warmptepomp

Bij een bijna-energieneutrale woning (BEN) bent u verplicht om gebruik te maken van minstens 1 hernieuwbare energiebron. We denken hierbij aan groene energie afkomstig van zonnepanelen of een warmtepomp.

Bij Sibomat kiezen we steeds voor energiebronnen van de nieuwste generatie met bewezen functionaliteit en kwaliteit. Hierdoor bent u klaar voor de toekomst.

Energieneutrale woning met warmtepomp
moderne bouwstijl realisatie Sibomat

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt energie uit de bodem of de lucht. Via compressie wordt deze energie verhoogd en vervolgens omgezet naar warm sanitair water voor vloerverwarming en sanitair gebruik. We spreken van 2 verschillende types bodem/water of type lucht/water.

Deze omzetting gebeurt op een zeer energiezuinige manier die zelfs tot 40% zuiniger is dan een klassieke verwarming.

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in een COP-waarde (performantie coëfficiënt): dit is de verhouding tussen de door de warmtepomp opgewekte energie en de energie die de warmtepomp verbruikt voor haar werking (elektriciteit). Een COP-waarde van 4 betekent dat de warmtepomp 1KwH elektriciteit omzet in 4KwH output energie. Dankzij een warmtepomp zakt trouwens het E-peil van uw woning aanzienlijk.

De Sibomat-bouwadviseur adviseert u welk warmtepompsysteem voor uw situatie het meest aangewezen is, rekening houdend met rendement en gewenst comfort.

 

Voordelen van een warmtepomp

Verwarmen met een warmtepomp biedt naast een lager E-peil nog veel voordelen.

Voordeel 1: Een warmtepomp vraagt weinig onderhoud

Omdat een warmtepomp niks hoeft te verbranden om energie te produceren is haar levensduur aanzienlijk langer dan deze van een gascondensatieketel of mazoutketel.

Om deze lange levensduur te garanderen is een jaarlijks onderhoud van uw warmtepomp aangeraden: de onderhoudsvereisten van een warmtepomp zijn veel lager, net omdat een warmtepomp geen verbrandingsketel is.

Een lange levensduur en eenvoudiger onderhoud zijn dan ook de belangrijkste voordelen van een warmtepomp.


Voordeel 2: Een warmtepomp is milieuvriendelijk

Een warmtepomp stoot weinig CO2 uit en verbruikt heel weinig. Er is alleen elektriciteit nodig om de compressor aan te drijven die de warmte op hoge temperatuur brengt. Goed voor het milieu en goed voor uw portemonnee!

Voordeel 3: compatibel met andere technologieën

Een nieuwbouw woning in Vlaanderen vereist minstens één hernieuwbare energiebron.  Doorgaans wordt er geopteerd voor zonnepanelen.  De elektriciteit opgewekt door zonnepanelen kan probleemloos gebruikt worden voor het aandrijven van uw warmtepomp.  Dat maakt de combinatie warmtepomp en zonnepanelen zeer interessant. 

Zo wordt de CO²-uitstoot om uw woning te verwarming verder gereduceerd.

Voordeel 4: ook koeling mogelijk

Een bodem/water-warmtepomp en een lucht/water-warmtepomp verwarmen niet alleen, maar kunnen ook passief koelen. Dat gebeurt met een minimum aan verbruik, maar doet de binnentemperatuur in de zomer 2 tot 4 °C afnemen.

Zijn er nadelen aan een warmtepomp?

Een warmtepomp blijft natuurlijk een grote investering, groter dan bij andere warmtebronnen. Maar wanneer u rekening houdt met de lagere energiekost en de geringe onderhoudskost, dan verdient u de investering doorgaans terug na 7 jaar.

Wat met de terugverdientijd van uw warmtepomp?

De terugverdientijd van de initiële investering hangt af van o.a. het rendement en de prijs van de warmtepomp: de Sibomat-bouwadviseur kan aan de hand van uw specifiek project een correcte simulatie maken zodat u op basis van objectieve gegevens de juiste keuze kan maken. 

Sowieso is in eerste instantie een goede oriëntatie en indeling van de woning cruciaal, zodat u maximaal kan profiteren van de warmte van natuurlijk zonlicht en dus zo weinig mogelijk bij moet verwarmen. Daarom richten we bij Sibomat 40 tot 60% van het totale vensteroppervlak naar het zuidoosten, het zuiden of zuidwesten.

 

window.onload = function(){ const scrollElements = document.querySelectorAll(".vertical-divider-line-animated"); const elementInView = (el, scrollOffset = 0) => { const elementTop = el.getBoundingClientRect().top; return ( elementTop <= ((window.innerHeight || document.documentElement.clientHeight) - scrollOffset) ); }; const displayScrollElement = (element) => { element.classList.add("scrolled"); }; const handleScrollAnimation = () => { scrollElements.forEach((el) => { if (elementInView(el, 100)) { displayScrollElement(el); } }) } window.addEventListener('scroll', () => { handleScrollAnimation(); })}