Sloop en heropbouw, ook bekend onder de naam ‘afbraak en wederopbouw’, omvat het slopen van een bestaand (oud) gebouw en het bouwen van een nieuwe woning.

Sloop en heropbouw
hoe pakt u het aan? 

Ontdek alle info over sloop en heropbouw

Sloop Heropbouw Oude Woning

Hebt u een bestaande, goedgelegen woning op het oog, maar schrikt het verbouwproces u af? Of voldoet uw huidige woning niet meer aan de hedendaagse energienormen en wenst u een nieuwe te bouwen? Of wie weet bent u helemaal niet bereid uw huidige buren te ruilen voor nieuwe?

In al deze scenario’s kan sloop en heropbouw dé oplossing zijn.

Slopen of renoveren: aan u de keuze! 

Het klinkt misschien drastisch om uw woning volledig te slopen en een nieuwe op dezelfde plaats neer te zetten, maar in het geval van ernstige vocht- of stabiliteitsproblemen is dit een meer voordelige oplossing dan renoveren.

Bij een ingrijpende totaalrenovatie hebt u immers meestal vooraf geen zicht op het totale kostenplaatje en gaandeweg komen er altijd extra kosten bij. Ook met de steeds strengere energienormen kost het sowieso handen vol geld om een oude woning tot een gunstig E-peil te renoveren.

Het voordeel van sloop met heropbouw is dat u een bijna-energieneutrale woning in de plaats krijgt én uw nieuwe thuis uitgerust is met de nieuwste technieken wat ook resulteert in een aanzienlijk lagere energiefactuur. Bovendien krijgt uw huis een hogere verkoopwaarde bij doorverkoop.

Kiest u daarbovenop voor afbraak en heropbouw met Sibomat, dan bent u zeker van een kortere oplevertermijn dankzij de snelheid van houtskeletbouw en de gestructureerde aanpak van het proces.

De overheid steunt bovendien afbraak en heropbouw en beloont u onder bepaalde voorwaarden met een btw-tarief van 6% i.p.v. 21%.

 

sloop en heropbouw realisatie Sibomat
Sloop en heropbouw Sibomat werf

Download uw brochure - Sloop en Heropbouw 2024

Sloop Heropbouw Afbraakwerken

Wat is sloop en heropbouw?

Sloop en heropbouw, vaak eenvoudigweg 'heropbouw' genoemd, verwijst naar het proces waarbij een verouderde of anderszins ongeschikte structuur wordt neergehaald om plaats te maken voor een nieuw gebouw.

Wenst u uw huidige woning of uw nieuw aangekochte (oude) woning te slopen en vervolgens herop te bouwen volgens uw eigen wensen én volgens de hedendaagse isolatie- en energienormen, dan komt u misschien wel in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6%.

Vanaf 1 januari 2024 blijft het verlaagde btw-tarief van 6% behouden voor onbepaalde tijd, voor projecten van bouwheren die natuurlijke personen zijn. Het moet gaan om woningen:

  • die gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zijn
  • die een bewoonbare oppervlakte hebben van maximum 200 m2

Voldoet u niet aan bovenstaande criteria, dan kan u onder bepaalde voorwaarden ook een sloop- en heropbouwpremie aanvragen van de Vlaamse overheid. De sloop-en heropbouwpremie bedraagt
€ 10.000 per bouwproject. Wie in aanmerking komt, moet de premie online aanvragen binnen de drie maanden na de goedkeuring van de omgevingsvergunning voor sloop en heropbouw.

Opgelet: u kunt het verlaagde btw-tarief van 6%, dat op federaal niveau is vastgelegd, niet combineren met de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie.

Nieuwbouw aan 6% btw met sloop en heropbouw

Wat met nieuwbouw aan 6% BTW vanaf 1 januari 2024? Misschien herkent u deze situatie. U bezit of erft een woning met een energielabel E of slechter. U kijkt aan tegen een hoge en onvoorspelbare energetische renovatiekost. 

Een slim alternatief: met een heropbouw kunt u renoveren richting energieneutraal. Dat is ondenkbaar met een traditionele renovatie. Wie energieneutraal zegt, zegt ook bescherming van de patrimoniumwaarde.

 

Sloop en heropbouw met houtskelet: dubbele win

Bij Sibomat zijn we al meer dan 45 jaar gespecialiseerd in houtskeletbouw: veruit de snelste én meest energiezuinige bouwtechniek op de markt.

Overweegt u afbraak en heropbouw, kom dan zeker eens bij ons langs zodat wij u alles kunnen vertellen over de mogelijkheden van houtskelet. Met dit duurzaam bouwprocédé hoeft u zeker niet in te boeten qua bouwstijl of comfort en hebt u in een mum van tijd een energiezuinige woning. Bovendien biedt houtskelet nog tal van andere voordelen tegenover traditionele woningbouw.

We zetten graag de voordelen van afbraak en heropbouw met houtskelet even op een rij.

 

 

De volledige renovatie zou ons veel te duur uitvallen. Een sloop en heropbouw bleek voor ons de ideale oplossing!

∼ Greet en Bart

 

 

 sibomat woning in opbouw zolder

Een oude hoeve afbreken en vervangen door een nieuwbouw woning

Klant was in het bezit van een oude woning die niet meer voldeed aan de huidige normen qua comfort en energie en liet deze slopen. Hij bouwde op die plaats een prachtige landelijke woning met burelen.

Wenst u net als deze klant een toekomstgerichte woning waar u nog jarenlang kan vertoeven met alle nodige comfort en met de nieuwste technieken? Check dan zeker het resultaat van de afbraak en heropbouw.

 

 

Sloop En Heropbouw Realisatie

Een oude herberg afbreken en vervangen door een nieuwe woning

Klant kocht een vervallen herberg op een heel goed gelegen stuk grond. De herberg maakten we volledig met de grond gelijk en we bouwden er een ruime, energiezuinige woning mét topligging. De klant kon snel in zijn woning intrekken aangezien hij koos voor houtskelet.

 

 

Interesse in de formule sloop & heropbouw? Download uw brochure

window.onload = function(){ const scrollElements = document.querySelectorAll(".vertical-divider-line-animated"); const elementInView = (el, scrollOffset = 0) => { const elementTop = el.getBoundingClientRect().top; return ( elementTop <= ((window.innerHeight || document.documentElement.clientHeight) - scrollOffset) ); }; const displayScrollElement = (element) => { element.classList.add("scrolled"); }; const handleScrollAnimation = () => { scrollElements.forEach((el) => { if (elementInView(el, 100)) { displayScrollElement(el); } }) } window.addEventListener('scroll', () => { handleScrollAnimation(); })}

Interesse in sloop en heropbouw? Download uw brochure

Sloop Heropbouw Afbraakwerken