kostprijs huis bouwen

Op zoek naar inspiratie? Download hier onze brochure!

Wat is de prijs van een nieuwbouw? We geven u enkele tips om de kostprijs van een nieuwbouw te berekenen én tonen u hoe u kunt besparen!

Tussen bouwplannen en een droomwoning staat vaak één ding: het budget. Het is namelijk niet zo simpel om de kostprijs van een nieuwbouwwoning te berekenen, want heel wat verschillende factoren kunnen een invloed hebben op de prijs van een nieuwbouw.

 

Hoe krijgt u een zicht op de prijs?

Voor u uw bouwplannen concreet maakt, wilt u uiteraard voor uzelf een budget opstellen. Daarom is het handig dat u een zicht heeft op de gangbare prijs van een nieuwbouwwoning. Dat is echter niet zo voor de hand liggend, net omdat de prijs van een huis bouwen onderhevig is aan allerlei invloeden.

De meest concrete manier om een zicht te krijgen op de prijs, is door een offerte aan te vragen. U kan een offerte opvragen op basis van uw ontwerpplan. Maar ook wanneer U nog geen plan of architect heeft, kan U bij de Sibomat bouwadviseur terecht voor een betrouwbare prijsindicatie: en dit op basis van de door U gewenste stijl, aantal en omvang van de ruimtes, afwerkingsgraad.

U leest het goed: U hoeft nog geen ontwerpplan van een architect te hebben om een haalbaarheidsstudie te laten uitvoeren bij het Sibomat Studiebureau. Op basis van uw wensen maakt de Sibomat bouwadviseur vrijblijvend een voorontwerp. Een haalbaarheidsstudie kan ook uitgaan van uw eigen schets of plan.

 

Wat kan de prijs beïnvloeden?

De grond waarop uw nieuwbouwwoning komt, heeft een rechtstreeks effect op de prijs. Bouwen op minder draagkrachtige bouwgrond betekent dat een zwaardere fundering nodig is, wat ook meer kost. In dat geval kunt u wel besparen door te kiezen voor houtskeletbouw, omdat het houten skelet minder zwaar is dan bij traditionele woningbouw.

Ook een grond met hellingen kan leiden tot hogere kosten, omdat u misschien moet kiezen voor een kruipruimte of volledige kelder. Ook wanneer u ervoor kiest om de grond gelijk te maken door af te graven of op te hopen, stijgen de kosten.

De stedenbouwkundige voorschriften van de bouwgrond hebben ook een impact op de kostprijs ervan – en ook de uiteindelijke prijs van de nieuwbouwwoning.

Voor een bouwgrond voor een gesloten woning betaalt u vaak minder dan voor een halfopen bebouwing en zeker voor een open bebouwing.

Vergeet geen rekening te houden met extra kosten. Bij de prijs van de grond horen ook nog de notariskosten en registratierechten, alsook de aansluitingskost voor nutsvoorzieningen.

 

Hoe kunt u de kosten drukken?

Dat kan het best door optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Compact bouwen betekent niet klein bouwen, maar wel elke vierkante centimeter benutten: dit is mogelijk binnen iedere bouwstijl.

Bouwen kunt u slim aanpakken door nu al rekening te houden met de toekomst. Door vandaag al zo veel mogelijk aan de strenge ecologische normen van de toekomst te voldoen, bespaart u heel wat op energiekosten.

De eventueel hogere investering wordt zo snel terugbetaald. Omdat uw huis binnen jaren ook nog voldoet aan de normen van dat moment, behoudt het een interessante verkoopwaarde.

Sleutel-op-de-deur bouwen is een makkelijke manier om de kosten te drukken, omdat alles geleid wordt door één bouwfirma. Het maakt het bouwavontuur bovendien heel wat minder stressvol, want u heeft maar één aanspreekpunt. Bij Sibomat werken we met een vaste prijs, die we samen vooraf bepalen volgens uw budget. Zo weet u nog voor de bouwwerken van start gaan wat de kostprijs van uw nieuwbouw is.

Slim bouwen met Sibomat

Bouw slim én toekomstgericht met Sibomat, in minder dan een jaar in uw droomwoning.