Heeft u de sleutel van een verouderde woning vol potentieel in handen?
Kiest u dan voor renovatie of voor afbraak en heropbouw?
Die keuze is niet altijd makkelijk, dus neem de tijd om u voldoende te informeren.
Een belangrijke factor in deze overweging kunnen fiscale steunmaatregelen zijn.
Ontdek hier welke premies er zijn, aan welke voorwaarden u moet voldoen en hoe u ze moet aanvragen.
Om te weten op welke premie u recht heeft, moet u eerst weten wat afbraak en heropbouw, of vernieuwbouw, precies inhoudt. In essentie betekent het dat u een verouderde woning sloopt om ze te vervangen door een energie-efficiënte nieuwbouw.
Heropbouw wordt fiscaal gestimuleerd door de overheid. Er zijn twee grote steunmaatregelen: het verlaagd btw-tarief van 6% of de sloop- en heropbouwpremie van 10.000 euro.
Onder bepaalde voorwaarden moet u slechts 6% btw betalen voor sloop en heropbouw van een woning.
Om er recht op te hebben moet u aan enkele voorwaarden voldoen:
Alleen de bouwheer heeft recht op het verlaagd tarief. Wanneer u dus een (deels) heropgebouwde woning koopt van de vorige eigenaar die het eerste gebouw liet afbreken en (gedeeltelijk) heropbouwde, kunt u geen beroep doen op het verlaagd tarief om de woning (verder) te heropbouwen.
Het tarief is dan weer wel toepasbaar op de afwerking van het gebouw. In dat geval moet het tijdstip waarop de btw opeisbaar wordt vallen op uiterlijk 31 december van het jaar van de eerste ingebruikname van het gebouw.
De bouwheer moet een verklaring en een kopie van de bouwvergunning inzake afbraak en heropbouw indienen bij het (lokale) btw-controlekantoor, en dat voordat de btw opeisbaar wordt (dus voor de dienstvoltooiing, facturatie of betaling van een voorschot). In de verklaring moet u vermelden dat het gebouw uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning zal gebruikt worden. Een kopie bezorgt u aan de aannemer.
Wanneer u een woning wil heropbouwen in het Vlaams Gewest en u niet kan genieten van het btw-tarief van 6%, heeft u recht op een Vlaamse sloop-en heropbouwpremie van 10.000 euro.
Hoe moet u de premie aanvragen?
De premie moet u aanvragen binnen de drie maanden na het aanvragen van de omgevingsvergunning voor sloop- en heropbouw. U hoeft niet te wachten tot u de effectieve vergunning hebt ontvangen.
De aanvraag van de premie verloopt in twee stappen:
Stap 1: na de aanvraag voor de omgevingsvergunning voor sloop- en heropbouw
Stap 2: nadat de sloop werd uitgevoerd
De premie aanvragen, en welke documenten u nodig hebt, kunt u hier terugvinden.
Het verlaagde btw-tarief voor de sloop en heropbouw van oude woningen wordt uitgebreid naar het hele land. Voorheen was dat alleen geldig in 32 steden. Het verlaagde btw-tarief is ook van toepassing voor renovatie van woningen ouder dan tien jaar.
Een verouderde woning heropbouwen is dus een slimme zet. Dat doen met houtskeletbouw is dubbel zo slim. Het is immers een snelle, droge en lichte bouwmethode, waardoor u na zo’n zes maanden al kan verhuizen. U hoeft niet te vrezen voor onvoorziene kosten, want bouwen met houtskeletbouw betekent dat u precies weet waar u aan begint én waar u eindigt.
Van plan een oude woning op de kop te tikken met het oog er een pareltje van te maken? Laat dan een vrijblijvende haalbaarheidsstudie uitvoeren bij Sibomat. We zetten onze kennis en decennialange ervaring in om uw bouwdroom vorm te geven Neem dus snel contact op, of u nu een specifiek project wil bespreken of gewoon enkele vragen heeft.
Rationeel en energetisch renoveren is de sleutel tot succesvol renoveren. Nog te vaak renoveren mensen de badkamer, de keuken, isoleren ze hier en daar en plaatsen ze een duurzame energiebron, maar de eigenlijke structuur van de woning laten ze ongemoeid. Om het energie-efficiëntst te renoveren moet men dus rationeel een totaaloverzicht volgen met de hulp van specialisten of een bouwteam. Bij een heropbouw vertrekt u meteen vanuit dat totaaloverzicht.
Voor- en nadelen van heropbouw