Wat kost een architect?

Een goede architect is heel wat waard. Hoeveel precies, dat is moeilijker te bepalen. We tonen u hoe u de kostprijs van een architect kunt bepalen.

Een architect vinden is vaak de eerste stap in het bouwverhaal. De architect is namelijk de persoon die uw project in goede banen leidt. Hij vormt het aanspreekpunt tijdens het hele proces. Een goede architect is dus wel wat waard. Maar wat kost een architect en hoe wordt die kostprijs bepaald?

Wat kost een architect?

Dat is een rechtlijnige vraag, maar er bestaat jammer genoeg geen klaar en simpel antwoord voor. Er zijn namelijk verschillende factoren die afhankelijk zijn voor het bepalen van hun ereloon. Bovendien zijn er ook verschillende manieren waarop een architect zijn ereloon kan berekenen.

1. Prijs per procent

Dat betekent dat de architect betaald wordt aan de hand van een percentage van het bouwbudget. Dat kan gaan van 6% tot maximaal 15%, maar voor een nieuwbouw wordt meestal gewerkt met een gemiddeld percentage van 7 à 8%. Belangrijk hierbij is dat u op voorhand dat percentage op papier vastlegt.

Het is daarbij absoluut mooi meegenomen dat u al een heel duidelijk beeld heeft over welke materialen u wilt. Als u bijvoorbeeld tijdens het bouwen beslist om te gaan voor duurdere technieken of aluminiumramen in plaats van pvc-ramen, loopt uw budget (én dus het ereloon van de architect) op.

2. Uurtarief

Een architect kan ook werken volgens een vast uurtarief. Ook dat bedrag moet u op voorhand afspreken. Een ervaren architect kan u een goede inschatting geven van het aantal uren dat hij verwacht te rekenen. Uiteraard hangt dat wel af van het takenpakket van de architect.

Let op, bij onvoorziene problemen kan de duur van de werken – en dus de kosten! - oplopen. Het kan ook zijn dat u met een ervaren architect een vast bedrag kunt afspreken. Dat kan variëren van zesduizend tot zelfs twintigduizend euro of meer, afhankelijk van het takenpakket.

3. Per vierkante meter

De kostprijs van de architect kan ook bepaald worden per vierkante meter. Dan wordt het aantal vierkante meter van uw nieuwbouwwoning vermenigvuldigd met een afgesproken vergoeding. Op die manier weet u op voorhand ook een duidelijk bedrag.

Het belangrijkste is dat u op voorhand een goed zicht hebt op het kostenplaatje, om zo onaangename verrassingen te vermijden. Bij het vergelijken van offertes van verschillende architecten moet u ook het takenpakket vergelijken. Kijk na wat u precies krijgt voor u geld.

Het takenpakket – en dus de kosten – bepalen

Wettelijk gezien is de architect verplicht het ontwerp te maken en de bouwaanvraag in te dienen bij de gemeente, de uitvoering van de werken te controleren en u bij te staan tijdens de oplevering. Als u extra taken verwacht van uw architect, moet u die op voorhand bespreken.

Bij de meeste architecten valt binnen het takenpakket:

  • Voorontwerp (een afgesproken aantal of ongelimiteerd)
  • Het tekenen van het plan
  • Het in orde brengen en eventueel indienen van de bouwaanvraag
  • Controle van de werf en regelmatige werfverslagen
  • Raadpleging bij eventuele problemen

 

Extra taken waarvoor de architect vaak wordt ingeschakeld:

  • Offertes aanvragen bij verschillende aannemers
  • Meetstaat en lastenboek opstellen bij doe-het-zelvers
  • Opvolgen van de aannemers

 

De architect kan dus ingeschakeld worden voor uitsluitend de basis (het tekenen van het plan en het in orde van de bouwvergunning) of u kunt hem een ‘volledige opdracht’ geven, waarbij de architect vrijwel alles voor u regelt.

Niet alleen het takenpakket, maar ook de architectuur van uw woning kan de kosten opdrijven. Er zijn gelukkig wel een aantal manieren om uw budget onder controle te houden:

Een eenvoudige constructie
Dat is niet alleen interessant voor het ecologische aspect, maar zowel bij de architect als bij uw aannemer betekent een ingewikkelde constructie meer kosten. Het vergt meer denkwerk van de architect en meer bouwmaterialen.

Slimme indeling
Het betekent echter niet omdat de constructie eenvoudig is, dat uw woning niet een sterk staaltje architectuur kan betekenen. Door slim gebruik te maken van indelingen en door rekening te houden met de natuurlijke lichtinval kunt u heel wat besparen aan verwarming.

Denk aan de toekomst
Een slimme indeling betekent ook rekening houden met een dubbele functie van ruimtes. Zo kan een kantoorruimte of speelkamer beneden misschien later worden omgevormd tot een slaapkamer of badkamer. Door nu al voorzieningen te maken voor toekomstige installaties bespaart u al heel wat. U weet namelijk nooit wat de toekomst brengt.

Mijn architect, mijn bouwpartner?

Wanneer u denkt aan nieuwbouw, is het absoluut niet nodig om eerst een architect te raadplegen voor u op zoek gaat naar een bouwpartner. Vaak is het zelfs interessant om het omgekeerde te doen. De meeste bouwfirma’s werken immers samen met enkele architecten, waarmee u dan eventueel ook in zee kan gaan.

Het voordeel daarvan is dat de architect perfect weet hoe de bouwfirma werkt, waardoor het hele bouwproces zeer vlot kan verlopen. De architect heeft bovendien ervaring met de bouwmethode van de bouwpartner. Wanneer u kiest voor houtskeletbouw bijvoorbeeld, is dat absoluut een troef.

We weten dat het bepalen van de kostprijs van een architect best kan afschrikken. Daarom hebben we bij Sibomat ons eigen studiebureau, dat elk project nauwkeurig voorbereidt.

Onze specialisten houtskeletbouw en ervaren ingenieurs voeren een vrijblijvende haalbaarheidsstudie uit. Zo krijgt u een eerste budgetraming specifiek voor uw bouwproject. U hoeft daarvoor zelfs geen plannen van de architect te hebben, een schets van uw hand is voldoende om te starten.

Download hier onze brochures

OpmerkingenSibomat inspiratieboek 2022