architect

Bouwen betekent heel wat beslissingen nemen. De eerste daarvan is de architect. Ontdek in dit artikel hoe u de geschikte architect voor uw project vindt.

De architect is vaak de eerste concrete stap die men neemt bij het realiseren van een nieuwe woning. De architect is namelijk degene die uw ideeën en wensen tastbaar maakt en in een voorontwerp giet. Dat voorontwerp vormt de basis van het proces en de architect begeleidt u er doorheen.

Daarom is het belangrijk dat u weet wat precies de taken van een architect zijn en hoe u de geschikte architect voor uw project kunt vinden.

Waarvoor kunt u terecht bij de architect?

Wettelijk gezien moet u een beroep doen op een architect wanneer u werken wilt uitvoeren waarvoor u een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt. Dat geldt dus voor een nieuwbouw, maar ook voor een grondige renovatie of het plaatsen van een bijgebouw.

Men neemt voornamelijk een architect in de arm voor twee belangrijke fases in een project:

  • de beginfase: het ontwerpen van de plannen en het verkrijgen van officiële documenten, zoals de stedenbouwkundige vergunning.
  • tijdens de werken: de architect voert toezicht uit op de werf tijdens de werken. Hij controleert of alles verloopt zoals het hoort en kan geraadpleegd worden voor problemen.

Deze fases zijn cruciaal voor uw bouwproject en dus is het essentieel dat u een architect kiest waar u vertrouwen in hebt en waar u goed mee opschiet. Ook is het belangrijk dat het op creatief vlak klikt. 

Hoe vindt u een geschikte architect?

Vaak is de eerste stap het internet raadplegen en architecten in uw buurt op te zoeken. Architecten hebben vaak een portfolio op hun website, waarin u meteen kunt zien of de ontwerpen van de architect u aanspreken.

Een gerichte internetsearch is ook interessant wanneer u een specifieke bouwmethode wil toepassen, zoals houtskeletbouw. Een architect met ervaring in die bouwmethode heeft een streepje voor.

Mond-tot-mondreclame blijft de beste manier om nieuwe klanten te werven en dat geldt ook voor architecten. Vraag eens na bij familie en vrienden of zij hun architect aanraden en waarom wel of niet.

Ook wanneer u tijdens het rondrijden een nieuwbouwwoning spot die helemaal uw ding is, is het een goed idee om even aan te bellen en te vragen naar de naam van de architect en eventueel de ervaring van de bewoners.

Het is een goed idee om met meer dan een architect een verkennend gesprek te voeren. Bespreek daarbij de werken die moeten gebeuren, een raming van het budget en vraag ook of ze beschikbaar zijn. Vraag naar hun portfolio en eventueel naar namen van vorige klanten.

Het eerste gesprek

Het moet tussen u en uw architect klikken. Tijdens een van de belangrijkste en meest stressvolle periodes van uw leven is de architect een van de personen die het dichtst bij u staan.

Een aantal vragen stellen en uw eigen ideeën opwerpen, geeft u een inzicht in de werkwijze van de architect én wat voor architect u voor u heeft. 

Bouwstijl

Bekijk op voorhand realisaties en/of het portfolio via de website van de architect. Spreekt een van de projecten u aan, vermeld dat ook tijdens het gesprek. Zo kan de architect meteen een inschatting maken van uw stijl. U kunt ook foto’s meebrengen, die meteen weergeven wat u mooi vindt.

Bouwgrond

Breng wanneer dat kan voldoende informatie mee over de bouwgrond die u op het oog heeft of die u gekocht heeft. Op basis van informatie zoals de ligging, afmetingen, oriëntatie, verkavelingsvoorschriften en dergelijke kan de architect zich al een beeld vormen van wat mogelijk is op de grond.

Verwachtingen

Denk op voorhand na over wat je van de architect verwacht. De basis is het ontwerp, de stedenbouwkundige aanvraag en controle op de werf, maar een architect kan ook bijvoorbeeld begeleiden in de budgetbeheersing.

Tijdens een eerste gesprek ontdekt u hoe de architect daar tegenover staat.

Buikgevoel

Let er ten slotte op hoe de architect reageert op uw plannen en ideeën. Volg uw buikgevoel. Let er bijvoorbeeld op dat de architect u voldoende adviseert. Zo moet hij u bij wilde ideeën ook waarschuwen over mogelijke risico’s (tijd, budget) en niet alleen met alles enthousiast akkoord gaan.

Ook het omgekeerde is te vermijden, waarbij de architect moeilijk de touwtjes uit handen geeft. De architect verdient vrijheid, maar voldoende inbreng is voor de bouwheer onontbeerlijk. Het gaat uiteindelijk om uw project.

Klaar voor het eerste gesprek met de architect, maar heeft u nog wat meer inspiratie rond bouwstijlen nodig? Neem gerust een kijkje bij onze inspiratiewoningen!

Weet u perfect wat u wil en heeft u dat zelf even op papier geschetst? U kunt uw plannen naar Sibomat sturen, die wij dan voor u bestuderen, zodat u kunt bouwen volgens uw ontwerp! 

Bouwen op maat met Sibomat

Sibomat bouwt op uw maat: van ruwbouw tot een volledig afgewerkte woning. Lees hier meer wat dat precies betekent.