Quadro woning en moderne bouwstijl
© Moderne woningbouw door Sibomat

Houtskeletbouw is wereldwijd een populaire bouwmethode. Een skelet in hout biedt dan ook heel wat voordelen: hout is een kwalitatief materiaal waarmee je snel bouwt en alle ontwerpvrijheid hebt. De woning is bovendien energiezuinig en comfortabel. 

Kwalitatief materiaal

Naaldhoud is de basis voor houtskeletbouw. Deze houtsoort is licht in verhouding tot zijn mechanische sterkte, bovendien is naaldhout ruim voorradig in onze contreien. Hout is overigens oneindig hernieuwbaar en CO2-neutraal.

Ontwerpvrijheid

Welke woonstijl u ook kiest: landelijk, modern of klassiek, houtskeletbouw sluit niets uit. U kunt de houtconstructie aan de buitenzijde met ieder gevelmateriaal – of een combinatie van materialen – laten afwerken. Zelfs in het interieur hoeft geen hout zichtbaar te zijn.

De architect heeft ook geen beperkingen in zijn ontwerpmogelijkheden: vides, grote overspanningen voor ramen en zelfs complexere ideeën zijn perfect haalbaar. Dankzij de lichte structuur en het ontbreken van koudebruggen kan de architect met een houtskelet volledig aan uw wensen voldoen.

Snelle bouwmethode

Een houtskeletwoning is op amper twee weken wind- en waterdicht. Weinig andere technieken kunnen tippen aan de bouwsnelheid van een houtskeletbouw. Dat dankt de bouwmethode aan de grondige voorbereiding en de productie van de verschillende bouwdelen in een atelier. Het werken met die kant-en-klare delen levert weinig werfafval op.

De droge bouwmethode tijdens de afwerking zorgt ervoor dat u tot de helft sneller in uw woning kunt trekken in vergelijking met een traditioneel gemetselde woning.

Lichte bouwwijze

Hout is een licht bouwmateriaal. Dat is een belangrijke troef om weinig draagkrachtige bouwterreinen. De fundering voor een houtskelet kan minder zwaar worden uitgevoerd, wat een besparing op het bouwbudget betekent.

Energiezuinig

Het is niet voor niets dat veel passiefwoningen in een houtskeletbouw worden gebouwd. De thermische isolatie van hout scoort 5 keer beter dan die van baksteen en 12 keer beter dan die van beton. Bovendien bieden de holtes in het skelet de nodige ruimte om te isoleren. Zo kunt u de totale muurdikte beperkt houden.
Luchtdicht bouwen is bij een houtskelet relatief eenvoudig. Zo heeft u een grotere zekerheid om een goede luchtdichtheid en dus een beperking van de energieverliezen in uw woning.

Gezond

Hout heeft de eigenschap vocht te bufferen, waardoor u altijd van een aangenaam én gezond binnenklimaat geniet in uw houtskeletbouw woning. Hoeveel te meer hout er in de woning is, des te doeltreffender de relatieve luchtvochtigheid binnen de comfortzone van 45 à 55% blijft. Schimmels, huisstofmijt, bacteriën en virussen zijn dan het minst actief.

Comfortabel

Een ander comfortbepalend element is dat een houtskeletbouw traag opwarmt of afkoelt. Het temperatuurverschil tussen het hout en de omgeving is dus klein. Dat betekent dat u de lucht in de woning maar beperkt hoeft te verwarmen om van een comfortabele binnentemperatuur te genieten. In een houtskeletwoning volstaat een temperatuur van 18° tot 20°C om van eenzelfde comfort te genieten als in een traditionele constructie met een binnentemperatuur van 22°C.

Slim bouwen met Sibomat

Bouw slim én toekomstgericht met Sibomat, in minder dan een jaar in uw droomwoning.