+32 9 388 71 95 info@sibomat.be Bezoek onze showroom Sibonet NL / FR
Mijn Sibomat
illustration

Woning Carine en Jean-Paul

"We kregen precies wat we gewild hebben, zonder zelf te moeten coördineren en zonder zorgen.”

Je merkt het als je hun huis te Celles nadert: hier gaan smaak en sfeer hand in hand. Carine B. en Jean‑Paul D., - beiden levensgenieters op rust - bouwden er samen hun droomwoning. 

"Achter de kastanjebomen"

 Klik hier en lees hun bouwverhaal


Je merkt het als je hun huis te Celles nadert: hier gaan smaak en sfeer hand in hand. Carine B. en Jean‑Paul D., - beiden levensgenieters op rust - bouwden er samen hun droomwoning. Rondom het huis liggen 11 are tuin en in de hoeve ernaast bracht Jean‑Paul zijn jeugdjaren door. Zo werden de kastanjebomen vooraan geplant naar aanleiding van verschillende familieverjaardagen. Uiteraard mochten deze absoluut niet wijken voor de bouw van het huis.
 
Het was het lot dat Carine en Jean‑Paul op wat latere leeftijd bij elkaar bracht. Ze verkochten allebei hun woning om nog één keer samen een bouwproject aan te gaan. “Hoewel, bouwproject”, preciseert Jean‑Paul, “we wilden zelf geen tijd besteden aan het aansturen en opvolgen van de vakmensen, want we hebben genoeg gewerkt in  ons leven. Wel schetsten we een eerste ontwerp met een bevriende architect, wat meteen de omvang en de vereisten van het bouwproject duidelijk maakte. Met onze ideeën trokken we vervolgens naar Batibouw, editie 2013.”
 

Voorkeur voor sleutel-op-de-deur

Omdat ze stress en zorgen over technieken en timing wilden vermijden, kozen Carine en Jean‑Paul voor sleutel-op-de-deur bouwen. Dat het houtskeletbouw zou worden, stond voor hen als natuurliefhebbers vast: dit vanwege het bijzondere wooncomfort en de milieuvriendelijkheid. Tijdens Batibouw hadden Carine en Jean‑Paul verschillende bouwbedrijven gecontacteerd. Toch selecteerden ze al gauw Sibomat. Carine: “We waren aangenaam verrast door de aanpak van de vertegenwoordiger. Hij was vriendelijk en professioneel en geen enkele vraag was hem te veel. Van sommige andere bouwbedrijven hoorden we na Batibouw helemaal niets meer.”

De architect van Sibomat werkte verder op hun eerste plannen. Meer dan Jean‑Paul, had Carine voor hun toekomstige huis specifieke wensen en een welbepaalde stijl – cottage – voor ogen. “Ik verkies vensters met een onderverdeling in één grote en drie kleinere glaspartijen bovenaan”, zegt ze. “En ik wou van de inkom meteen in de wasruimte kunnen binnenstappen, zonder eerst naar en door de keuken te moeten. Ook de luiken aan de vensters liet ik weg.”

Zo werd alles stap voor stap aan de wensen van de toekomstige bewoners aangepast en finaal op het plan aangebracht. De vensters achteraan geven uit op de zuidelijk georiënteerde tuin met in de verte zicht op de Schelde. Vooruitziend als ze zijn, beslisten Carine en Jean‑Paul om in een tweetal vertrekken beneden – nu bureau en provisiekamer – al bredere deuren en een wateraansluiting te voorzien. “Voor later, als ze ouder zouden zijn,  je weet maar nooit”.
 
Bouwtip 1  van Carine en Jean‑Paul :
Druk goed uit welke stijl je wilt voor je droomhuis. Denk na over de praktische indeling van het interieur en verlies de details niet uit het oog. Al die dingen samen ervoor zorgen dat je blij bent dat je hebt gebouwd. Probeer je de woning van je dromen geïntegreerd in de tuin en de omgeving en het landschap voor te stellen.


Kiezen in de toonzaal

De werken werden aangevangen in april (de funderingsplaat lag er in februari). Voordien waren Carine en Jean‑Paul reeds naar Sibomat's hoofdzetel met toonzaal in Zulte getrokken. Onder begeleiding van de projectleider konden ze er alle materialen voor hun woning bekijken en uitkiezen. Alles werd netjes genoteerd en becijferd. Het bezoek voor de definitieve keuze nam een dag in beslag.  Met tussenin tijd voor een korte lunch in de buurt, waarom niet het nuttige aan het aangename koppelen?

Om zeker te zijn van de juiste nuances in de gekozen baksteen en dakpannen, reden Carine en Jean‑Paul later nog langs meerdere huizen van Sibomat met dezelfde baksteen. Er werd ook een 3D-tekening uitgewerkt, zo konden ze de indeling van het huis beter beoordelen. Daarna kregen de plannen hun beslag en werd alles voor de bouw in gereedheid gebracht. Vier dagen na de komst van de eerste vrachtwagens waren de wanden opgericht en drie tot vier maanden later waren de bakstenen rondom het huis gemetseld.

“Voor de kleur van de voegen waren we uiterst kieskeurig”, licht Jean‑Paul toe. “Zeker, want die kleur kan het aspect van je huis helemaal veranderen”, valt Carine hem bij. “Sibomat probeerde verschillende kleuren op de voorgevel uit tot het voor ons helemaal goed zat"
 
Bouwtip 2  van Carine en Jean‑Paul :
Ben je zoals wij al wat ouder, dan voorzie je het best beneden al de mogelijkheid om er later te slapen en te baden. “ We kregen precies wat we gewild hebben, zonder zelf te moeten coördineren en zonder zorgen.


En de kastanjebomen?

De 35 jaar oude kastanjebomen staan er gelukkig nog. De architect had begrepen dat ze voor Jean‑Paul een belangrijke sentimentele waarde hadden en heeft bij de goedkeuring van de plannen voor hun behoud gepleit. Met succes. Hij vond het bovendien een uitdaging om bij het bouwen van een huis rekening te (moeten) houden met twee bomen.

Toen Carine en Jean‑Paul enkele weken in hun nieuwe huis woonden, merkten Carine en Jean‑Paul een lek op in de waterleiding aan de trap. Sibomat stuurde meteen een loodgieter ter plaatse die het euvel snel vond en herstelde. De gemaakte opening in de wand werd door een andere vakman opnieuw zorgvuldig dicht gepleisterd.
 
Bouwtip 3  van Carine en Jean‑Paul :
Kies sleutel-op-de-deur als je je hersenen niet wilt pijnigen of niet de hele tijd wilt coördineren

a a a a a

Sluiten