warmptepomp

Bouwen en hernieuwbare energie gaan steeds meer hand in hand. Dat moet ook, want een nieuwbouwwoning moet over minstens één hernieuwbare energiebron beschikken. Een warmtepomp is dan een prima optie en biedt heel wat voordelen. Sibomat zet ze voor u op een rijtje!

Een warmtepomp haalt warmte uit de bodem, uit water of uit de lucht. Er zijn dus verschillende types warmtepompen. De meest courante zijn bodem/water- en lucht/water-warmtepompen. De gewonnen warmte wordt door de warmtepomp naar de verwarmingsinstallatie (bijvoorbeeld vloerverwarming) gestuurd. Dat alles gebeurt op een zeer energiezuinige manier (tot 40% zuiniger dan klassieke verwarming!). Een warmtepomp heeft ook een onmiddellijk effect op het E-peil, dat heel wat punten kan zakken.

Is een warmtepomp een goed idee? 4 voordelen op een rijtje

1. Geen onderhoud = tijd besparen

In tegenstelling tot vele andere duurzame energiebronnen heeft u geen onderhoudswerk aan een warmtepomp. Gezien de lange levensduur van meer dan twintig jaar, is dat een ontegensprekelijk voordeel.

2. Milieuvriendelijke én besparende oplossing

Dat een warmtepomp ecologisch is, staat buiten kijf. Dat komt onder meer doordat een warmtepomp een lage CO²-uitstoot heeft én zeer weinig verbruikt. Er is alleen elektriciteit nodig om de compressor aan te drijven die de warmte op een hoge temperatuur brengt. Zo betaalt u uiteindelijk maar 25 procent van de geproduceerde warmte. Dat betekent dat voor elke euro die u betaalt, u vier euro warmte krijgt.

 3. Combinatie met andere technologieën

Als je elektriciteit opwekt door middel van hernieuwbare energie, zoals met zonnepanelen, kan je die koppelen aan je warmtepomp. Zo wordt de CO²-uitstoot om uw woning te verwarming tot nul gereduceerd. U kan de warmtepomp ook combineren met een zonneboiler en zo water opwarmen.

4. Koelmogelijkheden zijn een extra troef

Een bodem/water-warmtepop en water/water-warmtepomp verwarmen niet alleen, maar kunnen ook passief koelen. Dat gebeurt met een minimum aan verbruik, maar kan de temperatuur in de zomer 2 tot 4 °C doen afnemen. Er zijn ook warmtepompen die actief koelen, maar die zijn ecologisch minder interessant.

Zijn er ook nadelen?

Het is zo dat een warmtepomp initieel een grotere investering vraagt dan sommige andere warmtebronnen, maar de besparingen op termijn door de lage energiefacturen, het gebrek aan onderhoud en de lange levensduur compenseren die investering. Omdat de opwarming bij lage temperaturen gebeurt, verloopt die trager. Er is daarom ook vaak een grotere oppervlakte of dimensie van bijvoorbeeld vloerverwarming nodig.

Wat met de terugverdientijd?

De terugverdientijd van de initiële investering, die best hoog kan zijn, hangt af van een aantal zaken, zoals het rendement en de prijs van de warmtepomp. Een lucht/lucht-warmtepomp is goedkoper, maar heeft een lager rendement. Daardoor loopt ook de terugverdientijd op. Omdat u bespaart op energieprijzen, daalt uw terugverdientijd wanneer de energieprijzen stijgen. In combinatie met zonnepanelen, bent u dan weer volledig onafhankelijk van prijsstijgingen.

Download hier onze brochures

OpmerkingenSibomat inspiratieboek 2022