+32 9 388 71 95 info@sibomat.be Bezoek onze showroom Sibonet NL / FR
Mijn Sibomat
illustration

Benoit en Valentine

"Bij Sibomat houden ze zich aan het budget."

Na 2 renovatieprojecten kozen Valentine en Benoit voor een bouwproject. Die keuze voor nieuwbouw kwam er niet meteen, maar pas na rijp beraad en om verscheidene redenen: de energieprestaties, de kostprijs en de architecturale vrijheid.

"Ik wou niet dat de budgetten de hoogte ingingen en bij Sibomat hebben ze dat uitstekend onder controle."

 Ontdek hier hun volledige bouwverhaal


Na 2 renovatieprojecten kozen Valentine en Benoit voor een bouwproject. Die keuze voor nieuwbouw kwam er niet meteen, maar pas na rijp beraad en om verscheidene redenen: de energieprestaties, de kostprijs en de architecturale vrijheid. Het was de papa van Valentine, een architect die ook al meewerkte aan hun 2 renovaties, die het bouwproject uittekende.

Benoit: “Ik ben vastgoedmakelaar en zie dus enorm veel huizen. Daardoor ben ik goed geplaatst om de voor- en nadelen van renovatie en nieuwbouw tegen mekaar af te wegen. Zeker was dat wij het snel vooruit wilden zien gaan.

Vervolgens waren er verscheidene redenen waarom wij nieuwbouw verkozen boven renovatie. In de eerste plaats ging al onze aandacht naar de energieprestaties, waaraan steeds hogere eisen worden gesteld. En je kan er niet omheen dat een huis uit de jaren ’70 zelfs met een modernere isolatie altijd een huis uit de jaren ’70 zal blijven.

Een andere essentiële parameter is de kostprijs. Bouwen kost niet meer dan renoveren. Door mijn beroep kan ik dat weten! Wij wisten dat wij voor hetzelfde budget een nieuwbouwproject konden neerzetten. Door te bouwen hadden wij bovendien het voordeel dat we vanaf nul konden beginnen, met een woning van 2018 en de daarmee samenhangende energieprestaties.

Ook qua vorm genoten wij volledige vrijheid; ruimten openbreken om herop te bouwen is immers niet altijd gemakkelijk en je kan niet zomaar doen wat je wil … We beslisten dus dat het eenvoudiger zou zijn om met een blanco blad te beginnen, te meer omdat ik door mijn beroep veel projecten zie en precies wist wat ik wilde. Daar komt nog bij dat mijn schoonvader architect is.

Valentine: “We weten nu ook dat bouwen met een houtskelet, alleszins met Sibomat, niet langer duurt dan renoveren, integendeel! Kijk maar naar onze vrienden: hun renovatiewerken begonnen vóór onze nieuwbouw, en ze zijn nog altijd bezig.”

“Na de keuze voor nieuwbouw rees de vraag van het bouwsysteem: traditioneel of een houtskelet? “

Benoit : “De zus van Valentine heeft traditioneel gebouwd, en we weten hoe lang dat heeft geduurd! Mijn schoonvader die als architect de werken had opgevolgd, zei ons dat het niet slecht zou zijn om het ons gemakkelijker te maken met houtskeletbouw. Bovendien wisten wij dat wij met een houtskelet konden rekenen op heel goede energieprestaties.

Van alle argumenten pro en contra traditioneel bouwen of houtskeletbouw vielen wij toch vooral voor de snelle uitvoering en het gezondheidsaspect van houtskeletbouw. De winter staat nu voor de deur en wij voelen ons echt goed in dit huis, waarin het fijn vertoeven is. We hebben ook inlichtingen ingewonnen over gelijmd gelamelleerd hout en massief hout, dat veel duurder is. Daarnaast is massief hout anders, want het hout is zichtbaar.”

Valentine: “Wat de verschillende bouwsystemen met hout betreft, beseffen wij dat de mensen niet altijd goed weten waarover het gaat. Een aantal vrienden tegen wie wij hadden gezegd dat wij voor houtskeletbouw hadden gekozen, verwachtten een houten huis, met hout langs buiten en langs binnen, wat uiteraard niet het geval is.”

En dan moesten wij de onderneming kiezen die ons bouwproject zou uitvoeren.

Benoit: “Van bij het begin hadden wij een “shortlist” waarop Sibomat stond, aangezien wij een van uw klanten kenden. Ook zagen wij een TV-reportage over Sibomat, lazen wij een artikel in Test-Aankoop en wisten wij dus dat Sibomat een heel goede tevredenheidsindex scoorde. Met zo’n massa bouwbedrijven helpt dat natuurlijk om een keuze te maken. Niet alleen bij vastgoedmakelaars is het lastig om tussen de bomen het bos te zien, dat geldt ook voor bouwbedrijven!

En dan sprak ik nog met 2 of 3 mensen, die mij zegden: “Sibomat! Daar moet je echt eens gaan kijken en met hen praten.”

Vervolgens zijn wij voor het eerst naar Batibouw gegaan, waar wij de verschillende bouwbedrijven van onze “shortlist” hebben ontmoet. Daar hadden wij ons eerste contact met Sibomat.

Na ons bezoek aan Batibouw hebben wij een afspraak gemaakt met Noël Doyen, de bouwadviseur van Sibomat. Al gauw stelden wij vast dat Sibomat het huis bouwde dat vlak achter onze grond lag. Wat een toeval!

Ik moet zeggen dat Noël Doyen veel talent heeft, zeer betrokken is, heel snel gaat en zijn dossiers uitstekend beheerst. De aanpak van de commerciële medewerkers is essentieel, aangezien zij het uithangbord van de onderneming zijn.”

Valentine: “Een bouwbedrijf kies je dan wel op basis van de offerte, maar de persoon met wie je te maken krijgt, speelt ook een grote rol. Wat naast de verkoper uiteindelijk de doorslag gaf in onze keuze, was niet de prijs – die was nagenoeg gelijk bij de twee houtskeletbouwondernemingen die nog in de running waren – maar de anciënniteit en de ervaring van Sibomat.”

Voor de papa van Valentine, architect van hun project, was dit zijn eerste ervaring met houtskeletbouw.

De heer D.: “Mijn ervaring met Sibomat was uitstekend. We werden in de watten gelegd. Houtskeletbouw is veel comfortabeler voor een architect, want je komt meteen terecht in een afgesloten volume, waar heel wat vaklui onmiddellijk aan de slag kunnen.

Voorts hou ik ervan in de droogte te kunnen werken! Door met een prefabsysteem te werken, had ik de indruk hoofdzakelijk aan binnenhuisinrichting te doen. En dat vind ik ongelooflijk comfortabel. Eerlijk gezegd, bij een gelijke prijs in vergelijking met traditionele bouw is mijn keuze snel gemaakt.

En voorts is Noël, de verkoper, briljant, een echte killer! Je voelt dat hij van het Sibomat-systeem houdt en dat merk je in al wat hij doet. Houtskeletbouw is dus niet meer dan een proces, maar wat het interessant maakt, is dat je vrij bent op architecturaal gebied. Ik stootte niet op beperkingen bij het ontwerp. Er zijn heel uiteenlopende ontwerpen mogelijk.

Ik moet zeggen dat Sibomat een perfect geoliede machine is, tot onze grote tevredenheid. De planning kan eventueel een pijnpunt zijn, aangezien Sibomat op verscheidene bouwplaatsen actief is. Ik weet dat het zo gaat met alle bouwbedrijven.”

Benoit : “Wat ik verder zo goed vind aan Sibomat, is dat het er aan toegaat zoals in een winkel, dat je kan kiezen wat je wil. Zo waren wij niet overtuigd van de trappen die Sibomat voorstelde, en daar hebben we dan zelf voor kunnen zorgen. Dat was geen probleem, er was voldoende speelruimte.

Het is trouwens hallucinant te zien hoe goed onze projectleider het dossier beheerste en vlot omging met de verschillende betrokken partijen, die van Sibomat en die van ons. Er moet heel wat puzzelwerk aan te pas gekomen zijn om in goede verstandhouding met iedereen samen te werken.”

De architecturale flexibiliteit sprak ons wel aan

Benoit: “Het is ons 3e project, maar onze eerste nieuwbouw na de renovatie van een loft en van een huis. Het is na die renovaties dat wij van open ruimten zijn gaan houden, en met het bouwsysteem van Sibomat stelt dat geen problemen.”

Valentine: “Vanaf het moment dat de werken van start gaan, is heel snel – al na 2 weken – duidelijk hoe het gebouw er qua volumes en ruimte zal uitzien.”

Bij Sibomat houden ze zich aan het budget. Volledige transparantie is hun grote troef!

De heer D.: “Sibomat werkt tot op de euro nauwkeurig! Ik wou niet dat de budgetten de hoogte ingingen en bij Sibomat hebben ze dat uitstekend onder controle.”

Benoit: “Ik denk dat veel verkopers bewust elementen weglaten om een lagere prijsofferte te kunnen voorleggen. Op het einde van de rit valt het budget dan hoger uit, omdat er nadien voor alles en nog wat toeslagen worden aangerekend. Bij Sibomat zijn ze enorm transparant, wat wij trouwens al hadden vernomen van anderen. Dat is echt een troef!”

Tot grote verrassing van onze omgeving werden de termijnen meer dan nageleefd!

Benoit: “Sibomat respecteert niet alleen het budget, maar ook de vrij korte termijnen. Wij tekenden de verkoopakte van de grond in november. Op dat moment was ons project al uitgetekend en hadden wij de bouwvergunning op zak. Wij zijn al in augustus in onze nieuwe woning ingetrokken. Dat ging echt snel!

Weet u, onze vrienden en kennissen hadden ons gewaarschuwd omdat ze dachten dat het langer zou duren dan vooropgesteld, maar Sibomat deed zelfs beter! Wij hadden hen meegedeeld dat wij een maand eerder onze intrek moesten nemen in ons nieuwe huis en ze hebben er alles aan gedaan om dat mogelijk te maken. De werfleider en de projectleidster hebben zich uit de naad gewerkt om de planning rond te krijgen.

Ze hebben zich heel vlot aangepast om ons verzoek te kunnen inwilligen. Wij zijn dus heel tevreden. Een goede verkoper is dus één zaak, maar dan nog moet iedereen kunnen volgen. Dat was het geval met de projectleidster, die formidabel werk heeft geleverd. Bouwen met Sibomat loopt echt op wieltjes. En dan was er nog de werfleider, die altijd heel duidelijk was. Onberispelijk!”

Valentine en Benoit hebben echt genoten van hun eerste bouwervaring. “Als de kinderen er niet waren, zouden wij 36 van dergelijke projecten uitvoeren!”

De tip van Valentine

”Waar ik soms problemen mee had, is dat je vooraf alle materialen moet kiezen. De bouwplanning begint immers pas te lopen nadat alle keuzes gemaakt zijn. Ik zou klanten willen aanraden om hun gemaakte keuzes nog eens goed te bekijken zolang er nog veranderingen mogelijk zijn.”

a a a a a a a a a a

Sluiten