bouwgrond zoeken

Als u voor bouwen kiest, is het vinden van een geschikte bouwgrond niet altijd evident. Zowel het emotionele als financiële aspect speelt mee, zonder daarbij de troeven of minpunten van een perceel uit het oog te verliezen. Dit artikel helpt toekomstige bouwers een bouwgrond te vinden die bij hen past.

Wie op zoek gaat naar een nieuw stekje, weet dat hij/ of zij mogelijk aan een lange intensieve periode begint. Er zijn veel knopen om door te hakken en het begint al bij de beslissing om te kopen, huren of bouwen. Als u voor bouwen kiest, is het vinden van een geschikte bouwgrond niet altijd evident. Zowel het emotionele als financiële aspect speelt mee, zonder daarbij de troeven of minpunten van een perceel uit het oog te verliezen. Dit artikel helpt toekomstige bouwers een bouwgrond te vinden die bij hen past.

Wat zoek ik in een bouwgrond?

Locatie

Een belangrijke eerste selectie kunt u maken op basis van ligging. U weet waarschijnlijk wel in welke streek u wilt wonen en of dat een landelijk of stedelijk gebied is. In de grootstad wonen kan beduidend meer kosten voor een doorgaans kleinere oppervlakte. Wie landelijk wil wonen en een weids uitzicht wil, betaalt ook daar meestal een hogere prijs voor. De koper moet dan de overweging maken: ‘Is het dat waard?’.

Tip! Neem eens een kijkje in een dorp net buiten uw zoekomgeving of ga net buiten de stad. Een onbekende dorpsnaam kan afschrikken, omdat men denkt dat het te ver is, maar neem eens de proef op de som. U zult zien dat heel wat afstanden best te overbruggen zijn. Maar mogelijk kunt u binnen uw budget een betere grond op de kop tikken.

Gesloten, halfopen of open

Behalve het evidente prijsverschil zijn er ook praktische overwegingen. Een gesloten bewoning bouwen bespaart u de kostprijs van twee muren, gevelstenen, ramen, deuren en is vaker energiezuiniger, maar het beperkt ook de mogelijkheden om langs het huis te gaan om bijvoorbeeld de vuilniszakken klaar te zetten of om simpelweg het gras te maaien. Wie wil vermijden dat men met de grasmaaier of vuilniszakken het hele huis door moet, opteert misschien beter voor een halfopen woning.

Tip! Een creatieve oplossing bij een gesloten bebouwing is een doorgang in het huis via een smalle gang of buiten een doorgang te plannen in de architectuur van het huis, of de garage bijvoorbeeld over te laten lopen in een berging/wasruimte tot aan de achterdeur naar de tuin. Hou er wel rekening mee dat uw nieuwbouw aan de voorzijde het wegprofiel zal moeten volgen van de reeds bestaande woning.

Stedenbouwkundige voorschriften

Als u weet voor welke bebouwing u wilt gaan, is het ook belangrijk te weten wat u er wilt én mag opzetten. Alle gronden zijn onderworpen aan stedenbouwkundige voorschriften. Op sommige bouwgronden mag u tot 6 meter kroonlijst gaan, andere zijn dan weer beperkt tot 3 meter. Soms moet de garage opgenomen zijn in uw woning, bij andere mag men een losstaande garage bouwen.

Bent u bij het zien van een bouwgrond meteen verliefd, maar bent u teleurgesteld omdat u door de stedenbouwkundige voorschriften niet mag doen wat u wilt, schrijf die grond dan niet meteen af. Door uzelf te dwingen op een andere, creatieve manier naar de grond te kijken, op welke manier u er toch uw droomhuis zou kunnen zetten, krijgt u heel wat nieuwe inzichten. Daardoor zijn er plots weer meer mogelijkheden met andere gronden die u misschien al meteen had afgeschreven. 

Hoe pak ik de zoektocht aan?

Zoeksites

De meest gebruikte methode is op zoek gaan via sites als ImmowebZimmoHebbes en andere. Die websites worden regelmatig aangevuld, maar worden niet altijd even spoedig aangepast wanneer een grond bijvoorbeeld al verkocht is. Zulke sites volgt u het best wekelijks op.

Tip! Geef uw zoekvoorkeuren in en rangschik dan de zoekresultaten naar ‘nieuw’. Zo ziet u niet alleen de nieuwste zoekertjes, maar ook gronden die een prijsverlaging doorvoerden. Maak gebruik van de mogelijkheid om uw favoriete zoekertjes op te slaan. Zo moet u niet steeds weer op zoek en heeft u een mooi overzicht van wat u wilt en waar.

Immokantoren

Ga een stapje verder en merk op zoeksites, in kranten of advertentiebladen op welke immokantoren er zijn in de omgeving waar u zoekt. Neem een kijkje op hun website. Schrijf u bij de immokantoren ook in op de nieuwsbrief. Zo krijgt u bijvoorbeeld tweewekelijks een e-mail met de nieuwste gronden in uw zoekomgeving of waarvan het immokantoor vindt dat het misschien iets voor u is. Zo bent u degenen die alleen op zoeksites kijken een stapje voor.

Bouwbedrijven

Als u  al weet of u traditioneel of met houtskeletbouw bouwen wilt, ga dan ook meteen een kijkje nemen bij bouwbedrijven waar u mogelijk wilt mee samenwerken. Is dat bijvoorbeeld Sibomat, dan vindt u op de website ook gronden die Sibomat verkoopt.
 
Tip! Bekijk ook zeker onze realisaties en klantenverhalen ! Het is altijd een goed idee om inspiratie op te doen en de ervaringen en tips van anderen te bekijken.

Kijk goed rond

Het is u waarschijnlijk al opgevallen, maar als u nog maar vijf minuutjes rondrijdt, vliegen de “te koop”-borden u om de oren. Een simpele tip is dan ook: hou uw ogen open. Op de duur spot u de “te koop”-borden van mijlenver. Als u in een regio bent waar u uzelf ziet wonen, spot u zo misschien wel een grond die u op het internet nog niet had gezien.

Tip! Ziet u een interessante grond, klop eens even bij de buren aan, ook als die nog bezig zijn met het bouwen van hun woning. Zij kunnen nuttige tips verschaffen of informatie geven over de geschiedenis van het perceel.

Geopunt

Heeft u een grond op het zicht, maar niet meteen de tijd om er langs te gaan of om meer informatie te vragen? Neem dan een kijkje op geopunt.be. Daar kunt u het adres van de grond ingeven en meteen onder meer de perceelsgrenzen, omgeving en overstromingsgevoeligheid checken.

Tip! Na het ingeven van het adres, klik op ‘Basiskaart, luchtfoto en adres’, vervolgens op ‘Basiskaarten’ en vink de eerste optie aan. Zo krijgt u de perceelsgrenzen te zien. Let op: bij een nieuwe verkaveling zijn deze mogelijk nog niet bepaald.

Ik weet wat ik wil, maar hoe vind ik dat?

Een bouwgrond moet vaak aan meer eisen tegemoetkomen dan alleen open-halfopen-gesloten of het budget. U heeft misschien al een heel specifiek idee over hoe het uitzicht moet zijn of de grootte van de tuin. Vaak roepen die ideeën een gevoel op en bekijkt u gronden ook vanuit dat gevoel. Het is daarom niet altijd gemakkelijk om op een objectieve manier naar een grond te kijken.

Tip! Maak een lijstje met dingen die u heel graag zou willen van uw grond en te bouwen huis, en dingen die u gewoon leuk vindt. Zo ontdekt u dat u heel wat zaken op een creatieve en originele manier kan oplossen. Misschien past een weids uitzicht niet binnen uw budget, maar kunt u van uw voor- en achtertuin een groene oase maken, zodat u dat weids uitzicht niet zult missen.

Oriëntatie

Een belangrijke eis voor velen is de oriëntatie van de grond. Veel mensen knappen af op een niet-zuidgerichte tuin, omdat ze veel zon en licht willen. Die opties zijn niet uitgesloten bij een anders-georiënteerde grond, maar u moet de architectuur misschien wel op een andere manier aanpakken. Vraag daarom raad aan een architect of bouwadviseur.

Tip! Uw idee en gevoel volgen is belangrijk, maar probeer open te staan voor andere visies of mogelijkheden. Zo kunt u op een hele andere manier naar een grond zoeken en vindt u misschien net waar u al lang naar zocht.

Opletten voor…

Wanneer het tijd is om de beslissing te nemen om een bouwgrond te kopen, komt er natuurlijk heel wat meer bij kijken dan alleen uw eisen, visie en gevoel. Er zijn ook heel wat technische aspecten te overwegen. Denk daarom ook na over:

  • Stedenbouwkundige voorschriften (aantal gevels, afstand van de perceelsgrenzen, vorm van het dak, …)
  • Niveauverschillen op de grond: ophogen of onderkelderen betekent een meerprijs
  • Kwaliteit van de grond (bepalend voor het type fundering)
  • Bezwarende omstandigheden (bouwverplichting, erfdienstbaarheid, bodemverontreiniging, overstromingsgevaar, …). Ga daarom altijd lang bij de gemeente.
  • Extra kosten: ook registratierechten en notariskosten moet u betalen bij het aankopen van vastgoed.

Bent u al een tijdje op zoek naar de perfecte bouwgrond, maar nog geen resultaat? Neem eens een kijkje bij de bouwgronden van Sibomat en vindt wat u zoekt!

Bouwen op maat met Sibomat

Sibomat bouwt op uw maat: van ruwbouw tot een volledig afgewerkte woning. Lees hier meer wat dat precies betekent.