bouwen goedkoper dan renoveren?

Op zoek naar een nieuwe plek? Dan heeft ook u vast al de overweging gemaakt tussen renoveren en bouwen. Misschien maakte u een raming van de kosten of een opsomming van de to-do’s, met een woning renoveren in de linkerkolom en een nieuwbouwwoning bouwen in de rechterkolom.

Op basis van dat lijstje kwam misschien de renovatie eruit als het meest kostenefficiënt. Er is op de huidige huizenmarkt namelijk heel wat keuze binnen elk budget en over die renovatie ziet u zich wel meester, met een paar goede aannemers aan uw kant.

Toch hoeft bouwen niet zo duur te zijn als u denkt. Integendeel, vaak blijkt bouwen goedkoper te zijn dan renoveren!

Totaalplaatje

Vaak blijken er namelijk bij een renovatie heel wat dingen te ontbreken in de eerste studie of kostenraming. Dat komt omdat het bij een renovatie heel moeilijk is om op voorhand alle kosten en to-do’s in te schatten.

Een bekende zegswijze over renoveren luidt als volgt: ‘Je weet waar je begint, maar niet waar je eindigt’. Wanneer u een bestaande woning koopt die twintig, dertig, veertig jaar of langer geleden werd gebouwd, moet dikwijls vrijwel alles vervangen worden: elektriciteit, waterleidingen, verwarming… U moet bovendien investeren in ecologische technieken om te verzekeren dat uw woning aan alle hedendaagse eisen voldoet.

U kunt dan wel op voorhand die kosten inschatten, maar pas wanneer u volop met de renovatie bezig bent, zal blijken wat de ware kosten zijn. Jammer genoeg kunnen die kosten dus heel wat hoger liggen dan uw budget toelaat.

Wanneer u een nieuwe woning bouwt daarentegen, zijn de initiële kosten misschien hoger, maar u weet wel meteen wat u koopt, tegen een vaste prijs. Als u bijvoorbeeld met een sleutel-op-de-deurfirma bouwt, krijgt u een duidelijk en gedetailleerd lastenboek, waardoor u er ook zeker van kunt zijn dat er geen onvoorziene kosten opduiken.

Doe-het-zelf versus aannemers

Een woning renoveren is in de meeste gevallen een combinatie van doe-het-zelf en aanneming. Voor de meeste technieken, maar ook voor de afwerking, wordt over het algemeen een beroep gedaan op een aannemer. Meestal wordt gewerkt met verschillende aannemers, die elk een bepaalde post uitvoeren.

Dat betekent dus dat u op voorhand goed moet plannen wanneer die verschillende aannemers bij u moeten langskomen. Dat is vaak geen evidentie, want sommige werken kunnen uitlopen en er kunnen onvoorziene werken opduiken, waardoor uw planning helemaal in het water dreigt te vallen.

Een nadeel wanneer men werkt met verschillende aannemers is de verantwoordelijkheid. Wanneer iets waar verschillende aannemers aan hebben gewerkt, niet in orde blijkt, zal u als bouwheer zelf achter de verantwoordelijke moeten aangaan. Dat kan een heel tijdrovende en enerverende bezigheid zijn, waarbij al snel discussie kan ontstaan wie voor welke fout verantwoordelijk is.

Het tegendeel is over het algemeen dan weer waar bij een sleutel-op-de-deurbedrijf. Dan heeft u maar één aanspreekpunt. Die persoon neemt het zware planwerk voor u over. Duiken er problemen op met onderaannemers? Dan zal de sleutel-op-de-deurfirma die oplossen en de volledige verantwoordelijkheid op zich nemen. Een bedrijf zoals Sibomat biedt u bovendien een 100%-voltooiingswaarborg. U heeft dus een garantie dat uw woning sowieso wordt afgewerkt.

Handige Harry’s hebben dan weer het voordeel dat ze zelf de handen uit de mouwen kunnen steken. Het voordeel is dat u kosten kunt besparen. Het nadeel is dan weer dat u heel wat van uw tijd moet vrijhouden. U moet er rekening mee houden dat een grote portie van uw verlof én van uw vrije tijd, avonden en weekends naar het renoveren gaan. U moet dus heel wat tijd investeren, zonder op voorhand een concrete einddatum te weten. Dat kan u en uw gezin heel wat stress bezorgen.

De beste keuze = uw keuze

Zowel bouwen als renoveren is een boeiend avontuur, dat is een feit. Belangrijk is om voor uzelf de voor-en nadelen van beide bouwmethodes op een rijtje te zetten. U bent degene die het avontuur aangaat en u weet dus ook perfect wat uw budget is, uw eigen capaciteiten en hoe uw persoonlijke situatie is.

Wie nu al weet dat hij liever zo min mogelijk stress en zo veel mogelijk plezier beleeft aan het bouwproces, kan hier een kijkje nemen voor een betrouwbare bouwpartner.

Bouwen op maat met Sibomat

Sibomat bouwt op uw maat: van ruwbouw tot een volledig afgewerkte woning. Lees hier meer wat dat precies betekent.