Het juiste bouwbedrijf kiezen is een belangrijke beslissing, waar het hele bouwproces op rust. Met onze tips maakt u eenvoudig een stressvrije keuze!
U gaat bouwen, proficiat! De eerste beslissing dringt zich meteen op: het kiezen van de geschikte bouwpartner. Dat is geen evident besluit, want er zijn heel wat relevante factoren waarmee u moet rekening houden. Om de lange lijst van bouwbedrijven te herleiden tot uw ideale bouwpartner, geven we u graag wat tips.
Er zijn ontelbaar veel bouwbedrijven. Op basis van referenties van vrienden en familie, een internetsearch en bouwbeurzen kunt u alvast een eerste selectie maken. Van daaruit kunt u beginnen te schrappen, afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur in het kader van uw bouwproject.
Er zijn heel wat verschillende bouwmethodes, waaronder traditionele woningbouw, houtskeletbouw en staalbouw. Als u al een goed zicht hebt op de geschikte methode voor u, kunt u meteen beginnen te schrappen. Sommige bedrijven hebben bovendien nog extra specialisaties, bijvoorbeeld wat betreft afwerkingsgraad, energiezuinigheid, ... Laat u leiden door wat het best past bij uw persoonlijke situatie en voorkeur.
Voor veel gezinnen met tweeverdieners is het niet evident om zelf de handen uit de mouwen te steken. Anderen kunnen dan weer niet bepaald goed overweg met een hamer en boor. Dan is een sleutel-op-de-deurfirma een goede keuze. Het is een goed idee om na te gaan hoe flexibel de firma is. Kunt u variëren op basisplannen? Kunt u werken met uw eigen architect? Kunt u zelf bepaalde werken uitbesteden aan eigen aannemers?
Een woning bouwen is een investering. Een correcte prijs is onontbeerlijk, maar u moet ook goed weten wat u krijgt voor uw geld.
Offertes zijn de duidelijkste manier om prijzen te vergelijken. Ze goed bestuderen kan je heel wat centen besparen. Soms is het moeilijk om alle technische details te vergelijken. Durf daarom gerust hulp te vragen aan iemand met technische kennis, uw architect of de aannemer zelf.
De laagste prijs is niet automatisch de goede keuze. Krijgt u wel waar voor uw geld? Is de kwaliteit goed genoeg? Hetzelfde geldt voor de hoogste prijs. Duurder staat niet synoniem met het beste. Hou rekening met alle factoren en kies voor een goede prijs-kwaliteitverhouding.
U kunt een heel duidelijk zicht hebben op wat u verwacht van uw bouwpartner, maar hoe weet u of u er iemand betrouwbaar uitkiest?
U kunt zelf, nog voor een eerste gesprek, nagaan of een aannemer sociale of financiële schulden heeft. Dat kunt u doen via de FOD Economie.
Via de Kruispuntbank voor Ondernemingen kunt u dan weer nagaan of de firma over de juiste vakkennis beschikt.
Uit de eerste gesprekken met een bouwfirma kunt u veel leren. Vertrouw op uw gevoel, maar luister ook kritisch. Een goede aannemer is op de hoogte van nieuwste technieken, regels, werkmethodes en staat daar ook open voor. Durf kritische vragen te stellen en maakt heldere afspraken.
Wanneer u weet dat alles achter de schermen goed zit, kunt u tijdens het gesprek met een bouwbedrijf vragen naar referenties. Liefst ook van huidige klanten, die in dezelfde situatie zitten en u nuttig advies kunnen geven.
Vaak kunt u op de website ook realisaties of klantenverhalen vinden. Sommige mensen houden een blog bij over hun bouwwerken, waarop u vaak interessante feedback over bouwfirma’s kunt vinden.
Ga ook even na hoe het zit met dienstverlening na oplevering. Mochten er onverhoopt na oplevering nog problemen opduiken of hebt u nog vragen, kunt u ook dan nog bij uw bouwpartner terecht? Een goede manier om te weten te komen of u tijdens de bouwwerken ook kunt genieten van goede en probleemloze communicatie, is tijdens de eerste contacten in het oog te houden of u vlot wordt gecontacteerd en of gemaakte afspraken gerespecteerd worden, bijvoorbeeld het tijdig en correct aanpassen van een offerte.
Bouw slim én toekomstgericht met Sibomat, in minder dan een jaar in uw droomwoning.