Bouwgrond

Toets uw bouwgrond af met onze checklist en ga even na of u aan alles gedacht heeft. Handig!

Een bouwgrond op het oog? Spannend! Ga even na of u aan alles gedacht hebt en toets uw bouwgrond af op onze checklist.

Prijs

  • Zeer belangrijk: is de vraagprijs correct? De overheid houdt de gemiddelde prijs van bouwgronden over heel Vlaanderen bij: ga even vergelijken met andere bouwgronden in de streek.
  • Bepaal voor uzelf of sommige dingen u misschien meer waard zijn: een grote tuin, een weids uitzicht, de mogelijkheid tot een open bebouwing, … en of dat realistisch is voor uw budget.

Locatie

  • Een zuidgerichte tuin is ideaal voor natuurlijk licht én minder stookkosten. Geen zongerichte tuin? Denk al eens na of er mogelijkheden zijn voor zonnepanelen op de voor- of zijgevel. Misschien kunt u werken met lichttunnels of een slimme architectuur voor optimaal natuurlijk licht?
  • Wat bevindt zich in de omgeving? Zijn er buurtwinkels, scholen, openbaar vervoer, …? Maar ga ook na of er geurige fabrieken, veel vrachtwagenverkeer in de straat, … zijn. Vraag na bij de buren of ga op verschillende momenten langs op de bouwgrond om te kijken of er overlast is.

De grond zelf

  • Vraag de eigenaar naar het bodemattest. Dat bevat alle relevante gegevens die de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) over de grond kent. Het is bovendien een verplicht document.
  • Wat is de kwaliteit van de grond? De substantie (leem, zand, klei, …) heeft een invloed op de sterkte van de fundering, wat mogelijk een duurdere fundering betekent. Een minder draagkrachtige grond blijft toch interessant, want u kunt er bijvoorbeeld een houtskeletbouwwoning op bouwen, dankzij de minder zware structuur van het houten skelet. Een grondsondering kan interessant zijn.
  • Zijn er niveauverschillen op de grond? Als de grond moet opgehoogd worden of er moet een kelder komen, betekent dat een meerprijs tijdens de werken.
  • Zijn alle nutsvoorzieningen aanwezig? In het geval van een verkaveling wordt dat vermeld op de verkavelingsvergunning. Dit kan ook worden nagevraagd bij de desbetreffende maatschappijen (welke dat zijn vindt u op de site van de gemeente).
  • Moeten er veel bomen of oude constructies (schuren, dierenhokken, …) verwijderd worden voor de bouw van start kan gaan?

Bouwvoorschriften

  • Ga de stedenbouwkundige voorschriften na. Daarin staat beschreven wat op een bouwgrond kan en mag, bijvoorbeeld wat betreft de garage (vrijstaand of in het gebouw opgenomen), hoe hoog u kan/moet bouwen, de vorm van het dak, …
  • Ga na of de verkoper in regel is met de belastingen en of er geen schulden gelden op de bouwgrond. In de notariële verkoopakte wordt dit vermeld als ‘voor vrij en onbelast’.
  • Check ook of er geen recht van opstal geldt. Dat is het recht om tijdelijk (maximaal vijftig jaar) in, op of boven een onroerende zaak van een andere persoon gebouwen, werken of beplantingen in eigendom te hebben.
  • Gaat u over tot aankoop? Kijk even na of er opschortende voorwaarden in het contract staan, zoals het verkrijgen van een lening, de garantie dat er geen bouwovertredingen op de grond rusten, …
  • Bekijk uw grond op Geopunt. Zo kunt u de perceelgrenzen, omgeving en overstromingsgevoeligheid nakijken. Klik op ‘Basiskaart, luchtfoto en adres’, vervolgens op ‘Basiskaarten’ en vink de eerste optie aan.

Opletten voor….

  • Extra kosten: vergeet niet dat ook registratierechten en notariskosten moeten betaald worden bij het kopen van een bouwgrond.
  • Bezwarende omstandigheden, zoals bouwverplichting, erfdienstbaarheid, bodemverontreiniging, …). Ga daarom altijd langs bij de gemeente.

Voldoet uw bouwgrond alle eisen? Dan bent u klaar voor een nieuw avontuur!

Bij Sibomat moet bouwen een onvergetelijke ervaring zijn. Daarom werken we met ons eigen studiebureau, met experten in houtskeletbouw en ingenieurs. Zij gaan alle details met plezier voor u na, zodat het bouwproces niet stresserend hoeft te zijn.

Onze bouwadviseurs begeleiden u bovendien van begin tot eind. Ook wanneer u nog op zoek bent naar die perfecte bouwgrond. Laat dus gerust van u horen!

Slim bouwen met Sibomat

Bouw slim én toekomstgericht met Sibomat, in minder dan een jaar in uw droomwoning.