bouwstijlen

Helemaal fan van de landelijke pastoriewoning? Of bent u weg van de moderne kubuswoning? We loodsen u graag door het uitgebreide landschap van bouwstijlen.

Wie de huizen in een typisch Vlaamse straat bekijkt, ziet al snel dat er heel wat verschillende bouwstijlen bestaan. Van klassieke bungalows uit de jaren zestig tot hypermoderne kubuswoningen.

Elk decennia heeft zijn eigen typische bouwstijl, maar zoals alles terugkomt, duiken ook bouwstijlen van vroeger vandaag weer op. Zo kunt u in de 21ste eeuw perfect een typische jaren 30-woning bouwen of krijgt die bungalow van vroeger een modern en functioneel nieuw jasje.

Welke bouwstijlen zijn er?

Die vraag kent geen pasklaar antwoord, want niet alleen zijn er tientallen verschillende bouwstijlen, maar ook combinaties van diverse stijlen zijn perfect mogelijk.

De grootste onderscheiding kunnen we maken tussen modern en klassiek.

Moderne woningen zijn te onderscheiden door hun strakke lijnen, grote vlakken en weinig tierlantijntjes. Vaak wordt gekozen voor een plat dak en grote raampartijen.

Een klassieke woning is over het algemeen te onderscheiden door de baksteenarchitectuur en details, zoals onder meer kruisverdelingen in de ramen, dakkapellen en hellende daken.

Maar zowel moderne als klassieke woningen kunnen eigentijdser of net klassieker zijn. Het spectrum is dus oneindig.

diverse bouwstijlen

Moderne bouwstijl

Van de hyperstrakke ‘bunker’ tot de moderne woningen met bakstenen in geeltinten die vanaf 2000 populair werden, de moderne bouwstijl uit zich op veel manieren. Er zijn wel enkele kenmerken typisch aan moderne woningen:

  • De moderne woning bestaat uit strakke lijnen en sobere vormen, maar de architectuur is vaak net heel creatief, bijvoorbeeld door in- en uitsprongen en alternatieve bouwmaterialen zoals gevelbepleistering, hout en metaal als zink en koper.
  • De architectuur blijft grotendeels minimalistisch, maar krijgt dynamiek door te spelen met diepte, grootte en materiaal.
  • Binnen wordt vaak gewerkt met open ruimtes die in elkaar overlopen.
  • Over het algemeen zijn er weinig ramen in de voorgevel, maar grote raampartijen aan de achterzijde van de woning.

Typisch moderne woningen vindt u in onze Quadro-lijn.

Moderne woning Quadro Q8

Klassieke bouwstijl

Bij de klassieke bouwstijl zijn er heel wat knipogen naar het verleden. Een jaren 30-woning, pastoriewoning of zelfs klassiek Engelse woningen vallen onder de klassieke of traditionele bouwstijl. Typisch voor de klassieke bouwstijl:

  • Elementen uit architectuur van vroeger duiken vaak op: deuromlijsting in blauwe steen, raamverdelingen, raamluiken, sierlijst aan de dakgoten, …
  • Waar een moderne woning zonder franje is, heeft een klassieke woning vaak heel wat sierlijke details. De woning krijgt daardoor een statige uitstraling.
  • Bij een klassieke woningen horen over het algemeen klassieke materialen, waaronder vooral baksteen. Ook houten deuren en ramen vinden we vaak bij de klassieke bouwstijl.

Een typisch klassieke bouwstijl in gedachten? We denken graag met u mee! Maak een schets of plattegrond en wij maken voor u een budgetraming!

Eigentijdse bouwstijl

De eigentijdse of hedendaagse bouwstijl wordt gekenmerkt door een combinatie van de moderne en klassieke bouwstijlen. Zo hebben eigentijdse woningen vaak de strakke gevel van een moderne woning, maar gecombineerd met het hellend dak van een klassieke woning.

Een typisch voorbeeld is de piramidewoning. Ook de bungalow is een mooi voorbeeld van de eigentijdse bouwstijl. Een bungalow is een typisch klassieke woning, maar dankzij nieuwe technologieën en een moderne architectuur wordt de bungalow heel eigentijds.

  • Een eigentijdse woning combineert de basis van de moderne woning met de eigenschappen van een klassieke woning: de kubusvorm krijgt dynamiek door te werken met in- en uitsprongen, grotere raampartijen op de voorgevel, warmere kleuren of een kleurcombinatie in het gevelwerk.
  • In het buitenschrijnwerk zit wat meer beweging dan bij traditioneel moderne woningen, maar minder versiersels dan bij een klassieke woning. Er wordt vaak gekozen voor donkere kleuren: donkerblauw, donkergroen, grijs, bruin of zwart, waarbij veeleer lichte kleuren worden gebruikt bij klassieke woningen.
  • De huiselijke uitstraling en inrichting van de klassieke woning wordt gecombineerd met de rechtlijnige en open vormgeving van de moderne bouwstijl.

De flexibiliteit van onze Tenso-lijn maakt het perfect mogelijk bouwstijlen te combineren.

Hedendaagse woning Tenso T18

Landelijke bouwstijl

De landelijke bouwstijl was vroeger typisch voor het platteland: fermettes, cottages, pastoriewoningen, vierkanthoeves, schuurwoningen, … De natuur en omgeving worden geïntegreerd in de woning door te werken met grote raampartijen, waardoor tuin en woning in elkaar vloeien.

  • Typisch is aan alle landelijke woningen – van cottage tot vierkanthoeve – is dat ze boordevol karakter en charme zitten. De woningen stralen gezelligheid uit.
  • De gevel bevat historische elementen en typische details, zoals gevelankers, raamluiken, houten buitenschrijnwerk (of houtlook), dakkapellen, sierlijst rond de deur, …. De gevelafwerking gebeurt vrijwel altijd in metselwerk (eventueel gecombineerd met bepleistering) in warme kleuren, met klassieke dakpannen.
  • Ook de inrichting is een combinatie van rustiek en modern, met meestal een open keuken met fornuis en keukeneiland, statige (draai)trap, parket of warme vloertegels.
  • Natuurlijk licht wordt gecreëerd door te werken met verschillende ramen en raamuitsprongen, zoals erkers en veranda’s.

Onze Classico-lijn brengt het beste van vroeger en nu samen.

Woning pastorijstijl Classico

Hoe kies ik een bouwstijl voor mijn woning?

De meeste mensen hebben wel al een voorkeur voor modern of klassiek. Maar net omdat er zoveel ondersoorten zijn en omdat zoveel combinaties mogelijk zijn, wordt het soms moeilijk te weten welke richting u uit wil.

Let daarom goed op de huizen wanneer u rondrijdt. Neem een foto van elementen die u mooi vindt: van een woning in zijn geheel tot een voordeur of dakpannen. Zo kunt u een lijstje maken van welke elementen u in uw woning wil verwerken.

Laat u inspireren door inspiratiewoningen. Misschien vindt u meteen uw droomhuis of misschien kunt u vertrekken vanuit een bestaande inspiratiewoning of plattegrond. Zo heeft u een goede basis of kunt u alleszins nieuwe ideeën opdoen.

Wanneer u al een specifieke bouwstijl in gedachten heeft, hou dan bij het zoeken naar een architect rekening met zijn ervaring. De meeste architecten hebben wel ervaring in elke bouwstijl, maar sommigen zijn ook echt gespecialiseerd in bijvoorbeeld moderne woningen of in een nichecategorie, zoals Engelse cottages.

Uiteraard moet u ook rekening houden met de bouwvoorschriften. Steeds meer moet u bij nieuwbouwwoningen dezelfde stijl als uw buur aanhouden. Zo wil men voorkomen dat er een kakafonie in het straatbeeld ontstaat. Even checken bij de gemeente of overleggen met de buren is dus geen overbodige luxe.

Net omdat elke woning – en elke bouwheer! – anders is, werkt Sibomat met een eigen studiebureau. Zo kunt u uitgebreid elk detail bespreken en uitproberen. Onze specialisten in woningbouw en ingenieurs staan u met raad en daad bij. We staan echt op een persoonlijke service. U bent dus volledig vrij in de keuze van bouwstijl, ook bij houtskeletbouw!

Slim bouwen met Sibomat

Bouw slim én toekomstgericht met Sibomat, in minder dan een jaar in uw droomwoning.