+32 9 388 71 95 info@sibomat.be Bezoek onze showroom Sibonet NL / FR
Mijn Sibomat
illustration

Andy en sofie

‘Ze hebben voor ons veel moeite gedaan’

Andy G. (31) en Sofie T. (23) bouwden hun droomhuis op een groot stuk grond van Andy’s opa, die vroeger landbouwer was. Het paar wist op voorhand heel goed wat het wilde. ‘We wisten dat we met houtskelet wilden bouwen, dus we zijn heel gericht op zoek gegaan naar aannemers die in houtskelet gespecialiseerd waren’, zegt Sofie. 
 

'We wisten dat ons project in goede handen was’

 Klik hier en ontdek de 4 bouwtips van Andy en Sofie


Andy G. (31) en Sofie T. (23) bouwden hun droomhuis op een groot stuk grond van Andy’s opa, die vroeger landbouwer was. Het paar wist op voorhand heel goed wat het wilde. ‘We wisten dat we met houtskelet wilden bouwen, dus we zijn heel gericht op zoek gegaan naar aannemers die in houtskelet gespecialiseerd waren’, zegt Sofie. Na talloze offertes te hebben aangevraagd, viel de keuze op Sibomat.
 
Het jonge koppel woont op een grote lap Limburgse grond, zongericht en met zicht op de omringende akkers en weiden. ‘Mijn opa was boer, daarom hebben we best een groot stuk grond. Omdat alles binnen de familie was, konden we het kopen voor een appel en een ei. Zo werd het voor ons gemakkelijk om aan een bouwavontuur te beginnen’, zegt Andy. Omdat Andy als zelfstandige werkt en het koppel niet genoeg tijd kon vrijmaken om zelf dagelijks aan de slag te gaan, kozen Andy en Sofie voor sleutel-op-de-deur. ‘Ik wist dat zoiets meerkosten kon betekenen, maar we werken allebei en hadden er gewoon de tijd niet voor’, zegt Andy.
 
Andy en Sofie vroegen bij vier houtskeletbouwfirma’s een offerte aan, waarbij uiteindelijk nog twee bedrijven overeind bleven. ‘Twee bedrijven vielen al vrij snel af, door de kwaliteit en omdat ze geen rekening hadden gehouden met alles wat we vroegen. We wilden bijvoorbeeld driedubbel glas en goede isolatie, omdat we echt voor een semi-passieve woning wilden gaan’, zegt Sofie. ‘Sibomat heeft wél rekening gehouden met al onze wensen. Het was niet de goedkoopste, maar de offerte was helemaal volledig. Bij die andere bedrijven dachten we vaak: oh, die prijs valt goed mee, maar dan merk je dat ze dubbele beglazing rekenen in plaats van de driedubbele beglazing die wij wilden’, zegt Andy.

De beslissing van het paar viel daarom op Sibomat. ‘Dat was vooral omdat zij het hele plaatje konden aanbieden’, zegt Sofie. ‘We neigden eerst naar dat andere bedrijf, maar dan moesten we nog heel veel zelf opvolgen, wat voor ons geen optie was. Nu hadden we het gevoel dat ons project in goede handen was.’ ‘Een ander pluspunt was dat de vertegenwoordiger met de offerte bij ons langskwam en er ook uitleg bij gaf. De meeste mailen de offerte en dan moet je het maar uitzoeken’, zegt Andy.

Bouwtip van Andy & Sofie
Je goed voorbereiden op de keuzedag is een van de belangrijkste dingen. Je moet op voorhand goed beseffen wat je wil. Je moet ook rekening houden met welk doel je bouwt, want je keuzes voor materialen kunnen afhankelijk zijn van je gezinssituatie

Utopie

Van het rondsturen van offertes in de zomer naar de keuzedag in december. Die duurt normaal de hele dag, maar voor Andy en Sofie zat hun keuzedag er al om 14 uur op. ‘We hadden ons zeer goed voorbereid met woonfolders, kijkwoningen, beurzen… We wisten heel goed wat we wilden’, zegt Sofie. ‘Ik denk als je dat niet doet, je heel overweldigd kan zijn. Je kan het best even samenzitten en een eigen keuzedag in huis houden.’ (lacht)  Andy: ‘We gingen ook langs bij vrienden en familie die gebouwd hadden, om te vragen waar ze het meeste spijt van hadden en waar ze net heel tevreden over zijn.’

 Hun precieze voorbereiding heeft het koppel alvast geen windeieren gelegd. Andy en Sofie hebben over hun bouwavontuur weinig negatieve opmerkingen te vertellen. ‘Een perfecte bouw is een utopie, denk ik. Natuurlijk ging er hier en daar wel iets mis. De deurbel werkte bijvoorbeeld niet goed, maar dan belden we Sibomat op. Zij kwamen dan zonder morren helemaal uit Zulte om één kleine zekering te herstellen’, zegt Andy.

Bouwtip 2 van Andy en Sofie
Wij hebben overal vooruit gepland: kabels, verwarmingsbuizen, internetkabels… Zelfs op zolder hebben we alles voorzien, mocht het ooit een extra kamer worden. Je kan beter een stopcontact te veel hebben, dan eentje te weinig.

Effortke

De grootste tegenvaller gebeurde op het einde van de rit. Toen de vloertegels in de keuken werden geplaatst, bleek dat er iets was misgegaan bij de bestelling en dat er te weinig tegels waren. Het grote probleem: de tegels kwamen uit Italië. ‘Het was toen half september en op maandag 14 oktober werd onze keuken geleverd’, zegt Sofie. Andy: ‘De vloertegels konden wel worden besteld, maar de kans was groot dat we dan datzelfde jaar niet meer konden verhuizen. Bovendien was het best mogelijk dat de nieuwe tegels een andere kleur hadden, omdat ze uit een ander bat kwamen.’

Op dat zware moment had het koppel toevallig toch het geluk aan hun zijde. ‘De verdeler van die tegels was toevallig net in Italië, dus die heeft een paar pakken in zijn auto gegooid en is ermee naar België gereden. De vloerder is dan zaterdag nog langsgekomen, zodat de keuken maandag gewoon kon worden geplaatst. Ze hebben voor ons echt een effortke gedaan’, zegt Sofie.
 
Andy en Sofie konden hun geplande verhuisdatum behouden en trokken op 30 oktober in hun nieuwe woning in. Hoewel het koppel al samenwoonde, bleek een eigen woning te hebben toch een hele andere ervaring. ‘Eindelijk heb je een eigen plekje. Je bent er zelf verantwoordelijk voor. Alles heb je zelf gekozen, alles is je eigen smaak en dus moet je er ook zorg voor dragen. Eindelijk kan je zeggen: dit is mijn huis. Of: dit is ons huis’, lacht Sofie. Andy kijkt graag terug op alle stapjes van het proces. ‘Het spannende is dat je op voorhand alles kiest en hoewel je alles apart wel mooi vindt, weet je niet hoe de combinatie er zal uitzien. Voor het voegen vond ik bijvoorbeeld de steen niet mooi, maar toen onze gevel gevoegd werd, zat het wel goed.’

Bouwtip 3 van Andy en Sofie
Wij hebben bij alles zoveel mogelijk rekening gehouden met de toekomst, bijvoorbeeld naar energie en zo. Op dit moment is dat een grote investering, maar dat haal je er ook wel weer uit. Ook hebben we een bureau beneden, die een slaapkamer kan worden, als dat ooit zou nodig zijn. Ook zijn er afvoeren en voorzieningen in de berging, zodat die ooit een badkamer kan worden. Mocht het ooit nodig zijn, kunnen we volledig beneden leven.

Kartonnen doos

Ook binnen voelde het huis nog niet meteen als thuis. ‘Er moest nog geschuurd en geverfd worden, dus we hadden alles ingepakt met karton’, zegt Andy. ‘We hebben een veertiental dagen in een kartonnen doos geleefd. Dat had ook zijn charme’, lacht Sofie.

a a a a a a

Sluiten