+32 9 388 71 95 info@sibomat.be Bezoek onze showroom Sibonet NL / FR
Mijn Sibomat
11/12/2017 | Sibomat | Energie |

Vanaf 1 januari 2018 gaat het S-peil van kracht. Wat de nieuwe norm inhoudt en wat dat betekent voor u, ontdekt u in dit artikel.

2018 luidt niet alleen het nieuwe jaar in, maar het brengt ook een aantal nieuwe regels voor bouwers met zich mee. Met het zicht op 2021, wanneer alle nieuwbouwwoningen bijna-energieneutraal moeten zijn (BEN), worden de energienormen steeds strenger.

Een BEN-woning verbruikt zeer weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Groene energie dient maximaal benut te worden.

Daarom gaat vanaf januari het S-peil (of schilpeil) van kracht, een nieuwe norm die de huidige K-waarde moet vervangen.

EPB eisen 2018
Foto: jaddingt/Shutterstock.com

EPB-eisen

EPB - wat staat voor Energieprestatie en Binnenklimaat - omvat alle energienormen: isolatie, luchtdichtheid, ventilatie, verwarming, … Wanneer u een nieuwbouwwoning bouwt, moet u voldoen aan de EPB-eisen.

U kunt de eisen die gelden in het jaar van de aanvraag van uw stedenbouwkundige vergunning nakijken. Wie nu nog aan zijn bouwavontuur gaat beginnen en dus de stedenbouwkundige vergunning nog moet aanvragen, moet voldoen aan de eisen van 2018.

Hoe zit het met het E-peil?

Ook het E-peil wordt alsmaar verstrengd. Waar dat in 2017 nog E50 was voor nieuwbouwwoningen, wordt dat vanaf 2018 verstrengd naar E40.

Opgelet: bij nieuwbouwwoningen waar geen hernieuwbare energiebronnen aanwezig zijn, is dat zelfs E36.

Het houdt vooral in dat er meer aandacht moet gaan naar hernieuwbare energiebronnen, zoals bijvoorbeeld warmtepompen, maar ook naar een degelijke isolatie en ventilatie.

Alle nieuwbouwwoningen moeten tegen 2021 BEN-woningen zijn, wat betekent dat ze moeten voldoen aan E30. Het is daarom zeker interessant om met uw EPB-verslaggever of uw bouwfirma te bekijken hoe u vandaag al aan die eis kan voldoen. Zo is uw woning vandaag al klaar voor de toekomst.

E-peil tot 2021

Van K naar het S

Vanaf 2018 wordt het S-peil geïntroduceerd. Het S-peil zal de K-waarde en de netto-energiebehoefte van nieuwe gebouwen vervangen.
 
Wat was nu de K-waarde? Die waarde geeft het algemene isolatieniveau van een woning weer. Hoe lager de waarde, hoe hoger het isolatieniveau en dus hoe beter geïsoleerd.
 
De netto-energiebehoefte van een woning betekent dan weer hoeveel energie jaarlijks nodig is om de woning op te warmen in de winter en eventueel af te koelen in de zomer.
 
Vanaf 1 januari 2018 vervangt het S-peil (schilpeil) dus beide en voegt er ook nog wat aan toe. Bij het S-peil moet immers ook rekening worden gehouden met de oriëntatie van de woning, de verhouding glas-vloeroppervlakte, de vormefficiëntie (compactheid) en de luchtdichtheid.
 
Vanaf 2018 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan een S-peil van S31 of minder. In 2021 wordt dat S28.

K-peil S-peil
Houdt rekening met isolatie Houdt rekening met isolatie, maar ook met luchtdichtheid en oriëntatie
Bevoordeelt grote gebouwen Houdt rekening met vormefficiëntie, dus bevoordeelt compact gebouwen
Niet streng genoeg om BEN-woningen te realiseren Heeft het oog op BEN-normen van 2020, maar is ook vandaag absoluut haalbaar
 

Wat betekent dat voor mij?

Bij de introductie van het S-peil ontstond wat heisa, omdat de norm moeilijk te behalen zou zijn en tot meerkosten zou leiden. Vooral voor grote woningen met veel glaspartijen zou het moeilijker zijn de eis te behalen.

Luchtdichtheid, de verhouding glas-vloeroppervlakte en de vormefficiëntie zijn cruciaal in het behalen van een laag S-peil. Wie streeft naar gemiddelde waarden voor die parameters en inzet op een goede isolatie, kan S31 absoluut behalen.

 Rekening houdend met het S-peil zal voor een nieuwbouwwoning bijgevolg meer aandacht moeten besteed worden aan compacter (en dus goedkoper) bouwen, met weloverwogen glasoppervlakken (qua grootte en oriëntatie).
 
Eventuele meerkosten kunnen dus gecounterd worden door te kiezen voor een slimme architectuur én door te investeren in de juiste technieken, met een nog lagere energiefactuur als gevolg.
 
Als niet voldaan wordt aan de S-norm, kan dat leiden tot een boete.

Het S-peil en Sibomat

Een houtskeletbouwwoning is een van de makkelijkste manieren om aan de EPB-eisen te voldoen. Het is een energievriendelijke bouwmethode waarbij u makkelijk kunt gaan voor een compacte architectuur en duurzame energiebronnen.
 
Sibomat werkt samen met een ervaren, onafhankelijk EPB-bureau. De EPB-verslaggever maakt een voorstudie nog voor de bouwwerken van start gaan. Zo weet u of uw ontwerp voldoet aan de EPB-normen, waaronder dus het E-peil en ook het S-peil.
 
Samen met een EPB-verslaggever en uw bouwfirma kunt u bovendien bekijken hoe u een gewenst E-peil kan behalen. Dat kan door het inzetten van de juiste energievriendelijke technieken.
 
Wanneer uw nieuwbouwwoning klaar is, zal een een EPB-eindverslag opgemaakt worden, waarin het uiteindelijke E-peil en S-peil zal bevestigd staan.  

 

EPB-eisen en uw project?

Bouwplannen? We nemen graag de zorg weg en overlopen samen met u de EPB-vereisten voor uw project!

INFORMEER MIJ OVER DE EPB-VEREISTEN
Plaats een reactie:
Gelieve te bevestigen dat u geen robot bent.

Wanneer u op “verzenden” klikt, zal Sibomat u op de hoogte houden van haar activiteiten zoals bepaald in het privacy- en cookiebeleid.