+32 9 388 71 95 info@sibomat.be Bezoek onze showroom Sibonet NL / FR
Mijn Sibomat
illustration

Serge en Sabine

‘We zijn heel blij dat we onze bouwdroom hebben gevolgd’

Meestal gaat het zo: huisje, boompje, beestje. Zo ging het ook voor Serge en Sabine. Ze woonden al achttien jaar in hun zelfgerenoveerde woning toen ze beslisten om Sabines droom na te jagen: een eigen huis bouwen. 

‘Het idee van opnieuw te kunnen beginnen en dat op een energievriendelijke manier, sprak me aan’

 Klik en ontdek de 4 bouwtips van Serge


Meestal gaat het zo: huisje, boompje, beestje. Zo ging het ook voor Serge V. en Sabine D. Ze woonden al achttien jaar in hun zelfgerenoveerde woning toen ze beslisten om Sabines droom na te jagen: een eigen huis bouwen. ‘Toen we de perfecte locatie vonden, hebben we niet lang getwijfeld’, zegt Serge. Serge, fotograaf bij de Amerikaanse ambassade, beschouwt zichzelf als honkvast en wilde graag in Melle blijven, de ideale plek tussen de stad en den buiten. De goede werkverbinding met de trein wilde hij liever niet opgeven.

Het lot waarop Serge en Sabine hun droomhuis bouwden, stond zelfs nog niet te koop op het moment dat het paar te horen kreeg dat er een verkaveling op til stond. ‘Ik wist dat het nog niet voor meteen was en we hebben nog eventjes geduld moeten uitoefenen, maar op een dag passeerde ik er en zag ik een paal met een plakkaatje van Sibomat in de grond steken. De verkoper vertelde me achteraf dat het paaltje er om 16 uur stond. Ik heb om 18 uur gebeld en ik was al niet meer de eerste!’, lacht Serge.

De grote droom van Sabine, die doof is en tijdens het interview wordt bijgestaan door een doventolk, werd stilaan realiteit. Toch heeft het even geduurd voor Serge helemaal overtuigd was van het idee om er nog een tweede keer voor te gaan. ‘Had het over een andere locatie gegaan, dan had Serge keihard zijn been stijfgehouden. Dan was het niet gelukt om te bouwen’, lacht Sabine.

‘De locatie was echt een ongelooflijke troef voor ons. Amper een straat verder van waar we vroeger woonden, dus ik kon nog steeds zeer gemakkelijk naar het station’, zegt Serge. Na Serges telefoontje kwam de verkoper langs. Het paar had eerste keuze. ‘We waren meteen gecharmeerd door het concept: in blokjes bouwen, heel modern. Het lot ligt naast een beekje, er is veel lichtinval, vlak naast de natuur. De ideale combinatie’, zegt Serge.

Wat Serge vooral over de streep trok om toch te bouwen, behalve de locatie, was dat Sabine haar leerkrachtdiploma behaalde in de hogeschool. ‘Daardoor hadden we financieel al wat meer vrijheid’, zegt Serge. ‘Ook het idee van opnieuw te kunnen beginnen en dan bouwen op een zeer energievriendelijke manier, sprak me wel aan. Ik had bovendien het gevoel dat er al genoeg huizen zijn en dat je niet heel Vlaanderen moet vol bouwen. Maar onze oude woning werd te klein’, zegt Serge. Uiteindelijk bleken de voordelen zwaarder door te wegen dan de twijfels en hakte het koppel de knoop door.

Keuzes en opties

Serge en Sabine kenden Sibomat nog niet, maar ze hadden meteen een goede indruk. ‘Ze hadden een nieuwe lijn, Quadro, gelanceerd, met van die moderne blokjes. Dat concept paste binnen het kader dat wij voor ogen hadden’, zegt Serge. ‘Ik moet wel zeggen dat wat het uiteindelijk geworden is niet uitsluitend ons idee is maar het komt wel dicht in de buurt.’, zegt Sabine. ‘We hadden op voorhand weinig zicht op hoe dat in elkaar zit.  Ze nemen je wel echt bij de hand doorheen het proces. Toch word je snel overweldigd door alle keuzes en opties die er zijn’, zegt Serge.
 
Serge en Sabine beslisten daarom alles even on hold te zetten en even de tijd te nemen om rond te kijken en inspiratie op te doen.‘ Je kunt bij alle keuzes de standaard nemen en dan heb je volgens mij een redelijke prijs, afgezien van de grond. Dan heb je een woning die àf is. Natuurlijk, als je moeilijk doet zoals ik en Sabine en je hebt onderling ook wat discussies…’, lacht Serge. Sabine: ‘Ik wilde bijvoorbeeld graag een gepolierde betonvloer, maar daar was Serge niet zo voor te vinden. Het werkt ook niet zo goed met vloerverwarming. Hij was meer voor natuursteen en uiteindelijk is het een leisteen geworden.’ ‘Ik heb gewonnen, allez’, lacht Serge.

Achteraf gezien is Serge zeer blij dat Sabine hem kon overtuigen om toch aan het bouwen te slaan. ‘In het begin was het moeilijk. Het was een huis, maar nog niet thuis. Als ik van het station kom, passeer ik dagelijks mijn oude woning. Vroeger dacht ik steeds: ah ja, het is hier niet meer, het is nu daar te doen. Dat gevoel heb ik gehad tot ons oude huis verkocht was. Het loslatingsproces heeft misschien wat lang geduurd’, zegt Serge. ‘Op dat vlak heeft hij een piepklein hartje’, lacht Sabine.

Champagne

Ondanks het moeilijke afscheid van hun oude huis, kijken Serge en Sabine toch met een warm gevoel terug op het bouwproces. Het paar heeft meer dan één grappige anekdote over hun bouwervaring. ‘Op een zaterdagochtend passeerde ik rond 9 uur langs de werf. Ik zag dat ze aan het voegen waren, maar ik wist niet dat ze dat die dag gingen doen. Dus ik snelde terug naar huis, Sabine was nog maar half wakker, en ik zei tegen haar dat ze snel moest komen kijken: ‘Ze zijn aan ’t voegen, ze zijn aan ’t voegen!’. Dat was ongelofelijk, ze deden dat met acht of tien man tegelijkertijd. Je denkt eerst dat dat wel even zal duren, maar het gaat zeer snel. Ik zei tegen Sabine: ‘Je moet komen hoor, want deze middag is het al klaar!’. Om 15 uur was de klus inderdaad geklaard en was heel ons huis gevoegd’, zegt Serge.

Op het moment van de oplevering voelde het koppel - zoals iedereen die niet kan wachten om voor het eerst over zijn nieuwe drempel te stappen –  een hele waaier aan emoties. ‘Op het moment van de oplevering heb je heel wat gemengde gevoelens. Omdat je weet dat er hier en daar nog probleempjes zijn en je kunt niet wachten tot die opgelost zijn’, zegt Sabine.  ‘Je begint ook automatisch een beetje te twijfelen. ‘Hebben we hier wel goed aan gedaan?’ Maar aan de andere kant voelden we opluchting. En een gevoel van ‘kom, een glaasje champagne!’, zegt Serge.

Na de oplevering wachtte het paar nog enkele maanden met verhuizen tot de kinderen klaar waren met hun examens. ‘De eerste dagen in ons nieuwe huis waren vooral chaotisch en rommelig. Je verhuist in één dag en je familie en vrienden komen helpen. Er loopt hier dan een man of tien rond en ze blijven maar dozen binnenzetten’, lacht Serge. ‘In het begin is het echt een kwestie van alles een plaatsje te geven’, zegt Sabine.
 
Ondertussen woont het paar net een jaar in hun moderne woning en hoewel nog niet alles een plekje heeft en ze achteraf gezien hier en daar iets op een andere manier zouden aanpakken, blijven ze over het algemeen tevreden. ‘Een perfecte bouw bestaat niet. Het is overal wel iets. Maar wat dienst na verkoop betreft, zijn we zeer tevreden. Je belt als er iets is en ze komen meteen’, zegt Serge. ‘We wilden graag een grote leefruimte, alles open zodat Sabine oogcontact kan maken, een keuken met een natuurstenen blad, … Dat zijn allemaal dingen waar we op voorhand voor getekend hadden. Als je kijkt naar hoe we het vooraf in onze gedachten hadden, is dat gelukt.’

a a a a a a a

Sluiten