Heeft u plannen om een eigen woning te bouwen, maar ontbreekt het u aan de tijd om zelf een architect en aannemers te zoeken? Dan kan het een oplossing zijn om met een sleutel-op-de-deurfirma zoals Sibomat in zee te gaan. Die neemt het volledige bouwproces - van de ruwbouw tot de afwerking- voor haar rekening en dat tegen een vaste prijs, volgens een afgesproken timing én volledig naar uw wensen.

Maar hoe werkt nu een sleutel-op-de-deurfirma? Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten voor u op een rijtje.

Veel mensen associëren sleutel-op-de-deur met grote projectontwikkelaars en leggen niet de link met maatwerk. Bij Sibomat daarentegen ervaart u zowel het gemak van de sleutel-op-de-deurformule als de luxe van maatwerk.

Hoe verloopt nu het bouwproces met een sleutel-op-de-deurfirma zoals Sibomat?

U kiest voor een volledig afgewerkte woning.

In dat geval is de sleutel-op-deurfirma verantwoordelijk voor het hele bouwproces: van ontwerp, over realisatie tot de afwerking.

U kan bouwen met een architect welke u zelf heeft gekozen of u vraagt de sleutel-op-de-deurfirma om een architect voor te stellen. Beide zijn perfect mogelijk bij Sibomat.

We geven u graag mee hoe het bouwproces in zijn werk gaat, van voorbereiding tot afwerking. Er komt best wel wat bij kijken, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Wie bouwt met Sibomat wordt bovendien tijdens het hele proces begeleid en ondersteund door onze project- en werfleiders.

 

U kiest ervoor om zelf in te staan voor een deel van de werken.

De meeste sleutel-op-de-deurfirma’s nemen standaard het hele bouwproces voor hun rekening: van ontwerp, over realisatie tot de afwerking. Bij Sibomat kunt u er echter ook voor kiezen om zelf voor een deel van de werken in te staan.

Zo kunt u bijvoorbeeld enkel de ruwbouw door ons laten uitvoeren. Wenst u bijvoorbeeld enkel de bevloering voor uw rekening te nemen, dan is dat bij Sibomat eveneens mogelijk

Of u nu kiest voor een volledig afgewerkte woning of niet, u laat de plannen uittekenen door de architect en de sleutel-op-de-deurfirma staat in voor de uitvoering en de coördinatie van de werken.

De keuze en de rol van de architect

De architect kan bij sleutel-op-de-deur zijn rol beperken. Zo zal hij betrokken worden bij het ontwerp, de inplanting van het project, bij de oplevering en tijdens werfbezoeken.

De architect krijgt wél de volledige creatieve vrijheid voor het ontwerp van de woning en een sleutel-op-de-deur bouwbedrijf zoals Sibomat staat in voor de praktische uitvoering van het project.

De architect kan bovendien een beroep doen op een ervaren bouwteam voor de technische realisatie van de plannen. Voor iedereen een win-win dus!

Heeft u nog geen architect? Samen met ons netwerk van architecten en de toegewijde hulp van ons bouwteam werken wij uw droomwoning verder voor u uit.

 

Hoe verloopt de betaling?

Op het eerste zicht kan bouwen met een sleutel-op-de-deur firma duurder lijken dan wanneer u offertes van losse aannemers samen legt.

Echter weet u bij sleutel-op-de-deur op voorhand exact wat uw droomwoning zal kosten, nog voor de eerste werken op de bouwplaats worden uitgevoerd. Bij het werken met losse aannemers komen vaak tijdens de bouwwerken onvoorziene zaken aan het licht die de bouwprijs onverwacht de hoogte in jagen. Ook bespaart de kant-en-klaar formule bij sleutel-op-de-deur u heel wat slapeloze nachten en die luxe is uiteraard onbetaalbaar.

Hoe verloopt nu de betaling concreet?

  • Door onze gedetailleerde offerte op maat kent u op voorhand het prijskaartje, waardoor u nooit voor verrassingen kom te staan.
  • De Wet Breyne bepaalt dat u nooit meer dan 5 % voorschot betaalt. Bij Sibomat betaalt u een voorschot van slechts 2.500€.
  • De rest van het bedrag betaalt u in schijven. In de praktijk betekent dat dat u na elke belangrijke bouwfase een op voorhand afgesproken bedrag aan Sibomat betaalt. De grootte van de schijf komt overeen met de waarde van de werken.
  • Daarnaast biedt Sibomat 100% voltooiingswaarborg. Wanneer u een contract met ons ondertekent, heeft u dus de absolute zekerheid dat uw woning binnen afzienbare tijd volledig is afgewerkt. Hier onderscheidt Sibomat zich van de anderen, waar een gewone bankwaarborg slechts 5 % dekking geeft.

EnergiePrestatie en Binnenklimaat (EPB)

U droomt ongetwijfeld niet alleen van een mooie, maar ook van een energiezuinige woning. Daarvoor staat het EPB-decreet garant. EPB staat voor ‘EnergiePrestatie en Binnenklimaat’. Dat betekent dat een woning een bepaald niveau van thermische isolatie, energieprestatie (isolatie, energiezuinige verwarmingsinstallatie, ventilatie, enz.) en een gezond binnenklimaat moet behalen.

De EPB-regelgeving is opgelegd door de Vlaamse Overheid en wil het energieverbruik van gezinnen naar beneden halen.

Met houtskeletbouw bereikt u makkelijker het beoogde EPB peil. Sibomat gaat samen met de bouwheer, een zo gunstig mogelijk resultaat nastreven. Dat is goed voor het milieu en voor uw budget. Vraag uw bouwadviseur gerust naar de fiscale voordelen bij het bereiken van een bepaald E-peil.

 

Wet Breyne

Wist u dat u als koper van een sleutel-op-de-deurwoning ook wettelijk beschermd bent?

De wet van 9 juli 1971 tot regeling van de bouw en de verkoop van woningen, beter bekend als de Wet Breyne (of de Woningbouwwet) beschermt u als koper van een sleutelklare woning tegen bepaalde risico’s zoals bijvoorbeeld onvolledige informatie, een foute uitvoering van de bouw ende insolvabiliteit van de aannemer.

De meeste bepalingen van de wet zijn dwingend. Men kan er dus niet van afwijken. Ook Sibomat leeft de regels uit de Wet Breyne strikt na. We gaan zelfs verder door een 100% voltooiingswaarborg te bieden voor iedere woning die we bouwen. Wanneer u een contract met Sibomat ondertekent, heeft u dus de absolute zekerheid dat uw woning binnen afzienbare tijd volledig afgewerkt zal zijn.

Op Sibomat kunt u bouwen!

Sibomat, dat is 40 jaar ervaring en kennis van meer dan 7.500 woningen in houtskeletbouw onder één dak. Dat technisch vernuft maakt ons een betrouwbare partner voor de bouw van uw (sleutel-op-de-deur)woning. Met onze certificaten en het Charter der Woningbouwers bewijzen we dat dit geen loze woorden zijn. Graag meer info over onze sleutel-op-de-deurwoningen? Neem hier contact op met ons.

Ontdek onze brochures

Laat u inspireren en download onze gratis brochures.