Ontdek hier welke premies er zijn, aan welke voorwaarden u moet voldoen en hoe u ze moet aanvragen.

Download hier onze brochure

Stel uw vraag
window.onload = function(){ const scrollElements = document.querySelectorAll(".vertical-divider-line-animated"); const elementInView = (el, scrollOffset = 0) => { const elementTop = el.getBoundingClientRect().top; return ( elementTop <= ((window.innerHeight || document.documentElement.clientHeight) - scrollOffset) ); }; const displayScrollElement = (element) => { element.classList.add("scrolled"); }; const handleScrollAnimation = () => { scrollElements.forEach((el) => { if (elementInView(el, 100)) { displayScrollElement(el); } }) } window.addEventListener('scroll', () => { handleScrollAnimation(); })}

Premies voor afbraak en heropbouw

Heeft u de sleutel van een verouderde woning vol potentieel in handen?

Kiest u dan voor renovatie of voor afbraak en heropbouw?

Die keuze is niet altijd makkelijk, dus neem de tijd om u voldoende te informeren.

Een belangrijke factor in deze overweging kunnen fiscale steunmaatregelen zijn.

Ontdek hier welke premies er zijn, aan welke voorwaarden u moet voldoen en hoe u ze moet aanvragen.

Om te weten op welke premie u recht heeft, moet u eerst weten wat afbraak en heropbouw, of vernieuwbouw, precies inhoudt. In essentie betekent het dat u een verouderde woning sloopt om ze te vervangen door een energie-efficiënte nieuwbouw.

Heropbouw wordt fiscaal gestimuleerd door de overheid. Er zijn twee grote steunmaatregelen: het verlaagd btw-tarief van 6% of de sloop- en heropbouwpremie van 10.000 euro.

Verlaagd btw-tarief

Onder bepaalde voorwaarden moet u slechts 6% btw betalen voor sloop en heropbouw van een woning.

Om er recht op te hebben moet u aan enkele voorwaarden voldoen:

  • De afbraak moet gepaard gaan met de wederopbouw. Ze moeten samen één handeling vormen. Dit betekent dat de aanvraag van afbraak en nieuwbouw tegelijk moeten worden aangevraagd en deel uitmaken van dezelfde vergunning.
  • Het moet gaan om woningen die gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zijn en die een bewoonbare oppervlakte hebben van maximum 200 m2.
  • Het verlaagd tarief is dus niet geldig wanneer het gaat om:
    • enkel een uitbreiding van een bestaande eengezinswoning, zonder afbraak van het grootste deel van de oude dragende muren of wezenlijke elementen van de structuur.
    • afbraak van een woning met het oog op het perceel te verkopen als bouwgrond.

Alleen de bouwheer heeft recht op het verlaagd tarief. Wanneer u dus een (deels) heropgebouwde woning koopt van de vorige eigenaar die het eerste gebouw liet afbreken en (gedeeltelijk) heropbouwde, kunt u geen beroep doen op het verlaagd tarief om de woning (verder) te heropbouwen.

Het tarief is dan weer wel toepasbaar op de afwerking van het gebouw. In dat geval moet het tijdstip waarop de btw opeisbaar wordt vallen op uiterlijk 31 december van het jaar van de eerste ingebruikname van het gebouw.

Hoe kan ik van het verlaagd tarief genieten?

De bouwheer moet een verklaring en een kopie van de bouwvergunning inzake afbraak en heropbouw indienen bij het (lokale) btw-controlekantoor, en dat voordat de btw opeisbaar wordt (dus voor de dienstvoltooiing, facturatie of betaling van een voorschot). In de verklaring moet u vermelden dat het gebouw uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning zal gebruikt worden. Een kopie bezorgt u aan de aannemer.

afbraak en heropbouw

Sloop- en heropbouwpremie

Wanneer u een woning wil heropbouwen in het Vlaams Gewest en u niet kan genieten van het btw-tarief van 6%, heeft u recht op een Vlaamse sloop-en heropbouwpremie van 10.000 euro.

Aan welke voorwaarden moet u voldoen?

  • U kunt de premie enkel aanvragen voor een bouwproject waarbij de afbraak en de herbouw gecombineerd wordt.
  • De premie is niet cumuleerbaar met het btw-tarief van 6%.
  • De aanvraag van de omgevingsvergunning moet ingediend zijn in 2021 en 2022.

Hoe moet u de premie aanvragen?

De premie moet u aanvragen binnen de drie maanden na het aanvragen van de omgevingsvergunning voor sloop- en heropbouw. U hoeft niet te wachten tot u de effectieve vergunning hebt ontvangen.

De aanvraag van de premie verloopt in twee stappen:

Stap 1: na de aanvraag voor de omgevingsvergunning voor sloop- en heropbouw

Stap 2: nadat de sloop werd uitgevoerd

De premie aanvragen, en welke documenten u nodig hebt, kunt u hier terugvinden.

6% in heel België

Het verlaagde btw-tarief voor de sloop en heropbouw van oude woningen wordt uitgebreid naar het hele land. Voorheen was dat alleen geldig in 32 steden. Het verlaagde btw-tarief is ook van toepassing voor renovatie van woningen ouder dan tien jaar.

afbraak heropbouw 6% BTW

Heropbouw met houtskelet

Een verouderde woning heropbouwen is dus een slimme zet. Dat doen met houtskeletbouw is dubbel zo slim. Het is immers een snelle, droge en lichte bouwmethode, waardoor u na zo’n zes maanden al kan verhuizen. U hoeft niet te vrezen voor onvoorziene kosten, want bouwen met houtskeletbouw betekent dat u precies weet waar u aan begint én waar u eindigt.

 

Werf Opbouw Houtskeletbouw

Klaar om voluit te gaan voor afbraak en heropbouw? 

Van plan een oude woning op de kop te tikken met het oog er een pareltje van te maken? Laat dan een vrijblijvende haalbaarheidsstudie uitvoeren bij Sibomat. We zetten onze kennis en decennialange ervaring in om uw bouwdroom vorm te geven Neem dus snel contact op, of u nu een specifiek project wil bespreken of gewoon enkele vragen heeft.

Energetisch renoveren

Rationeel en energetisch renoveren is de sleutel tot succesvol renoveren. Nog te vaak renoveren mensen de badkamer, de keuken, isoleren ze hier en daar en plaatsen ze een duurzame energiebron, maar de eigenlijke structuur van de woning laten ze ongemoeid. Om het energie-efficiëntst te renoveren moet men dus rationeel een totaaloverzicht volgen met de hulp van specialisten of een bouwteam. Bij een heropbouw vertrekt u meteen vanuit dat totaaloverzicht.

Download onze brochure

Stel uw vraag
Sibomat brochure mockup