Bouwgronden zijn schaars en vaak ook erg duur.

Met vernieuwbouw sloopt u een verouderde woning die u vervolgens als een nieuwe en moderne woning heropbouwt.

afbraak en heropbouw Sibomat campagnebeeld
window.onload = function(){ const scrollElements = document.querySelectorAll(".vertical-divider-line-animated"); const elementInView = (el, scrollOffset = 0) => { const elementTop = el.getBoundingClientRect().top; return ( elementTop <= ((window.innerHeight || document.documentElement.clientHeight) - scrollOffset) ); }; const displayScrollElement = (element) => { element.classList.add("scrolled"); }; const handleScrollAnimation = () => { scrollElements.forEach((el) => { if (elementInView(el, 100)) { displayScrollElement(el); } }) } window.addEventListener('scroll', () => { handleScrollAnimation(); })}

Download hier onze brochure

Waarom kiezen voor sloop- en heropbouw?

 

Afbraak en heropbouw wordt steeds vaker naar voor geschoven als de ideale oplossing voor mensen met een bouwdroom. Bouwgronden zijn schaars en vaak ook erg duur. Met vernieuwbouw sloopt u een verouderde woning die u vervolgens als een nieuwe en moderne woning heropbouwt.

Er zijn erg veel verouderde woningen in Vlaanderen. De helft van de eengezinswoningen in Vlaanderen dateert van voor 1970, dertig procent zelfs van voor WO II. Vaak bevinden die woningen zich wel op een interessant stukje grond, maar vergt de woning zelf een zeer grondige renovatie of zelfs een volledige sloop. Afbraak en heropbouw biedt dan de ideale oplossing.

Met de ‘bouwshift’ (de nieuwe naam voor de betonstop) wil de regering de vermindering van open ruimte in Vlaanderen een halt toeroepen. Wat nu als bouwgrond staat ingekleurd, wordt tegen 2040 mogelijk landbouw- of natuurgebied.

Dat is prima nieuws voor het milieu, maar wie een bouwdroom heeft ziet die aan diggelen geslagen worden. Toch hoeft u het idee van een nieuwbouw niet op te bergen.

Sterke punten van afbraak en heropbouw

Net als bij een nieuwbouw (en mits het kiezen van de juiste bouwpartner) heeft u bij afbraak en heropbouw op voorhand een duidelijk zicht op het kostenplaatje. In tegenstelling tot bij renoveren duiken er geen onverwachte kosten op.

Wie aan vernieuwbouw doet, heeft recht op een mooie premie van 10.000 euro.

Onder bepaalde voorwaarden moet u slechts 6% btw betalen voor sloop en heropbouw van een woning

Let op: de slooppremie en het verlaagd btw-tarief zijn niet cumuleerbaar.

Afbraak en heropbouw geeft u net als nieuwbouw heel wat keuzevrijheid, zowel in ontwerp als bouwstijl.

Wanneer nieuwbouw niet langer een optie is, kunt u ook renoveren overwegen. Terwijl dat ook zijn troeven heeft, kent vernieuwbouw nog net meer voordelen. Zo is er heel wat minder onzekerheid en vallen er geen lijken (met een hoog prijskaartje) uit de kast eenmaal u begint te breken.

Doordat u een woning heropbouwt, kunt u een energiezuinige woning bouwen die aan alle normen voldoet. Moderne isolatiemogelijkheden, duurzame verwarmingsbronnen, ecologische bouwmethodes, … Een bijna-energieneutrale woning (verplicht vanaf 2021!) ligt perfect binnen handbereik.

Kiest u bovendien voor houtskeletbouw, dan wordt het behalen van de vereiste normen nog doenbaarder, maar bovendien bouwt u snel, licht én droog.

Net als bij een nieuwbouw biedt afbraak en heropbouw u een duidelijk schema. U weet waar u aan begint én waar u eindigt. De planning is eenduidiger te voorspellen en de verhuisdatum makkelijker vast te leggen.

Afbraak en heropbouw betekent in essentie het optrekken van een nieuwe, moderne, duurzame woning. Die voldoet aan de vereisten van vandaag en is meteen ook klaar voor de toekomst.

waarom kiezen voor afbraak en heropbouw
© Philippe Piraux

Waar moet u rekening mee houden bij afbraak en heropbouw?

  1. Een huis bouwen is en blijft een grote investering, ook wanneer u kiest voor afbraak en heropbouw. Een renovatie kan u over langere tijd spreiden, waardoor renoveren een financieel lagere drempel heeft.
  2. Zelfs de handigste Harry’s hebben baat bij een bouwpartner. Bouwen en renoveren is immers gebonden aan allerlei regels, voorwaarden en vergunningen (zoals een omgevingsvergunning voor het slopen van een gebouw). Kies dus voor een deskundige en betrouwbare specialist. Werkt u met meerdere mensen (architect, aannemers, …), volg dan goed de communicatie op. Indien mogelijk, kies voor een bouwteam. Zo beperkt u misverstanden tot een minimum.
  3. Een huis bouwen of renoveren doet u niet in één-twee-drie. U moet dus wel wat geduld hebben. Wanneer u een traditioneel gebouwde woning renoveert, kan u eventueel de woning betrekken en per ruimte of in stappen de renovatie uitvoeren.

Met een snelle (ver)bouwmethode zoals houtskeletbouw kan u na zo’n zes à zeven maanden al verhuizen naar een instapklare woning.

Heropbouw met houtskeletbouw

Houtskeletbouw kent als bouwmethode enkele sterke troeven en die zijn extra handig bij afbraak en heropbouw. Houtskeletwoningen bestaan immers uit een stevige, maar lichte structuur. Daardoor kan er doorgaans met lichtere funderingen worden gewerkt.

De houtstructuur staat er bovendien in ongeveer een week. Na zo’n zes maanden is een houtskeletwoning doorgaans klaar voor verhuis. Zelfs als u kiest voor sleutel-op-de-deur. De snelheid van het bouwproces is dus zeker in overweging te nemen wanneer u kiest voor afbraak en heropbouw.

Met het oog op de toekomst, en de steeds strenger wordende energienormen, blijkt ook dan houtskeletbouw een slimme keuze. Het is immers een van de energievriendelijkste bouwmethodes én een van de makkelijkste manieren om een duurzame, zuinige woning neer te planten, nu en in de toekomst.

maison design moderne finition jardin
© Philippe Piraux

Klinkt afbraak en heropbouw als muziek in de oren?

Kom dan gerust langs en ontdek hoe we samen uw bouwdroom kunnen waarmaken. We geven u een duidelijk zicht op het volledige kostenplaatje en begeleiden u met plezier van A tot Z. Neem contact op voor een vrijblijvende offerte of voor een gezellig verkennend gesprek.

Download onze brochure

Sibomat brochure mockup