Pastorijstijl Woning Sibomat

Een pastorijwoning is een charmante woning vol klasse en authenticiteit. Ontdek onze inspiratiewoningen en ontdek uw mogelijkheden in pastorijstijl!

Een pastorijwoning zoals die vroeger was, was waar de pastoor van het dorp woonde. De woningen van vroeger zijn vaak nog terug te vinden in de dorpskernen van kleine, landelijke dorpjes, maar steeds vaker worden ook nieuwbouwwoningen opgetrokken in pastorijstijl.

Dat is niet verwonderlijk, want pastorijwoningen stralen een authentieke gezelligheid en een rustieke klasse uit. Pastoriestijl wordt gekenmerkt door een eenvoudige vorm, die zijn authentieke karakter krijgt door charmante details, zoals een arduinen portiek en sierluiken.

De pastorijstijl zit ‘m in de details

Bij een pastorijwoning is het belangrijk veel aandacht te besteden aan de juiste materiaalkeuze. De kleur en vorm van de bakstenen, het ontwerp van ramen en deuren, en allerlei uitvoeringsdetails dragen veel bij tot de klassieke, warme uitstraling van de woning.

woning in pastoriestijl

Bakstenen met een artisanale look, ramen met kruisverdelingen of ossenoogramen en golvende, traditioneel gebakken dakpannen zijn de kernelementen van de architectuur eigen aan pastoriestijl.

Vaak wordt in de buitengevel extra nadruk gelegd op de voordeur. Die wordt omkaderd met een portiek, in blauwe aardsteen of arduin, of krijgt een statig karakter door gebruik te maken van een bovenlicht (een vast raam boven de deur). De voordeur extra in het oog laten springen, kan door een bakstenen gevel te combineren met gevelbepleistering, zoals crepi.

De meeste pastorijwoningen hebben een aantal typische kenmerken eigen aan de bouwstijl. Het zijn vaak hoge gebouwen, met een volwaardige bovenverdieping en een puntdak. Vaak komen ook luifels, dakramen, grote garagepoorten en bijgebouwen terug in de architectuur.

Die karakteristieken en meer vind je ook terug in onze Classico-lijn, waar de charmante architectuur van pastorijstijl en de eigenschappen van een hedendaagse nieuwbouwwoning samenkomen.

Een warme thuis

De charme en warme details worden ook doorgetrokken in het interieur van de pastorijwoning. Vaak wordt er gewerkt met open ruimtes, zodat de keuken en woonkamer in elkaar vloeien en op die manier een gezellige leefruimte creëren, maar eveneens eigen aan een landelijk interieur is het creëren van gezellige leefhoeken.

Een kantoor, bureau of speelkamer op het gelijkvloers kan bijvoorbeeld grenzen aan de woonkamer als een aparte ruimte, maar door te werken met deuren met beglazing of volledig glazen deuren, behoort die kamer ook weer tot het geheel.

Het hart van vrijwel elke woning is de keuken, en dat is bij een pastorijwoning niet anders. Die wordt vaak afgewerkt in neutrale kleuren, zoals wit, beige of aardetinten, voor een knusse, huiselijke sfeer. Een ruime keuken met veel opbergruimte, gecombineerd met een stevig keukeneiland, een robuuste boerderijtafel of een omkadering van de afzuigkap geeft die typisch landelijke stijl.

Pastorijwoning Sibomat

Houtskeletbouw, ook voor pastoriestijl

Een warme thuis creëren is een fluitje van een cent met houtskeletbouw. Houtskeletbouw is namelijk een van de snelste bouwmethodes. U kunt er zelfs van uitgaan dat u vijf tot zes maanden na de start van de werken uw nieuwe woning al kunt inrichten.

Ook een houtskeletbouwwoning werkt u gewoon af zoals u dat zelf wilt. Er is absoluut geen beperking in bouwstijl. U heeft dus alle architecturale vrijheid. Aan de binnen- en buitenzijde.

Laat u inspireren door onze inspiratiewoningen of hoor het van onze klanten zelf!

Meer inspiratie? Download onze brochure

Sibomat brochure mockup