+32 9 388 71 95 info@sibomat.be Bezoek onze showroom Sibonet NL / FR
Mijn Sibomat
16/06/2016 | Youri | Wonen |

Sibomat geeft vier interieurtips voor een optimaal gebruik van de beschikbare ruimte, want een ruimtegevoel creëren kan overal. Ook in een compacte woning!

Dat aan bouwen heel wat regels rond duurzaamheid vasthangen, is geen geheim. U heeft dan vast ook al de term ‘compact bouwen’ horen waaien. Wie compact bouwt, benut namelijk de maximale oppervlakte optimaal en bouwt dus zeer duurzaam.

Compact betekent echter niet hetzelfde als ‘klein’, dus laat u niet afschrikken door het vooroordeel dat u aan ruimte moet inboeten. Het tegendeel is namelijk waar: u maakt het meest van de beschikbare ruimte. Om een weids gevoel te creëren, kan u creatief aan de slag met uw interieur. Sibomat geeft vier tips voor een optimaal ruimtegevoel.
 

 1. Kies voor lichte kleuren

Heldere en koele kleuren weerkaatsen het licht en creëren een licht en luchtig ruimtegevoel. Ook door te werken met verschillende tinten van dezelfde kleur creëert u dat effect. Heeft u het toch meer voor donkere kleuren? Ga dan voor één donkerdere kleur op een kopse muur als accent.

Zo lijkt de kamer breder. Het plafond schildert u een tint lichter dan de muren. Dat is met het blote oog nauwelijks zichtbaar, maar verhoogt de ruimte optisch.

2. Experimenteer met spiegels en verlichting

Daglicht is een must voor een ruim-ogende kamer, maar ook met veel natuurlijke lichtinval zijn er vaak nog donkere hoekjes. Experimenteer daarom met lampen om die hoekjes te verhelderen. Ook spiegels kunnen van dienst zijn. Ze weerkaatsen niet alleen het licht, maar verruimen de kamer ook. Test uit waar de weerspiegeling het beste is, zodat de spiegel een focuspunt reflecteert.

3. Organiseren en opbergen

Rommel is nefast voor het ruimtegevoel van elke kamer. Opbergen is dus een aanrader. Werk in de hoogte en kies voor verticale opbergruimte, zoals legplanken tot aan het plafond. Alles wat het oog naar boven trekt, werkt namelijk verruimend. Legplanken nemen bovendien geen vloeroppervlakte in, waardoor de kamer meteen netter en groter lijkt.

Organiseer uw spullen in manden en opbergdoosjes om rommel te voorkomen. In een echt kleine kamer zijn meubels met een dubbele functie interessant, zoals een koffietafel of poef met bergruimte. Benut ook de minder voor de hand liggende plekjes ten volle, zoals de ruimte onder de trap.

4. Pas uw decoratie aan de ruimte aan

  • Decoratie kan een kamer maken of breken. Voor een ruimtegevoel vermijdt u het best overvolle dressoirs met kleine prullaria. Enkele statement pieces zijn voldoende.  Wees echter niet bang om uw ‘schatten’ tentoon te stellen, maar doe dat bijvoorbeeld in een open boekenkast of op legplanken. Die geven de ruimte een open gevoel.
 
  • Geen raambedekking is de beste optie, maar wie toch wat privacy wenst, kiest het best voor vouwgordijnen of jaloezieën. Heeft u brede ramen in uw woning, dan kunnen  gordijnen de ruimte verhogen door de stang niet net boven het raam, maar tegen het plafond te hangen. Schik de gordijnen vervolgens naast het raam voor een maximale lichtinval. Is er geen andere optie dan gordijnen voor u? Kies dan voor gordijnen in dezelfde kleur als uw muren en hang ze naar achter met een sierbinder of laat ze niet de grond raken.
 
  • Heeft u veel boeken die u wilt tentoonstellen in een open kast of op legplanken? Hou de rest van de ruimte dan neutraal, de boeken geven immers voldoende kleur. 
 

Meer inspiratie?
Neem een kijkje bij onze klanten!

MEER INSPIRATIE
Wonen | Interieur
Plaats een reactie:
Gelieve te bevestigen dat u geen robot bent.

Wanneer u op “verzenden” klikt, zal Sibomat u op de hoogte houden van haar activiteiten zoals bepaald in het privacy- en cookiebeleid.