woningbouw

Ontdek alles over woningbouw in houtskelet: van bouwproces tot prijs. Zo bent u helemaal klaar voor een nieuwe fase in uw leven!

Een woning is van onschatbare waarde in een mensenleven.

Het is de plek waar uw hele leven zich afspeelt. Het is dus van essentieel belang dat u zich goed voelt in uw woning en dat u er tevreden mee bent. Wanneer dat niet het geval is, kijkt u logischerwijze uit naar een nieuwe woning om te bouwen of te verbouwen. Maar hoe weet u wat de beste optie voor u is?

huis of woning bouwen

Bouwen of verbouwen?

Als u klaar bent voor een nieuwe woning, is de eerste keuze die moet gemaakt worden vaak of u een woning zal bouwen of verbouwen. Beide methodes hebben voor- en nadelen en dienen afgewogen te worden met uw persoonlijke wensen.

Het grootste voordeel aan verbouwen is dat u op het eerste zicht best wat kan besparen. Bij een woning ouder dan tien jaar kunt u de werken uitvoeren tegen een verlaagd btw-tarief (6%). U kunt ook de kosten drukken door zelf werken uit te voeren.

Het vooroordeel over nieuwbouw is dat het u ongetwijfeld meer zal kosten dan verbouwen. Het tegendeel blijkt waar! Een woning ouder dan tien jaar renoveren, betekent meteen ook investeren in het vernieuwen van alle leidingen en elektriciteit, maar mogelijk ook het dak en de ramen.

Er zijn nieuwe, strenge vereisten rond isolatie en duurzame technologie, waardoor ook op dat gebied investeringen moeten gemaakt worden om een oude woning up-to-date te houden. Op die manier wordt het moeilijk u aan uw budget te houden, want onvoorziene kosten duiken ongetwijfeld op.

Bouwen biedt u het voordeel dat u bouwt naar uw eigen wensen. Dat doet u aan de hand van uw budget. Bij Sibomat verzekeren we u dat u op voorhand weet wat uw woning zal kosten. U kunt bovendien ook perfect zelf werken uitvoeren. Dat is bij houtskeletbouw daarbovenop veel handiger dan bij een traditionele woning.

Interessant om te weten

Ook bij een renovatie – zelfs van oude kantoor- of appartementsgebouwen – kunt u houtskeletbouw integreren.

Gezinsuitbreiding = woninguitbreiding? Alweer toont de flexibiliteit van houtskeletbouw zich als echte troef, want ook bestaande gebouwen kunnen eenvoudig worden uitgebreid dankzij houtskeletbouw.

Hoe gaat woningbouw in z’n werk?

Een huis bouwen gebeurt in drie fases: voorbereidingruwbouw en afwerking. Dat geldt voor alle woningbouw, van traditioneel tot houtskeletbouw.

De voorbereidingsfase omvat vooral plannen. Uw wildste plannen worden omgezet in gedetailleerde bouwplannen. U legt de figuurlijke fundering van uw woning, waarbij alle details worden uitgewerkt.

Zo kunt u vlot overgaan naar de ruwbouwfase, waarin uw woning ook effectief tot stand komt. Een goede, betrouwbare bouwpartner is onmisbaar. Hij begeleidt u door het hele proces en leidt alles in goede banen.

In de afwerkingsfase wordt alle puntjes op de i gezet. Van een huis naar een thuis.

Wat kost een huis bouwen?

Woningbouw is en blijft een grote investering. Dat geldt voor alle nieuwbouwwoningen, maar wie het goed aanpakt, kan heel wat besparen.

De twee meest gebruikte bouwmethodes – houtskeletbouw en traditioneel – hebben een vergelijkbare kostprijs, maar bij een houtskeletwoning krijgt u een performantere woning, met een kortere bouwtijd.

Time is money, dat weet u ook. Een houtskeletbouwwoning staat er in vier tot zes maanden. Daardoor bespaart u heel wat op werkuren, maar eventueel ook op huur.

U kunt ook nog steeds een beroep doen op premies. Woningen met een E-peil van E20 tot E30 hebben best nog veel recht op voordelen van de overheid. Bij een E-peil onder de norm krijgt u automatisch een vermindering van de onroerende voorheffing. U heeft mogelijk ook recht op een E-peilpremie van de netbeheerder.

Sibomat-bouwadviseurs bekijken samen met u hoe u een dergelijk E-peil kan behalen.

Is houtskeletbouw iets voor mij?

Houtskeletbouw is geen geitenwollensokkenverhaal meer. Het is een performante, duurzame en korte bouwmethode

Omdat woningbouw in houtskelet relatief nieuw is in België – maar eeuwenoud in de rest van de wereld – heeft houtskeletbouw af en toe nog met vooroordelen te kampen.

Zo wordt gezegd dat houtskeletbouw beperkingen heeft, maar de grootste troef aan houtskeletbouw is net dat het de meest flexibele bouwmethode is om al uw wensen realiteit te zien worden.

Bovendien behoort houtskeletbouw tot de meest ecologische woningbouwmethodes. Dankzij de combinatie van de luchtdichtheid, isolatie in de wanden en de juiste technieken is het heel makkelijk om een laag E-peil te behalen.

Slim bouwen met Sibomat

Bouw slim én toekomstgericht met Sibomat, in minder dan een jaar in uw droomwoning.