We kregen precies wat we gewild hebben, zonder zelf te moeten coördineren en zonder zorgen

∼ Carine en Jean-Paul

Carine en Jean-Paul

U merkt het als u het huis nadert: hier gaan smaak en sfeer samen. Carine B. en Jean-Paul D., beiden met pensioen, bouwden een huis om samen van het leven te genieten. Rondom het huis liggen 11 are tuin en in de hoeve ernaast bracht Jean-Paul zijn jeugd door. De kastanjebomen vooraan zijn geplant naar aanleiding van familieverjaardagen en mochten niet voor de bouw van het huis wijken.

window.onload = function(){ const scrollElements = document.querySelectorAll(".vertical-divider-line-animated"); const elementInView = (el, scrollOffset = 0) => { const elementTop = el.getBoundingClientRect().top; return ( elementTop <= ((window.innerHeight || document.documentElement.clientHeight) - scrollOffset) ); }; const displayScrollElement = (element) => { element.classList.add("scrolled"); }; const handleScrollAnimation = () => { scrollElements.forEach((el) => { if (elementInView(el, 100)) { displayScrollElement(el); } }) } window.addEventListener('scroll', () => { handleScrollAnimation(); })}

Voorkeur voor sleutel-op-de-deur

Omdat ze stress en zorgen over technieken en timing wilden vermijden, kozen Carine en Jean-Paul voor sleutel-op-de-deurbouwen. Ook dat het houtskeletbouw zou worden, stond voor hen als natuurliefhebbers vast: vanwege het bijzondere wooncomfort en de zuinige milieuvriendelijkheid. Tijdens Batibouw hadden Carine en Jean-Paul met verschillende bouwbedrijven contact. Toch selecteerden ze al gauw Sibomat. Carine: “We waren blij verrast door de aanpak van de commerciële contactpersoon. Hij was vriendelijk en professioneel, en geen enkele vraag  was hem te veel. Van sommige andere bouwbedrijven hoorden we na Batibouw helemaal niets meer.”

Kiezen in de toonzaal

De werken begonnen in april (de funderingsplaat lag er in februari), maar voordien waren Carine en Jean-Paul naar Sibomats hoofdzetel met toonzaal in Zulte getrokken. Onder de begeleiding van een aandachtige projectleider konden ze er alle materialen voor hun woning bekijken en kiezen. Alles werd netjes genoteerd en becijferd. Het bezoek voor de definitieve keuze nam een dag in beslag met tussenin een lunch in de buurt om alle beslissingen nog even rustig door te nemen. Waarom niet het nuttige aan het aangename paren?

Om zeker te zijn van de juiste nuances in de gekozen baksteen en dakpannen, reden Carine en Jean-Paul later nog langs meerdere huizen van Sibomat met dezelfde baksteen. Het bedrijf werkte ook een 3D-tekening uit om de indeling van het huis te kunnen beoordelen op zijn ligging ten opzichte van de zon.

Daarna kregen de plannen hun beslag en werd alles voor de bouw in gereedheid gebracht. Vier dagen na de komst van de eerste vrachtwagens waren de wanden opgericht en drie tot vier maanden later waren de bakstenen rondom het huis gemetseld.

“Voor de kleur van de voegen waren we uiterst kieskeurig”, licht Jean-Paul toe. “Zeker, want die kleur kan het aspect van je huis helemaal veranderen”, valt Carine hem bij. “Sibomat probeerde verschillende kleuren op de voorgevel uit tot het voor ons helemaal goed zat.”

En de kastanjebomen?

De 35 jaar oude kastanjebomen staan er gelukkig nog. De architect had begrepen dat ze voor Jean-Paul een belangrijke sentimentele waarde hadden en heeft bij de goedkeuring van de plannen voor hun behoud gepleit. Met succes. Hij vond het bovendien een uitdaging om bij het bouwen van een huis rekening te (moeten) houden met twee bomen.

Bouwtips van Carine en Jean-Paul

“Druk goed uit welke stijl je wilt voor je droomhuis. Denk na over de praktische indeling van het interieur en verlies de details niet uit het oog. Al die dingen samen ervoor zorgen dat je blij bent dat je hebt gebouwd. Probeer je de woning van je dromen geïntegreerd in de tuin en de omgeving en het landschap voor te stellen.”

“Ben je zoals wij al wat ouder, dan voorzie je het best beneden al de mogelijkheid om er later te slapen en te baden.”

“Kies op sleutel-op-de-deur als je je hersenen niet wilt pijnigen of niet de hele tijd wilt coördineren.”

“Vraag om een 3D-plan van de volumes van je huis met de lichtinval in functie van de zonnerichting.”

Meer inspiratie? Download onze brochure.

Sibomat brochure mockup