Elk bouwproject is onderhevig aan EPB-eisen wanneer enerzijds een stedenbouwkundige vergunning of een melding nodig is, en anderzijds wanneer het gebouw verwarmd of gekoeld moet worden.
EPB staat trouwens voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat en heeft betrekking op het energetische totaalpakket van uw woning: isolatie, luchtdichtheid, zonnepanelen, ventilatie, verwarmingssystemen, ... maar ook op de kwaliteit van het binnenklimaat.
Aan welke energienormen u moet voldoen, hangt af van de aard en de plaats van de werken.
De energienormen worden regelmatig herbekeken en verbeterd en vanaf 1 januari 2025 gelden nieuwe regels.
Eerst en vooral is het belangrijk dat u weet onder welke werken u valt. De Vlaamse overheid deelt dit op in 3 categorieën:
Bij een nieuwbouw is er geen twijfel mogelijk. Ieder nieuwbouwproject dient aan alle EPB-eisen te voldoen.
Volgens de Vlaamse overheid is een ingrijpende energetische renovatie (IER) een renovatie waarbij 2 voorwaarden van toepassing zijn:
De Vlaamse Overheid spreekt over een verbouwing bij alle werkzaamheden aan een bestaand gebouw waarbij u het volume van het bestaande gebouw niet uitbreidt (bijvoorbeeld: na-isolatie of het vervangen van ramen, het dak, de muren, …).
Dat betekent: elke meldings- of vergunningsplichtige renovatie die niet onder de noemer ingrijpende energetische renovatie valt.
Voor elk nieuwbouwproject is voor vergunningsaanvragen vanaf 2025 een gasaansluiting niet langer een optie. Als bouwheer kan u enkel nog kiezen voor een warmtepomp, een warmtenet, een biomassaketel of directe elektrische verwarming. Deze laatst vorm geeft weliswaar een zeer nadelig effect op het E-peil, behalve bij een zeer lage warmtevraag.
Vanaf 2025 wordt de eis op het minimumaandeel hernieuwbare energie voor nieuwbouw daarom eenvoudiger: we kijken enkel nog naar de eigen productie, via thermische en fotovoltaïsche zonne-energiesystemen, dus via zonneboilers en zonnepanelen. Via deze zonne-energiesystemen moet een nieuwbouwwoning minstens in 15 kWh/m² aan hernieuwbare energie voorzien en een niet-residentiële eenheid minstens 20 kWh/m².
Voor nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties met vergunningsaanvraag vanaf 2025 zal het installatierendement van centrale verwarmingssystemen met water als afgiftemedium minimaal 130% moeten zijn. Er zal bij een ketel dus minstens een warmtepomp moeten bijgeplaatst worden.
Alle EPB-eisen vanaf januari ’25 leest u per type werken na op deze website. Uiteraard verstrekken onze bouwadviseurs u steeds het correcte advies.
Bouw slim én toekomstgericht met Sibomat, in minder dan een jaar in uw droomwoning.