kostprijs huis bouwen

Op zoek naar inspiratie? Download hier onze brochures!

OpmerkingenWat is de prijs van een nieuwbouw? We geven u enkele tips om de kostprijs van een nieuwbouw te berekenen én tonen u hoe u kunt besparen!

Tussen bouwplannen en een droomwoning staat vaak één ding: het budget. Het is namelijk niet zo simpel om de kostprijs van een nieuwbouwwoning te berekenen, want heel wat verschillende factoren kunnen een invloed hebben op de prijs van een nieuwbouw.

Hoe krijgt u een zicht op de prijs?

Voor u uw bouwplannen concreet maakt, wilt u uiteraard voor uzelf een budget opstellen. Daarom is het handig dat u een zicht heeft op de gangbare prijs van een nieuwbouwwoning. Dat is echter niet zo voor de hand liggend, net omdat de prijs van een huis bouwen onderhevig is aan allerlei invloeden.

Om een algemeen beeld te krijgen op de kostprijs van een huis bouwen, kunt u rekenen met een prijs per vierkante meter. Een courante richtprijs ligt tussen 1.300 en 1.950 euro per vierkante meter (inclusief btw), afhankelijk van het soort bebouwing (open, halfopen of gesloten). Let op: soms wordt in dat bedrag geen rekening gehouden met de kosten van de architect.

De meest concrete manier om een zicht te krijgen op de prijs, is door een offerte aan te vragen. Vraag gerust bij een aantal verschillende bouwbedrijven een offerte aan, die u daarna kunt vergelijken.

Let op dat u geen appelen met peren vergelijkt. Laat u eventueel bijstaan door een architect of iemand met kennis van zaken. Vraagt u een offerte aan bij Sibomat, dan helpen onze bouwadviseurs u graag bij die vergelijking.

Om een duidelijkere prijsinschatting te krijgen of om te weten wat de mogelijkheden zijn binnen uw budget, kunt een haalbaarheidsstudie laten uitvoeren door ons studiebureau. Dat kan op basis van uw zelfgemaakte (geschetste) plattegrond.

Wat kan de prijs beïnvloeden?

De grond waarop uw nieuwbouwwoning komt, heeft een rechtstreeks effect op de prijs. Bouwen op minder draagkrachtige bouwgrond betekent dat een zwaardere fundering nodig is, wat ook meer kost. In dat geval kunt u wel besparen door te kiezen voor bijvoorbeeld houtskeletbouw, omdat het houten skelet minder zwaar is dan bij traditionele woningbouw.

Ook een grond met hellingen kan leiden tot hogere kosten, omdat u misschien moet kiezen voor een kruipruimte of volledige kelder. Ook wanneer u ervoor kiest om de grond gelijk te maken door af te graven of op te hopen, stijgen de kosten.

De stedenbouwkundige voorschriften van de bouwgrond hebben ook een impact op de kostprijs ervan – en ook de uiteindelijke prijs van de nieuwbouwwoning.

Voor een bouwgrond voor een gesloten woning betaalt u vaak minder dan voor een halfopen bebouwing en zeker voor een open bebouwing. Dat heeft uiteraard een rechtstreeks effect op de prijs van een nieuwbouw, want een gesloten bebouwing heeft twee gevels minder dan een open bebouwing.

Vergeet geen rekening te houden met extra kosten. Bij de prijs van de grond horen ook nog de notariskosten en de registratierechten. Een andere vaak vergeten kostenpost is de aansluiting van nutsvoorzieningen (water, elektriciteit, riolering, televisie, …). Dat kan al snel een budget van ongeveer 5.000 euro vereisen. Sowieso is het verstandig om ongeveer vijf procent van uw budget aan de kant te houden voor onvoorziene omstandigheden.

Hoe kunt u de kosten drukken?

Dat kan het best door optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Compact bouwen betekent niet klein bouwen, maar wel elke vierkante centimeter benutten. Kubusvormige woningen blijken vaak de goedkoopste nieuwbouwwoningen. Inspiratie nodig? Bekijk de inspiratiewoningen van onze Quadro-lijn!

Bouwen kunt u slim aanpakken door nu al rekening te houden met de toekomst. Door vandaag al zo veel mogelijk aan de strenge ecologische normen van de toekomst te voldoen, bespaart u heel wat op energiekosten.

De eventueel hogere investering wordt zo snel terugbetaald. Omdat uw huis binnen jaren ook nog voldoet aan de normen van dat moment, behoudt het een interessante verkoopwaarde.

Sleutel-op-de-deur bouwen is een makkelijke manier om de kosten te drukken, omdat alles geleid wordt door één bouwfirma. Het maakt het bouwavontuur bovendien heel wat minder stressvol, want u heeft maar één aanspreekpunt. Bij Sibomat werken we met een vaste prijs, die we samen vooraf bepalen volgens uw budget. Zo weet u nog voor de bouwwerken van start gaan wat de kostprijs van uw nieuwbouw is.

Download hier onze brochures

Opmerkingenvar onloadCallback_28e = function () { var windowwidth = window.innerWidth; if (windowwidth < 520) { grecaptcha.render('html_element_@(recaptchaId)', { 'size': 'compact', 'sitekey': '6LczI5IbAAAAAJcIv3jusS9h2E4L1CFa4qc6QgiF', 'theme': 'light' }); } else { grecaptcha.render('html_element_28e', { 'size': 'normal', 'sitekey': '6LczI5IbAAAAAJcIv3jusS9h2E4L1CFa4qc6QgiF', 'theme': 'light' }); } }; let recaptcha_28e = null let parent_28e = null let oldWidth__28e = null function loadCaptcha() { recaptcha_28e = document.getElementById("html_element_28e"); parent_28e = recaptcha_28e.parentNode; oldWidth = window.innerWidth; } function resizeCaptcha() { var width = window.innerWidth; if (width <= 520 && oldWidth_28e > 520) { parent_28e.removeChild(recaptcha_28e); let html_element = document.createElement('div'); html_element.id = "html_element_28e"; parent_28e.appendChild(html_element); recaptcha_28e = html_element; grecaptcha.render('html_element_28e', { 'size': 'compact', 'sitekey': '6LczI5IbAAAAAJcIv3jusS9h2E4L1CFa4qc6QgiF', 'theme': 'light' }); } else if (width > 520 && oldWidth_28e <= 520) { parent_28e.removeChild(recaptcha_28e); let html_element = document.createElement('div'); html_element.id = "html_element_28e"; parent_28e.appendChild(html_element); recaptcha_28e = html_element; grecaptcha.render('html_element_28e', { 'size': 'normal', 'sitekey': '6LczI5IbAAAAAJcIv3jusS9h2E4L1CFa4qc6QgiF', 'theme': 'light' }); } oldWidth_28e = width; } window.addEventListener('DOMContentLoaded', loadCaptcha); window.addEventListener('resize', resizeCaptcha);
moderne bouwstijl realisatie Sibomat