Op slechts één jaar tijd, ontwerp tijd inclusief, zou de nieuwe woning kant en klaar moeten zijn! Houtskeletbouw bleek dè oplossing,…

∼ Greet en Bart

sibomat bouwverhaal greet rouffaer

We verkopen ons huis

De beslissing om onze huidige woning te verkopen, heeft emotioneel wel wat teweeg gebracht. Ik voelde me er zo thuis, maar het was te groot voor ons twee. De kinderen zijn al een tijdje het huis uit en kleinkinderen huppelen nog lang niet in onze tuin!

De zoektocht naar een kleiner huis ging van start. Doelgericht gingen we online op huizenjacht. Het aanbod was groot, doch een ‘huis naar onze smaak’ vinden, bleek een ander paar mouwen. Geen enkel voldeed aan onze voorwaarden: kleiner, energiezuinig, beperkte verbouwingskosten, rustig gelegen,…Er was altijd wel iets dat ons niet beviel. Ik werd er bijna moedeloos van. En de tijd begon te dringen, want ons huis was redelijk snel verkocht!

De aankoopprijzen van bestaande woningen, vermeerderd met de kosten om alles te verbouwen naar de laatste normen kwamen telkens ver boven ons budget uit. Lagen onze verwachtingen en hoop te hoog?

We gaan bouwen!

Na veel wikken en wegen namen we een compleet andere beslissing. We gaan ons droomhuis laten bouwen! We kregen van de kopers van onze woning exact één jaar de tijd om te verhuizen. Dus op slechts één jaar tijd, ontwerp tijd inclusief, zou de nieuwe woning kant en klaar moeten zijn!

Houtskeletbouw bleek dè oplossing,… welk bedrijf heeft daar ervaring mee,… welk bedrijf kan ons garanderen dat ze ons droomhuis binnen de afgesproken termijn kan bouwen én binnen ons budget? 1000 vragen, 1 antwoord!

Mijn Bart stelde voor om langs te gaan bij ‘Sibomat’!

Sibomat? Eerlijk? Ik kende de firma niet. Logisch als je niet meteen aan ‘zelf bouwen’ denkt!

En ik twijfelde eerlijk gezegd nog om nu nog te gaan bouwen. Ik keek op tegen al die stress en werk die ik vermoedde dat ermee gepaard ging gaan. Maar na wat exploreren op de website van SIBOMAT was mijn interesse absoluut gewekt. Een bedrijf dat 40 jaar ervaring heeft in houtskeletbouw en al meer dan 7500 woningen ecologisch verantwoord heeft gebouwd: dat schept vertrouwen!

‘Hout?’, hoor ik u denken, ecologisch verantwoord? Inderdaad, duurzaam kappen is een bijdrage tot het milieu. Trouwens, voor elke gekapte boom plant Sibomat een nieuwe!

De professionele, vriendelijke en persoonlijke aanpak bij ons eerste bezoek aan Sibomat was voor ons zeer belangrijk en doorslaggevend. En ja, het bleek mogelijk om ons droomhuis te realiseren binnen ons budget en binnen onze tijdslimiet!

Ik neem jullie graag mee in ons ‘bouwavontuur’, vanaf het eerste gesprek tot de sleutel op de deur!

Sibomat Klantenverhaal Greet Rouffaer Keuzedag

Houtskeletbouw!

Bouwen op maat: het kan! Een compact huis, degelijk, modern, klassiek of iets net daartussenin. Een enorm energiezuinige woning volgens de allerlaatste normen.

De persoonlijke aanpak van Bart Leysen bij Sibomat sprak ons aan, vanaf ons eerste gesprek. Er werd geluisterd naar onze dromen, onze wensen, de vele vragen. Geen vraag bleek te veel. Geen vraag bleef onbeantwoord. Mijn man Bart en ik hadden bepaalde verwachtingen waaraan onze nieuwe ‘thuis’ moest voldoen en we hadden een bepaald budget waar we absoluut niet over wilden gaan.

Was er oor naar onze wensen? Jazeker, dat werd duidelijk bij het kiezen van de stijl van de woning en de materialen! Sibomat heeft een uitgebreide keuze aan bouwmaterialen. En viel onze keuze op materiaal dat eigenlijk te duur was binnen ons budget, dan kon Bart (niet mijn man, maar de verkoper :-)) ons meteen een degelijk alternatief voorstellen! We werden bijzonder goed begeleid in de keuzes die we moesten maken en heel belangrijk: hun voorstellen waren de milieuvriendelijkste! Door de ervaring van al die jaren en door het volgen van de constant veranderende energienormen, bleek Sibomat bijzonder goed geplaatst om ons het gepaste advies te geven! Dat is bouwen op maat voor ons!

Wie tekent ons huis?

Wij voelden beiden toch wat gezonde spanning om architecte Heidi Heylen te ontmoeten.

Zij zou ons droomhuis gaan ontwerpen en visualiseren! Bart Leysen van Sibomat werkt nauw samen met Heidi. Zou deze dame ons huis kunnen uittekenen naar onze wensen en binnen ons budget? Natuurlijk had ik ondertussen Pinterest al binnenstebuiten gedraaid op zoek naar een huis dat voor ons beiden de ‘wauw-factor’ heeft!

Het eerste gesprek verliep heel ontspannen en we voelden ons op een prettige manier beluisterd! Onze verzameling foto’s van mogelijke stijlen werden onder de loep genomen! Het was een geruststelling om te merken hoe Heidi en Bart op elkaar zijn ingespeeld. Er werd efficiënt omgesprongen met onze tijd en de overvloed aan ideeën! Dat wekt vertrouwen!

Elke ruimte die wij nodig hadden, werd besproken! En onze twee poezen werden eveneens betrokken in het ontwerp! Wij opteren niet voor een garage, wel voor een kleine ‘bijruimte’ waar we allerlei spullen en ook kattenbak van ‘onze dames’ kunnen plaatsen!

Heidi ging aan de slag met al onze grote en kleine wensen. En wij wachtten, een beetje ongeduldig op het ontwerp van ons nieuw huis! Zo benieuwd!

Ons kleinere huis, maar grotere thuis!

Toen wij het ontwerp van Heidi de eerste keer te zien kregen, werd ik emotioneel. Ons huis, voor de allereerste keer echt helemaal gecreëerd door ons twee, van de vloer tot aan de nok van Bart en mij! De computersimulatie van ons huis lag voor onze neus op tafel, compleet met carport en tuin en al! Dit doet wat met een mens!

Uiteraard moesten er nog details besproken worden en werden er nog kleine veranderingen aangebracht. Het is tenslotte geen brood dat je zomaar even gaat kopen, het gaat hier over een erg belangrijke aankoop die nog voor heel veel jaren voor een warme thuis zal zorgen.

Ons huis, onze plek waar we de voordeur wagenwijd open kunnen zetten om onze kinderen, familie en vrienden met veel liefde te ontvangen!

De details, heel belangrijk! We kregen een grondplan om aan te duiden waar de stopcontacten, de lichtpunten, de lavabo’s, de douche in de badkamer, de keukentoestellen…enz moeten komen.

Niet simpel om die keuzes te maken, maar Bart (mijn man ;-)) en ik hebben dit niet als een vervelende opdracht bekeken, net omdat wij ons zo goed begeleid hebben gevoeld!

Het grondplan leek op de duur een abstract kunstwerk met al die kleurtjes! Maar daar wist Ellen Verfaillie, onze projectleider, op het hoofdkantoor van Sibomat in Zulte raad mee!

Het kiezen van de materialen!

Het regende pijpenstelen toen wij vroeg op weg waren naar het hoofdkantoor met showroom van Sibomat in Zulte. Bart Leysen had ons gevraagd om toch een volledige dag te voorzien om samen te zitten met onze projectleider Ellen. Zij is super professioneel en onvoorstelbaar goed voorbereid! Dat gaf ons veel vertrouwen en comfort.

Tot in het kleinste detail overliep Ellen met ons elke ruimte van ons toekomstig droomhuis. Geen enkele vraag was haar teveel en nog meer, we kregen meteen een duidelijk antwoord. Ik weet heel goed dat mijn Bart van duidelijkheid houdt en het was zo geruststellend dat Ellen zijn verwachting volledig inloste.

We kregen alle tijd om in de gigantische showroom, tegels, vloeren, deuren, deurklinken, stopcontacten, schakelaars en zoveel meer te kiezen. Bart en ik hebben gelukkig ongeveer dezelfde smaak en de keuze in het aanbod van de materialen was vrij snel gemaakt!

Een huis bouwen, daar komt wat bij kijken! Onze dag was goed gevuld: het bespreken van de plannen, het kiezen van materialen, een broodjeslunch en veel koffie!

Ons bouwavontuur kreeg erg concreet vorm! En dan nu wachten tot de eerste spade de grond ingaat.

Goede voorbereiding en begeleiding is cruciaal!

Vooraleer de eerste spade in de grond ging, moesten er nog een aantal belangrijke stappen genomen worden. In de eerste plaats, waar gaat ons droomhuis gebouwd worden?
Bouwgronden worden schaarser en zijn vaak erg prijzig. Wij hadden het geluk om een bestaand oud vervallen huis op een mooi stuk grond te kopen. We lieten ons bij Sibomat zeer goed adviseren in het plan van aanpak! De volledige renovatie zou ons veel te duur uitvallen. De afbraak en heropbouw bleek voor ons de ideale oplossing!

De omgevingsvergunning werd aangevraagd en architecte Heidi stuurde de gedetailleerde plannen naar onze toekomstige gemeente. Na de ‘aanplakking’ was het geduldig 30 dagen wachten op de goedkeuring! Voor ons beiden was dat bijzonder spannend, wij hadden immers een tijdslimiet! Binnen het jaar moet alles rond zijn!
Gelukkig kregen we op tijd groen licht en mocht de eerste spade in de grond!
Het vervallen gebouw werd afgebroken en de grond werd klaargemaakt voor de ‘heropbouw’ van een nieuwe woning.

Respect voor het groen, onze zuurstof

Alles moet kloppen, alle regels gerespecteerd!
Als natuurliefhebbers is het fantastisch dat wij ons droomhuis mogen bouwen in de nabije omgeving van één van de mooiste natuurgebieden in het land!


Dat gaat uiteraard gepaard met zeer strenge regels wat het vellen van bomen betreft en de soorten planten die in de tuin mogen worden aangeplant. Voor ons geen enkel probleem om aan de hoge eisen van onze toekomstige gemeente te voldoen, met plezier zelfs omdat Bart en ik erg betrokken zijn op de natuur en ook belang hechten aan de duurzaamheid van gebruikte materialen. Dit was ook één van de redenen waarom wij gekozen hebben voor Sibomat! Zij bouwen ecologisch verantwoord met hout! En voor elke gekapte boom wordt er een nieuwe geplant, duurzaam kappen draagt bij tot het milieu! Ik ben van mening dat wij het met z’n allen verplicht zijn om zorg te dragen voor de natuur, we zijn dit verschuldigd aan ieder die na ons komt. Ik was een overtuigd ‘stadsmens’ en ben uiteindelijk sinds ettelijke jaren gezwicht en geniet met volle teugen van al dat rustgevend groen rondom ons. Onze wandelingen zijn in gedachten al uitgestippeld!

Zonder stevig fundament bouw je geen huis!

Zodra de grond eind december 2022 was vrijgemaakt werden er door de landmeter paaltjes en draden gespannen! Samen met architecte Heidi , Bart van Sibomat en Donald, onze werfleider voor de eerste fase, spraken we op 10 januari 2023 af op de werf! Een ‘wat er nu ging volgen-lijst’ werd uitvoerig besproken!
Er zou een betonplaat komen, stevig genoeg om ons huis op te bouwen! Want je moet natuurlijk rekening houden met de toestand van de ondergrond en dat had SIBOMAT al getest met wat ze een ‘sondage’ noemen. Gelukkig moest er geen grondbemaling gebeuren, want dat zou weer extra kosten.

Af en toe gingen we vanop afstand de werken volgen, zo fijn om vanaf stap een op de hoogte gehouden te worden over wat we precies konden verwachten! Dat kunnen we volgen via een online platform dat SIBOMAT ons ter beschikking stelt. Wie, wat, wanneer gaat uitvoeren.

Uit de betonplaat staken wachtbuizen, voor electriciteit, waterleiding, afvoer, verwarming…Een grappig zicht, iets uit het beton zien steken dat nog naar nergens leidt. Zodra de grijze massa opgedroogd was, gingen we rondwandelen op de plek waar ons huis uiteindelijk gebouwd zou worden. Zo kregen we toch al een idee van de oppervlakte van de benedenverdieping!

Kijk, ons huis op een vrachtwagen!

Eerste werk die kille miezerige ochtend van 24 februari: naar de bakker! Snel de éclairs en de koffiekoeken ophalen die we besteld hadden. Ja, er is een heel klein feestje gepland op onze werf. Daar staat hij dan, een grote vrachtwagen beladen met de houten muren en dak van ons huis!


Vier bonken van kerels zijn al druk in de weer met de voorbereidingen om de wanden van de vrachtwagen te laden en te bevestigen op de betonnen plaat. Eerst worden de binnenmuren geplaatst.


Een serieuze kraan tilt langzaam een zijkant van ons huis van de laadbak. Zo’n spectaculair zicht!
Het duurt exact 4 min van het optillen van een wand van de vrachtwagen tot de bevestiging op de betonnen plaat. Dit is onwaarschijnlijk vakwerk. Deze mannen zijn zodanig op elkaar ingespeeld, dat ze zelfs geen woorden nodig hebben om dit werk vlot te laten verlopen. Samen met onze nieuwsgierige beste vrienden zijn we onder de indruk van zo’n perfecte samenwerking.
Dat verdient een lekkere éclair of verse koffiekoek! En of dat het smaakt!


Zo jammer dat ik hen, om een beetje op te warmen, geen kop koffie kon aanbieden.
De wekker wekt deze mannen nog voor de eerste haan kraait en wij ons nog eens omdraaien. Ze gaan vroeg de drukke baan op, zwaar werk in weer en wind… respect!
Op amper twee dagen stond ons huis, eerste verdieping, zolderverdieping en het houten frame van het dak. Niet te geloven!

Het regent, het regent, de pannen worden nat…

De maand maart schonk ons geen mooi lenteweer. Het houten skeletdak lag nog open en liet regen en sneeuw door tot op de eerste verdieping. We maakten ons zorgen over het feit dat het hout vocht zou vasthouden. Heeft dit geen gevolgen ivm het uitzetten van de wanden, de houten balken, de vloeren? We waren ongerust voor waterschade.


Sibomat kon ons geruststellen. Al het materiaal kreeg op voorhand een speciale behandeling. Onze werfleider begreep onze grote bezorgdheid en beaamde nogmaals dat we ons geen zorgen hoefden te maken. We leven nu eenmaal in een land waar we onze paraplu regelmatig moeten bovenhalen, Sibomat voorziet dat het materiaal hiertegen bestand is.

Volgens de planning zouden op 13 maart de dakpannen gelegd worden. Dit wou ik absoluut zien! De repetities voor ‘Calendar Girls’ startten op maandag 20 maart, nadien zou ik enkel op zondag langs de werf kunnen gaan. Bart en ik zagen al van ver dat de zon scheen op een knalblauw zeil dat over het dak gespannen lag. De latten om de dakpannen op te bevestigen hielden het zeil strak op de plaats. Op de werf vier mannen, eentje druk aan het telefoneren en de drie anderen speelden een partijtje voetbal. Het was duidelijk dat ze zich oncomfortabel voelden tegenover ons omdat ze niet aan het werk waren. Maar snel werd duidelijk waarom, de vrachtwagen met de levering dakpannen zat vast in het drukke verkeer. Daar kon op dat moment niemand iets aan veranderen. Ik hoef er geen tekening bij te maken, komende van richting West-Vlaanderen, de Oosterweelverbinding werken, de Kennedytunnel, de Antwerpse ring: regelmatig een verkeersinfarct. De stress, als je daar vastzit en je kan geen kant uit!

Onwaarschijnlijk, die mannen kunnen toveren!

We legden ons erbij neer dat er dus geen zwarte dakpannen zouden liggen te blinken na onze geplande wandeling op de Kalmthoutse Heide. Ook de dakramen zouden op een andere dag geplaatst worden. Hoewel we ons tijdens de wandeling afvroegen of deze vertraging geen al te grote gevolgen zou hebben voor onze ultieme verhuisdatum, konden we toch genieten van het prachtig natuurgebied, alles komt goed.
Eerlijk, ik voelde die dertien kilometer stappen op de Heide serieus aan mijn spieren, aan de laatste twee kilometer leek geen einde te komen! Oef eindelijk, ik zie onze auto staan,… bijna zitten en rusten!
Zullen we nog eens langs de werf rijden? Al zal er niet veel veranderd zijn sinds die ochtend door het oponthoud in het verkeer van de vrachtwagen met dakpannen! Geen verwachtingen!
Bij aankomst konden we onze ogen niet geloven! Op het dak lagen de dakpannen te glinsteren in de zon, zelfs de dakramen waren geplaatst! Onwaarschijnlijk, die mannen hebben getoverd! Keihard hebben die kerels gewerkt, ik werd er zowaar stil van.
De hele voormiddag hebben die jongens gewacht op de levering, ook de man die de pannen op tijd moest afleveren moet veel druk en stress gevoeld hebben! Je zou er moedeloos van worden omdat niemand hier iets aan kan doen.
En dan, zie je een paar uur later, hoeveel werk deze vier straffe mannen hebben verricht. Fantastisch!
Mijn spierpijn was op slag weg! Wat zijn nu dertien km wandelen vergeleken met een volledig dak bedekken met pannen op amper een namiddag? Van mijn part mogen deze kerels gerust nog een keer komen voetballen in onze hof!

window.onload = function(){ const scrollElements = document.querySelectorAll(".vertical-divider-line-animated"); const elementInView = (el, scrollOffset = 0) => { const elementTop = el.getBoundingClientRect().top; return ( elementTop <= ((window.innerHeight || document.documentElement.clientHeight) - scrollOffset) ); }; const displayScrollElement = (element) => { element.classList.add("scrolled"); }; const handleScrollAnimation = () => { scrollElements.forEach((el) => { if (elementInView(el, 100)) { displayScrollElement(el); } }) } window.addEventListener('scroll', () => { handleScrollAnimation(); })}

Download onze gratis brochure

Stel uw vraag