+32 9 388 71 95 info@sibomat.be Bezoek onze showroom Sibonet NL / FR
Mijn Sibomat
2/11/2015 | Koen | Kopen en Verkopen |

Kandidaat-kopers mogen er dan al van overtuigd zijn dat een woning de best mogelijke investering is, bij aanvang staan ze allemaal voor hetzelfde dilemma: bouwen, kopen of verbouwen? We trachten de voor- en nadelen ervan voor u op een rijtje te zetten.

Bouwen

Een woning op maat

De aankoop van een bouwgrond biedt het voordeel dat u er een woning op kunt plaatsen die volledig afgestemd is op uw smaak, voorkeuren en behoeften. De woning die u betrekt, is dan volledig ‘af’ en conform de recente bouwnormen.

Dat betekent dat u de eerste jaren geen grote onderhouds- of herstellingswerken zal moeten uitvoeren. Bij een bouwproject worden de notariële kosten berekend op basis van de bouwgrond, ook in dat opzicht is bouwen voordeliger.

Nadelen

Toch zijn er ook een aantal nadelen aan de aankoop van een bouwgrond. Het aantal bouwgronden in ons land is schaars, dus de keuze is vrij beperkt. Bovendien weet u nooit wanneer de woning definitief opgeleverd zal worden en ligt het eindbedrag van de werkzaamheden nooit helemaal vast.

Het gebeurt wel vaker dat de kosten hoger oplopen dan gedacht. U kunt daaraan anticiperen door een deel van de bouwwerken zelf uit te voeren of enige reserve te voorzien bij het bedrag dat u leent.

Kopen

De aankoop van een (nieuwe) woning biedt dan weer het voordeel dat u zeker bent van de totale kostprijs en het tijdstip waarop u de woning kunt betrekken.

Als koper staat u enkel in voor de afwerking, dus ook de tijdsinvestering is beperkt. Het nadeel is wel dat de notariskosten bij de aankoop van een woning hoger liggen en dat de woning niet volledig op uw maat gemaakt werd.

Verbouwen

Een goedkopere keuze

Een derde optie is de renovatie van een bestaande woning. Indien u er niet tegenop ziet om op ‘een werf’ te wonen, dan biedt deze formule een aantal financiële voordelen: de woning is vaak goedkoper in aankoop, u kunt de kosten drukken door een aantal werken zelf uit te voeren en de werken spreiden in functie van het beschikbare budget.

Comforteisen en verborgen gebreken

Veel kopers worden aangetrokken door de charme van een bestaand pand, maar toch vraagt het vaak een hele inspanning om die panden aan de moderne comforteisen te laten beantwoorden.

Indien een woning ouder is dan vijf jaar, geniet u bij de renovatie ervan weliswaar van een verlaagd btw-tarief (6 procent in plaats van de gebruikelijke 21 procent). Veel koopwoningen hebben ook verborgen gebreken. Dat zorgt ervoor dat u het renovatiebudget meestal moeilijk op voorhand kunt bepalen.

Verloren energie

Een laatste nadeel is vaak de energieprestatie van een bestaande woning. Hoe ouder de woning, hoe minder isolatie er aanwezig is. Dat zorgt onvermijdelijk voor extra kosten. De woning isoleren kost geld, maar als u het niet doet, jaagt u uw verbruiks-kosten snel de hoogte in.

De beste keuze = uw keuze

Er zijn dus zowel voor- als nadelen verbonden aan bouwen, kopen en verbouwen. Als kandidaat-koper is het belangrijk een goede afweging te maken. De beste keuze zal uiteindelijk die keuze zijn die het best aansluit bij uw budget, mogelijkheden, profiel en situatie.

Alles wat u moet weten over houtskeletbouw

Houtskeletbouw is een populaire, energiezuinige manier om uw droomwoning te realiseren. Ontdek hier houtskeletbouw, van A tot Z.

ONTDEK HOUTSKELETBOUW
Kopen en Verkopen | Huis kopen
Plaats een reactie:
Gelieve te bevestigen dat u geen robot bent.

Wanneer u op “verzenden” klikt, zal Sibomat u op de hoogte houden van haar activiteiten zoals bepaald in het privacy- en cookiebeleid.