sibomat bouwverhaal greet rouffaer
 sibomat bouwverhaal greet rouffaer

Kijk, ons huis op een vrachtwagen

Eerste werk die kille miezerige ochtend van 24 februari: naar de bakker! Snel de éclairs en de koffiekoeken ophalen die we besteld hadden. Ja, er is een heel klein feestje gepland op onze werf. Daar staat hij dan, een grote vrachtwagen beladen met de houten muren en dak van ons huis!


Vier bonken van kerels zijn al druk in de weer met de voorbereidingen om de wanden van de vrachtwagen te laden en te bevestigen op de betonnen plaat. Eerst worden de binnenmuren geplaatst.


Een serieuze kraan tilt langzaam een zijkant van ons huis van de laadbak. Zo’n spectaculair zicht!
Het duurt exact 4 min van het optillen van een wand van de vrachtwagen tot de bevestiging op de betonnen plaat. Dit is onwaarschijnlijk vakwerk. Deze mannen zijn zodanig op elkaar ingespeeld, dat ze zelfs geen woorden nodig hebben om dit werk vlot te laten verlopen. Samen met onze nieuwsgierige beste vrienden zijn we onder de indruk van zo’n perfecte samenwerking.
Dat verdient een lekkere éclair of verse koffiekoek! En of dat het smaakt!


Zo jammer dat ik hen, om een beetje op te warmen, geen kop koffie kon aanbieden.
De wekker wekt deze mannen nog voor de eerste haan kraait en wij ons nog eens omdraaien. Ze gaan vroeg de drukke baan op, zwaar werk in weer en wind… respect!
Op amper twee dagen stond ons huis, eerste verdieping, zolderverdieping en het houten frame van het dak. Niet te geloven!

 sibomat werf in opbouw
 sibomat werf in opbouw
 sibomat woning in opbouw
 sibomat werf traktatie

Het regent, het regent, de pannen worden nat…

De maand maart schonk ons geen mooi lenteweer. Het houten skeletdak lag nog open en liet regen en sneeuw door tot op de eerste verdieping. We maakten ons zorgen over het feit dat het hout vocht zou vasthouden. Heeft dit geen gevolgen ivm het uitzetten van de wanden, de houten balken, de vloeren? We waren ongerust voor waterschade.


Sibomat kon ons geruststellen. Al het materiaal kreeg op voorhand een speciale behandeling. Onze werfleider begreep onze grote bezorgdheid en beaamde nogmaals dat we ons geen zorgen hoefden te maken. We leven nu eenmaal in een land waar we onze paraplu regelmatig moeten bovenhalen, Sibomat voorziet dat het materiaal hiertegen bestand is.

Volgens de planning zouden op 13 maart de dakpannen gelegd worden. Dit wou ik absoluut zien! De repetities voor ‘Calendar Girls’ startten op maandag 20 maart, nadien zou ik enkel op zondag langs de werf kunnen gaan. Bart en ik zagen al van ver dat de zon scheen op een knalblauw zeil dat over het dak gespannen lag. De latten om de dakpannen op te bevestigen hielden het zeil strak op de plaats. Op de werf vier mannen, eentje druk aan het telefoneren en de drie anderen speelden een partijtje voetbal. Het was duidelijk dat ze zich oncomfortabel voelden tegenover ons omdat ze niet aan het werk waren. Maar snel werd duidelijk waarom, de vrachtwagen met de levering dakpannen zat vast in het drukke verkeer. Daar kon op dat moment niemand iets aan veranderen. Ik hoef er geen tekening bij te maken, komende van richting West-Vlaanderen, de Oosterweelverbinding werken, de Kennedytunnel, de Antwerpse ring: regelmatig een verkeersinfarct. De stress, als je daar vastzit en je kan geen kant uit!

Onwaarschijnlijk, die mannen kunnen toveren!

We legden ons erbij neer dat er dus geen zwarte dakpannen zouden liggen te blinken na onze geplande wandeling op de Kalmthoutse Heide. Ook de dakramen zouden op een andere dag geplaatst worden. Hoewel we ons tijdens de wandeling afvroegen of deze vertraging geen al te grote gevolgen zou hebben voor onze ultieme verhuisdatum, konden we toch genieten van het prachtig natuurgebied, alles komt goed.
Eerlijk, ik voelde die dertien kilometer stappen op de Heide serieus aan mijn spieren, aan de laatste twee kilometer leek geen einde te komen! Oef eindelijk, ik zie onze auto staan,… bijna zitten en rusten!
Zullen we nog eens langs de werf rijden? Al zal er niet veel veranderd zijn sinds die ochtend door het oponthoud in het verkeer van de vrachtwagen met dakpannen! Geen verwachtingen!
Bij aankomst konden we onze ogen niet geloven! Op het dak lagen de dakpannen te glinsteren in de zon, zelfs de dakramen waren geplaatst! Onwaarschijnlijk, die mannen hebben getoverd! Keihard hebben die kerels gewerkt, ik werd er zowaar stil van.
De hele voormiddag hebben die jongens gewacht op de levering, ook de man die de pannen op tijd moest afleveren moet veel druk en stress gevoeld hebben! Je zou er moedeloos van worden omdat niemand hier iets aan kan doen.
En dan, zie je een paar uur later, hoeveel werk deze vier straffe mannen hebben verricht. Fantastisch!
Mijn spierpijn was op slag weg! Wat zijn nu dertien km wandelen vergeleken met een volledig dak bedekken met pannen op amper een namiddag? Van mijn part mogen deze kerels gerust nog een keer komen voetballen in onze hof!

 sibomat woning in opbouw
 sibomat woning in opbouw

Het houtwerk onder het dak

Het is weekend, tijd om een kijkje te gaan nemen in ons huis! De pannen zijn gelegd, het dak is dicht en de regen heeft geen vrij spel meer! Ik ben zo benieuwd hoe het er vanbinnen uitziet!

We halen snel de uitschuifbare ladder uit de koffer. Wat dacht je? Ongeduldig als we zijn, wachten we niet tot de trap geplaatst is om de eerste verdieping te verkennen en naar het houten gebinte op zolder te gaan kijken! De ladder staat stevig en hupsakee, ik ben nog nooit zo snel een ladder opgeklommen!

Het was een bijzonder gevoel om voor de eerste keer rond te kunnen lopen op de eerste verdieping van ons nieuwe huis! Kijk, daar is onze slaapkamer en kijk, hier komt de badkamer. In de wasruimte staan de wasmachine en de droogkast... We voelen ons als twee blije kinderen op ontdekkingstocht!

Met de geweldige spierkracht van mijn Bart werd de ladder van het gelijkvloers naar de zolderverdieping getild. Wauw, het houten gebinte zag er zo mooi uit dat ik bijna hoopte dat het zichtbaar zou blijven! Wat een vakmanschap, echt indrukwekkend. Tussen de houten balken komt natuurlijk nog isolatie en daarna komen er gyproc platen tegen, zodat je niets meer ziet van de houten balken. Op dezelfde verdieping komt de technische ruimte en nog een opbergzolder!

De grote Velux dakramen laten het zonlicht ruimschoots naar binnen vallen! Binnenkort richten we hier onze kantoorruimte in. Ik zie mezelf hier al zitten met een kopje koffie en teksten instuderen!

Laat die trap maar snel komen!

 sibomat woning in opbouw zolder
Sibomat Klantenverhaal Greet Rouffaer
Sibomat Klantenverhaal Greet Rouffaer
Sibomat houtskelet bouw

Werfcontrole, steeds de puntjes op de i

De week na de première van 'Calendar Girls' hadden we een afspraak voor een werfcontrole. En ja, er zijn verschillende werfcontroles! Ik had een intensieve repetitieperiode en een zeer succesvolle eerste reeks voorstellingen achter de rug. Hoewel ik mijn werk met veel plezier doe, keek ik er erg naar uit om de voortgang op de werf te bekijken. Mijn partner Bart had gedurende enkele weken de supervisie op zich genomen. Onze architecte Heidi, Bart Leysen, de man die ons maanden geleden overtuigde om voor Sibomat te kiezen en Pieter De Bruycker, onze werfleider, waren allemaal aanwezig op de werf van 'Een kleiner huis, een grotere thuis'!

Een werfvergadering/-controle is allesbehalve saai! Elk detail wordt doorgenomen. En deze keer waren er veel ogen om alles in de gaten te houden! Naast ons vragenlijstje had Pieter ook zijn eigen lijst klaarliggen en bovendien controleerde Heidi nog eens extra. Zulke momenten zijn uiterst belangrijk voor het verloop van de bouw, want zodra de volgende stap is gezet en er iets misgaat, is het soms te laat om nog opmerkingen te maken. Wees gerust, er bestaan geen domme vragen, enkel domme antwoorden. Ons advies is dan ook, als je van plan bent om op dezelfde manier te bouwen, stel al je vragen! Wedden dat je een degelijk antwoord krijgt?

Ik had nog één vraagje. Toen ik naar buiten keek, zag ik een eenzaam meiklokje staan. Die heerlijk geurende klokjes staan voor mij symbool voor mijn vader, die op 1 mei jarig was. Toen hij nog leefde, kocht hij op de eerste dag van mei meiklokjes voor mijn moeder. Ik was bang dat de bloempjes vertrapt zouden worden tijdens de werkzaamheden. Hoe kan ik ze uit de grond halen zonder ze te beschadigen? Zonder veel poespas kwam Bart Leysen plotseling tevoorschijn met een spade! Bedankt, de meiklokjes staan nu veilig en wel in de tuin van onze vrienden in Kalmthout! Ook dat is SIBOMAT!

Zo zie je, op elke vraag krijg je een antwoord!

Sibomat Klantenverhaal Greet Rouffaer
bouwerhaal Greet Rouffaer met Sibomat

Metsers en vlechtwerk over de vloer

"Bart, kijk, de bakstenen zijn geleverd! Ons huis krijgt nog extra isolatie en een stenen gevelmantel! Ik hou van een gekaleide gevel, dat geeft een mooie uitstraling in combinatie met de zwarte ramen en de houten voor- en zijdeur die al op hun plaats staan! Het was echt een geluk dat er tussen het ruime aanbod bakstenen van Sibomat een baksteen zat die precies het effect geeft dat we zo graag wilden! Op een dag kregen we een telefoontje van een bezorgde buurman: 'Ik vrees dat vandalen jullie ramen hebben besmeurd met een beige substantie.' Oei, snel even navragen bij onze werfleider. Het bleek dat de beige 'substantie' bedoeld was om de ramen te beschermen tijdens het metselen! Metselen is echt een vak apart! Dat is echt iets anders dan als kind met blokjes een huis bouwen! Het was voor mij de allereerste keer dat ik dit precisiewerk van dichtbij kon zien. Natuurlijk kom je in je leven op straat een aantal bouwwerven tegen en dan neem je het als vanzelfsprekend aan hoe die bakstenen naast en op elkaar worden gemetseld. Maar niets is minder waar. Ik stond versteld hoe efficiënt en snel deze vakmensen te werk gingen. Boven de voordeur en boven elk raam moest er een boog gemetseld worden. Begin daar maar aan! Het resultaat was prachtig en toen moest er nog gevoegd worden! Dat zou weer een heel ander effect als eindresultaat geven. Er werden later enkele stalen van het voegsel geplaatst, zodat we kunnen kiezen wat wij vinden dat het beste bij ons huis past. Geen overbodige luxe! Ondertussen, dankzij een zeer goede coördinatie van de werkzaamheden, was de vloerverwarming al gelegd. Denk je aan een wirwar van kabels/buizen op de vloer? Neen hoor, die vloerverwarming is perfecter 'getekend' dan mijn zeer geoefende eyeliner! Die tekening was bijna te mooi om te bedekken onder de chape. Nee schatje, het is chape, niet djape... Grappige man, die man van mij! Daarom zie ik hem ook zooooo graag!

bouwerhaal Greet Rouffaer met Sibomat
bouwerhaal Greet Rouffaer met Sibomat

Voegwerk, opstop van de gyproc…

We hadden de keuze uit vier stalen, maar voor mij was de keuze snel gemaakt! Zo lief dat Bart mij daarin volgde. Hoewel hij een beetje twijfelde, ging hij toch mee in mijn argumentatie. Ik kon hem overtuigen door het feit dat ik me levendig kon inbeelden hoe ons droomhuis eruit zou zien als we de kleur van het voegwerk sterk zouden laten aansluiten bij de kleur van de bakstenen. Ik liet dan ook niet na om in geuren en kleuren te vertellen en voor te stellen hoe het effect zou zijn!

Benieuwd, net als wij?

Wel, het resultaat is fantastisch, vind ik! Ik weet het, les goûts et les couleurs ne se discutent pas! Maar ik ben zo blij met het uitzicht van ons huis. Ik zie in mijn dromen al het volledige plaatje: de tuin, de houten carport naast het huis... prachtig! Ik wil ook graag vermelden dat hier, net als bij de metsers, een ploeg aan het werk was die hun vak door en door kennen en hun werk met hart en ziel uitvoeren.

We kregen bericht dat volgende week de opvulling van de gyproc muren in het huis van start zou gaan. Dit is nodig voordat de schilderwerken kunnen beginnen en voordat de vloerder zijn werk kan starten. Alle oneffenheden en gaatjes moeten weggewerkt en opgevuld worden, een titanenwerk. Toen we een kijkje gingen nemen, leek het alsof de schilder al langsgeweest was. Alle muren waren in effen wit. Het begint daar steeds meer op een echt huis te lijken! En dan moeten de vloerders nog beginnen!

Sibomat woning in opbouw gevel
bouwerhaal Greet Rouffaer met Sibomat

De horizontale klimmuur

Bart en ik hebben ervoor gekozen om de volledige benedenverdieping te laten betegelen met stenen parket. Ik hoor u al denken: is dat niet te kil als uitzicht? Echte parket is toch veel warmer en aangenamer. Je ziet het verschil nauwelijks. Het is waar dat een houten vloer warmer aanvoelt, maar dankzij de vloerverwarming hebben onze voeten niet het gevoel op steen te lopen. Het is ook zeer gemakkelijk in onderhoud, en met die twee poezenmadammen van ons, die in en uit de tuin lopen, is het echt nodig om je huis makkelijk te kunnen onderhouden. Ze brengen ook af en toe 'cadeautjes' binnen…

Bij Sibomat is er voldoende keuze om de perfecte parket-look in steen te kiezen. Maar als je liever een houten parketvloer hebt, kan dat ook!

En daar zijn ze dan aan het werk, de vloerders. Het is ongelooflijk wat voor effect het geeft als plotseling de vloer ligt die je gekozen hebt, boven op de chape! De betonlook in de badkamer is helemaal wat ik me had voorgesteld toen ik die grote tegels koos in het hoofdkantoor bij Sibomat in Zulte! Mijn man twijfelt nog, maar hij gaat gegarandeerd overstag gaan zodra het badkamermeubel eenmaal geplaatst is. Ik ken hem.

De benedenverdieping lijkt op een horizontaal gelegde klimmuur, met al die stukjes plastic die tussen de voegen omhoog steken. Een grappig gezicht! Jaja, onze stenen parketvloer ligt daar te blinken, wachtend op poezenpootjes.

Twee dagen later werd ook de vloer gevoegd. Na de aangegeven droogtijd mogen we erover lopen, of gaan we erop dansen, mijn man?

Voor Greet en haar man Bart was het bouwverlof een kantelpunt. Net voor het bouwverlof merkten ze dat de afwerking van hun woning enorm vorderde. Na het verlof werd natuurlijk weer naarstig verder gedaan. Lees er alles over in deel 3.

nieuwe vloer leggen
woning in opbouw vloeren

Sibomat klantverhalen

Leer van klanten die hun droomwoningen bouwden met Sibomat

window.onload = function(){ const scrollElements = document.querySelectorAll(".vertical-divider-line-animated"); const elementInView = (el, scrollOffset = 0) => { const elementTop = el.getBoundingClientRect().top; return ( elementTop <= ((window.innerHeight || document.documentElement.clientHeight) - scrollOffset) ); }; const displayScrollElement = (element) => { element.classList.add("scrolled"); }; const handleScrollAnimation = () => { scrollElements.forEach((el) => { if (elementInView(el, 100)) { displayScrollElement(el); } }) } window.addEventListener('scroll', () => { handleScrollAnimation(); })}

Download onze gratis brochure

Sibomat brochure mockup