+32 9 388 71 95 info@sibomat.be Bezoek onze showroom Sibonet NL / FR
Mijn Sibomat
illustration

Veerle

“Het is wel sleutel-­op-de-­deur, maar het is volledig op maat”

Een Amerikaanse brievenbus met rood ‘You’ve got mail’-­‐vlaggetje, twee gezellig dikke katers en een heleboel stijlvolle, unieke touches. Die elementen vormen de al even gezellige, warme woning van Veerle en haar partner.

“Het is een euforisch proces, want je ziet je droom werkelijkheid worden”

 Ontdek hier hun volledige bouwverhaal


Intussen woont het gezin al sinds 2011 in hun houtskeletbouwwoning. Zoals de meeste koppels speelden ook zij een tijdje met de vraag: kopen of bouwen? “Het is dus bouwen geworden. (lacht) Ik wilde graag in deze buurt wonen, omdat mijn grootmoeder hier woonde, mijn ouders wonen hier, mijn zus heeft hier ook een huis. Rechtover mijn grootmoeder lag een mooi stukje grond dat eigenlijk niet te koop stond. Toch gingen we eens polsen bij de eigenaar: ‘Verkoop je het niet?’. Met succes!”

Totaalplaatje

Dat ze hun droomstukje op de kop konden tikken, was een echte toevalstreffer. Hoe hun droomhuis er moest uitzien, liet het gezin echter niet aan het toeval over. Meteen hadden ze een heel goed zicht op wat ze wilden, hoe ze het wilden inrichten én dat er aandacht moest zijn voor ecologie. Zo kwamen ze bij Sibomat terecht.

“We zijn bewust beginnen te kijken naar houtskeletbouw, net omwille van dat energiezuinige. Ook de snelheid van het bouwproces was voor ons een troef. We hebben bij verschillende firma’s geïnformeerd, eerst via internet en later via persoonlijke afspraken.”

Ook bij Sibomat werd een afspraak gemaakt. Het gezin kreeg bezoek van de bouwvertegenwoordiger, aan wie ze meteen hun uitgekiende concept konden doorgeven.

“Het doorslaggevende was dat je bij Sibomat terechtkan voor het totaalplaatje. Dat in combinatie met de energiezuinigheid en snelheid van houtskeletbouw vonden we belangrijk. Ook werd ons concept volledig naar onze wensen uitgewerkt. Die professionaliteit en totale begeleiding speelden voor ons een grote rol. Ook de naambekendheid van Sibomat trok ons over de streep”, zegt Veerle.

Uiteraard is ook het kostenplaatje van belang bij het nemen van die belangrijke beslissing. “Qua prijs zit Sibomat rond het gemiddelde, denk ik. Niet per se duurder of goedkoper. Ik heb wel de indruk dat bouwen met Sibomat een zeer betaalbare methode is om te bouwen. Wat prijs-kwaliteit betreft, zit je goed. We kregen bovendien een uitgebreide, gedetailleerde offerte, tot de stopcontacten toe.”

Speciale technieken

Het ecologische aspect was best wel een belangrijke factor. Het koppel dacht zelfs even aan een passiefwoning, maar dat bleek niet helemaal hun ding. Toch komt ook bij de uiteindelijke woning het energiezuinige echt wel aan bod.

“Bouwen kost geld, maar je hoeft niet de speciale technieken op te zoeken om een ecologische woning te bouwen. We hebben geen zonnepanelen of warmtepomp, maar we voldeden perfect aan de K-waarde en het E-peil. Het was in 2011 een lage-energiewoning en ook vandaag nog is het een energievriendelijk huis. Dat merken we duidelijk aan het verbruik. Elektriciteitsfacturen kunnen tegenwoordig hoog oplopen. Wie het slim aanpakt, haalt op zijn energiefacturen dus wel enig voordeel.”

De dikte van de houtskeletbouwwanden, de isolatie in de wanden, een degelijk ventilatiesysteem en het gebruik van een regenwaterput bleken voldoende om een energievriendelijke woning neer te poten.

Extraatje

In 2011 ging het bouwavontuur van het gezin van start. Ze kozen voor sleutel-op-de-deur, van de funderingen tot het dak. De spreekwoordelijke funderingen werden gelegd met de bouwadviseur, daarna namen de projectbegeleidster en een architect de fakkel over.

“We kozen voor sleutel-op-de-deur, maar we wilden wel een persoonlijke begeleiding. Vooral om ons bij te staan bij de zaken waar wij weinig over weten, zoals de stedenbouwkundige vergunning of technische details. Ik denk niet dat we de makkelijkste bouwers waren, want we zijn nogal kieskeurig geweest, maar dat werd perfect aangehoord en er werd rekening mee gehouden. Het is dan wel sleutel-op-de-deur, maar volledig op jouw persoonlijke maat. Het is het beste van beide werelden: alle vrijheid, maar ook steun waar nodig”, zegt Veerle.

“Dat geldt ook voor de keuze in materialen. Je beslist zelf hoe ver je daarin wil gaan. Wij hebben het meeste bij Sibomat gekozen, gewoon uit de toonzaal. Waar we net iets anders of een extraatje wilden, werd de meerprijs berekend, waarna je akkoord kan gaan of niet. Dat je meteen weet wat de meerprijs van iets is, was voor mij – en ons financiële plaatje – belangrijk. We hebben ons dan ook grotendeels aan ons budget kunnen houden.”

Euforisch

Het echte werk ging van start in oktober. Tegen april/mei konden de verhuisdozen al worden uitgepakt. Ondanks wat vertraging door een vergissing met de stedenbouwkundige vergunning en sneeuwverlet in december, verliep het bouwproces razendsnel.

“Eenmaal ze kunnen beginnen, wetende hoe alles moet zijn en met goedgekeurde plannen, gaat het heel snel. Rekening houdend met het feit dat het winter was en dat er maar een iemand aan het metsen was, is alles heel vlot verlopen. Hadden we in de zomer gebouwd, waren we misschien na vier maanden al verhuisd”, zegt Veerle.

Net omdat het proces zo snel gaat, was er weinig tijd voor een rollercoaster van emoties. Veerle hield het voornamelijk bij één emotie: euforie. “Het is eigenlijk een proces waarbij je aan de ene kant euforisch bent, want je ziet je droom werkelijkheid worden. Aan de andere kant gaat het zo snel voorbij. De ervaring was voor ons nooit overweldigend, alleen zeer positief.”

Zonder twijfel

Zes jaar na hun bouwavontuur begint het alweer wat te kriebelen bij het gezin. Aan de keuken en woonkamer willen ze graag nog een uitbouw. Ook daarvoor konden ze bij Sibomat terecht, die hen doorverwees naar een onderaannemer gespecialiseerd in aanbouw.

Naast de woning ligt nog een stukje grond. Mocht dat te koop komen, wil Veerle graag van hun woning een tweewoonst maken. Zonder twijfel kiezen ze dan opnieuw voor Sibomat.

a a a a a a a a

Sluiten