plattegrond huis tekenen

Op zoek naar inspiratie? Download hier onze gratis brochure!

Ongetwijfeld zit uw hoofd al boordevol ideeën en plannen om uw woondroom te realiseren. Uiteraard is voor iedere woning een plan vereist, opgemaakt door een deskundige. Maar het loont beslist de moeite om vooraf al eens na te denken hoe u uw huis wil oriënteren en indelen.

Er zijn tegenwoordig heel wat programma’s voorhanden waarmee u zelf al een ruwe schets maakt. Onze bouwadviseurs kunnen daarna op basis van uw tekening verder advies geven om het plan te finetunen.

 

Alles start met een plattegrond

Elk huis heeft een plattegrond, dit is een essentieel onderdeel van de bouwplannen. Op basis van de plattegrond worden alle leidingen en technische details op de bouwplannen uitgewerkt.

plattegrond huis

De plattegrond van uw woning geeft in een oogopslag vanuit vogelperspectief alle ruimten in uw woning weer. U vindt er duidelijk de afmetingen van elke ruimte, de raam- en deuropeningen en technische details op terug. Dat is handig om te ontdekken hoe meubels in de ruimte passen, hoeveel doorgangruimte er is, of de indeling praktisch is, … Het geeft u bovendien de kans om makkelijk en kosteloos een en ander uit te proberen.

Meestal ontvangt u deze plattegrond pas nadat de architect uw woningplan heeft uitgetekend, maar als u al een duidelijke indeling in uw hoofd hebt zitten, is het aan te raden om dit al even zelf uit te tekenen. Dat kan perfect in een ruwe schets, maar er zijn ook heel wat online programma’s om een gedetailleerde plattegrond te maken.

Met deze tekening of schets kunt u vervolgens naar uw bouwpartner en/of architect trekken.

 

Aan de slag met uw bouwplan

Qua schets kunt u kiezen voor 2D of 3D. Een 2D-plattegrond geeft een overzichtelijk beeld van uw toekomstige woning. Dat kan basic, met standaardmeubels bijvoorbeeld, maar u kunt er zelfs ook de vloerbekleding en verlichting in verwerken. Een 3D-beeld wordt pas echt interessant wanneer u al beslist hebt over de indeling van uw woning.
plattegrond huis

Qua tools raden wij bij Sibomat bijvoorbeeld Floorplanner aan. Via deze website tekent u een precieze plattegrond, maar kunt u meteen ook spelen met de toekomstige inrichting van uw woning. Dat is uiteraard geen vereiste, maar door digitaal even een zetel of tafel te plaatsen, ontdekt u snel waar uw plattegrond eventueel moet worden aangepast. Uw plattegronden worden opgeslagen en u kunt ze afdrukken in 2D en 3D.

SketchUp is een programma dat u kan downloaden. Het is een zeer uitgebreide tool om uw huis vrijwel volledig te ontwerpen. U kunt eenvoudig 2D-plattegronden, maar ook volledige 3D-modellen, maken en zelfs uw woning inrichten met 3D-meubels. Er bestaat een betaalde versie – SketchUp Pro – die wat meer mogelijkheden biedt, maar een plattegrond tekenen – en zelfs interieurinrichting – lukt perfect met de gratis basisversie.

Laat u niet overdonderen door de technische details van de vele beschikbare tools en programma’s: met pen en papier – en eventueel een goede lat – komt u ook al een heel eind ver!

 

Slimme vuistregels voor uw plattegrond

Om de bouwkost voor uw droomwoning zo laag mogelijk te houden, houdt u best een aantal spelregels in gedachten:

  • Geef uw raampartijen een perfecte oriëntatie zodat u optimaal van het zonlicht kan genieten.
  • De muren van de gelijkvloerse verdieping en de eerste verdieping dienen op elkaar te steunen.
  • Maak de afstand tussen de natte zones (keuken, badkamer, berging) zo klein mogelijk.

 

Geen handige harry?

Geen zin om zelf te tekenen? Een architect kan bijvoorbeeld op basis van inspiratiefoto’s of een ruwe schets een gedetailleerde plattegrond maken.

Bij Sibomat vindt u ook heel wat voorbeelden bij de inspiratiewoningen in verschillende stijlen: van strakke en moderne kubuswoningen tot de landelijke met typische baksteenarchitectuur.

Elke inspiratiewoning beschikt over een eigen plattegrond die u volledig kunt overnemen of die een inspiratiebron kan zijn. Op basis van uw ruwe schets of uw plattegrond gemaakt met een onlineprogramma of door de architect, voeren wij een haalbaarheidsstudie uit. Zo krijgt u op basis van uw ontwerp meteen een inschatting van het budget. Op die manier komt uw droomwoning alweer een stapje dichterbij.

Ontdek onze inspiratiewoningen

Bouwplannen? Laat u inspireren door onze talrijke realisaties en inspiratieplannen.