dat u overweldigd wordt. Wij maakten een checklist met de belangrijkste onderhoudswerken in en rond uw woning. Print een exemplaar uit en in geen tijd heeft u heel wat taken afgevinkt! Ontdek hier de acht belangrijkste plekken om te onderhouden!

1. De gevel

Mogelijk heeft de gevel witte vlekken. Die ontstaan door de zouten in de steen en mortel en verdwijnen meestal van zichzelf. Het kan echter ook om kalksluier gaan, die ontstaat doordat natte cement tijdens een regenbui over de stenen spoelt. Zo’n kalksluier is moeilijker te verwijderen. Spoel deze zo snel mogelijk weg. Als dat niet meer werkt, kan u de fabrikant van de gevelstenen raadplegen voor tips. Jaarlijks controleert u ook het best de ventilatieroosters op verstoppingen en stof. Elke tien à vijftien jaar moeten de voegen gecontroleerd en eventueel opgevuld worden. Als u mos- of alg groei heeft, moet de gevel gereinigd worden.

2. Dak

Jaarlijks neemt u een kijkje of de pannen nog goed zitten en of er mos groeit op het dak. Mos moet u verwijderen om vochtproblemen te voorkomen. Ook op een plat dak moet mos verwijderd worden.
Eén keer per jaar, bijvoorbeeld in de lente, moet u de dakgoten schoonmaken. Vooral na de herfst en winter is het nodig dat u de bladeren en smurrie verwijdert, om verstoppingen te vermijden.

3. Ramen

Als u houten ramen heeft, moet u die elke vijf à tien jaar opnieuw behandelen. Ramen in PVC en aluminium zijn onderhoudsvriendelijker. Die maakt u mee schoon tijdens het ramenwassen.

4. Technieken

Wanneer u een regenwaterput heeft, moet die jaarlijks worden schoongemaakt. Ook moet de filter elk jaar worden vervangen.
Ook zonnepanelen moeten af en toe worden schoongemaakt om een maximaal rendement te behouden. Dat doet u met water en een zachte doek die geen krassen maakt.

5. Terras en oprit

Uw terras en oprit schuurt u het best elk jaar eens af. Als u groenaanslag heeft, moet u het terras ook behandelen met een daarvoor bestemd product.

6. Verwarming

Als u radiatoren heeft, controleer dan jaarlijks of ze goed ontlucht zijn. Heeft u een gasketel? Ook die vergt onderhoud, in de vorm van een driejaarlijkse controle. Als u een houtkachel heeft, moet de schoorsteen jaarlijks schoongemaakt worden, om schoorsteenbrand te vermijden. Ook een cv-installatie of warmtepomp moet tweejaarlijks door een onderhoudsbedrijf worden nagekeken. Op dat moment wordt de installatie meteen ook gereinigd.

7. Sanitair

Jaarlijks, bijvoorbeeld tijdens de lenteschoonmaak, moet u alle sifons en afvoerleidingen goed schoonmaken. Tijdens het jaar stapelen zeepresten, kalk en haar zich namelijk op. Dat is ook een goed moment om lekkende kranen te repareren. Was ook elk jaar de betegelde muren in wc en badkamer af. Zo blijven de voegen proper en kunt u bijvoorbeeld schimmelvorming voorkomen.

8. Ventilatie

Wanneer u werkt met een D-systeem, moeten de filters van uw installatie worden gereinigd, om het opgestapelde stof te verwijderen. Halfjaarlijks moeten de filters ververst worden. U kunt het best de installatie elk jaar laten controleren. Op dat moment worden ook de kanalen schoongemaakt.
Bij een C-systeem moet u erop toezien dat de roosters in uw ramen niet verstopt zijn of vol stof zitten.
 
Groot onderhoud is bij een nieuwbouw de eerste jaren niet meteen aan de orde. Maar wanneer u van in het begin zorgvuldig met uw woning omspringt en kleine taken verspreidt over het jaar, kan u op termijn heel wat kosten voorkomen.

Download onze handige checklist en hou uw woning in topconditie!

 

Slim bouwen met Sibomat

Bouw slim én toekomstgericht met Sibomat, in minder dan een jaar in uw droomwoning.