Houtskeletbouw belgië
© Koen Van Damme

Houtskeletbouw in België

Hout is een van de oudste bouwmaterialen ter wereld. Het verbaast dus niet dat houtskeletbouw een boeiende geschiedenis kent.

Wereldwijd is houtskeletbouw dé meest toegepaste bouwmethode voor woningen. Wist je dat in de Verenigde Staten en in Canada zelfs meer dan 90% van de woningen houtskeletbouwwoningen zijn? Niet alleen over de Atlantische Oceaan, maar ook in onze eigen Europese achtertuin, met name in Scandinavië en Schotland, is houtskeletbouw veruit de meest toegepaste bouwmethode.

In België dook houtskeletbouw voor het eerst in de jaren zestig en zeventig op de woningmarkt op. Enkele woningbouwers, waaronder Sibomat, zagen immers na de oliecrisis begin jaren zeventig – en de naar aanleiding daarvan fors gestegen energieprijzen – het belang van beter geïsoleerde woningen toenemen.

Niet alleen onze passie voor houtskeletbouw werd toen geboren, maar ook dé manier bij uitstek om een zeer energiezuinige woning te bouwen.

houtskeletbouwoningen in België

Houtskeletbouw vandaag is een compleet gelijkaardig en volwaardig alternatief voor een traditioneel gebouwde woning. De houtskeletbouwwoning van vandaag is immers weinig vergelijkbaar met die van honderden jaren geleden.

Moderne houtskeletbouwwoningen zijn echte topscorers, zowel op het vlak van thermische als akoestische isolatie. Een houtskeletbouwwoning presteert op energievlak zeer goed, vaak een stuk beter dan traditionele woningen.

Onderstaande tabel toont het aantal stedenbouwkundige vergunningen voor nieuwe woongebouwen en percentage nieuwbouw in houtbouw van het totaal aantal uitgereikte stedenbouwkundige vergunningen. Houtskeletbouw is aan een stevige opmars bezig.

houtskeletbouw nieuwbouw in België

Voor alle woon- en bouwstijlen

Maar een van de beste eigenschappen van houtskeletbouw is de flexibiliteit. Welke stijl u voor uw droomhuis ook in gedachten heeft: het kan.

Dat de flexibiliteit van houtskeletbouw wordt geapprecieerd, is duidelijk te merken aan de ware (r)evolutie die steeds meer waar te nemen is in de markt van appartementen, kantoorgebouwen, rusthuizen…

Steeds meer wordt gekozen voor houtskeletbouw om de buitengevels van zulke gebouwen op te trekken. Dat heeft het te danken aan de uitstekende isolatiekwaliteiten en ongeëvenaarde luchtdichtheid.

Hoe gaat dat in z’n werk? De holle ruimte tussen de stijlen wordt helemaal met isolatie gevuld. Daardoor blijven de buitenwanden veel dunner dan bij een traditionele wand. Maar wél met een betere energieprestatie.

Niet bouwen, wel renoveren? Geen vrees, houtskeletbouw snelt te hulp. Het gebruik van houtskeletwanden is dankzij hun lage gewicht makkelijker toepasbaar zonder zware ingrepen aan de stabiliteit van het gebouw. Zelfs een extra verdieping vormt geen hinderpaal. Optoppen – het bijbouwen bovenop een bestaande woning – is steeds vaker de ideale manier om ruimtetekort op te lossen.

Houtskeletbouw is dus meteen ook een slimme manier om de renovatie van appartementen en kantoorgebouwen aan te pakken.

Sibomat in België

We beschikken intussen over meer dan 40 jaar ervaring. Dat maakt van ons de geschikte partner om u door uw bouwavontuur te begeleiden. Het is immers uw woning, dus alles gebeurt volgens uw wensen, en dat met een duidelijk vooraf opgestelde timing en budget.

Kom gerust eens langs – u vindt ons in Zulte. Op onderstaande kaart ziet u het meteen: onze woningen vindt u verspreid over heel het land.
 

houtskeletbouwoningen Sibomat in België

Slim bouwen met Sibomat

Bouw slim én toekomstgericht met Sibomat, in minder dan een jaar in uw droomwoning.