Bouwen is misschien wel het spannendste avontuur in uw leven! Naast de vele dromen en verwachtingen die u koestert, moet u soms ook veel keuzes maken en moeilijke knopen doorhakken. Vaak gaat het over dingen die uw petje als leek te boven gaan. Hoort u het ook donderen in Keulen als u de begrippen EPB-normen blowerdoortest, hernieuwbare energie , infiltratieput, enz. voorgeschoteld krijgt? Dan is een sleutel-op-de-deurwoning wellicht voor u de ideale oplossing. Maar wat is dat nu precies, sleutel-op-de-deur?

 

Wat is sleutel-op-de-deur?

Sleutel-op-de-deur bouwen betekent dat één bedrijf de bouw van de volledige woning voor zijn rekening neemt: van de administratieve voorbereiding tot en met de afwerking.

Bij een sleutel-op-de-deur woning moet u dus niet zelf een architect en aannemer(s) zoeken, geen offertes vergelijken en de coördinatie niet voor uw rekening nemen. Bij sleutel-op-de-deur sluit u dus een contract af met één bouwbedrijf dat zorgt voor een instapklare woning.

 

Hoe werkt sleutel-op-de-deur?

Met een sleutel-op-de-deurformule bouwt u een volledig afgewerkte woning samen met één bouwfirma, met name met de sleutel-op-de-deurfirma.

Veel mensen associëren sleutel-op-de-deur met grote projectontwikkelaars en leggen niet de link met maatwerk. Bij Sibomat daarentegen ervaart u zowel het gemak van de sleutel-op-de-deurformule als de luxe van maatwerk.

Bij Sibomat geven we u een volledige en transparante offerte, van fundering tot afwerking. Alles wat in onze offerte staat is inbegrepen in de prijs. Zo heeft u zekerheid over uw budget.

Ook de bijkomende diensten zoals EPB-verslaggeving, veiligheidscoördinatie, ventilatiekeuring, aansluitingskosten,… zullen door uw bouwadviseur worden geraamd. Op die manier heeft u goed zicht op de volledige kostprijs van uw bouwproject.

Welke woning u ook voor ogen heeft, bij Sibomat geven we er invulling aan. Of u nu zoekt naar een partner voor een sleutel-op-de-deurwoning die volledig op maat wordt gebouwd of een woning waarin u zelf nog de handen uit de mouwen kunt steken, bij Sibomat denken we graag met u mee.

sleutel op de deur woningbouw
© Koen Van Damme
moderne sleutel op de deur
© Koen Van Damme

De voordelen van sleutel-op-de-deur?

Samenwerken met een sleutel-op-de-deurfirma biedt heel wat voordelen. We vatten ze hier samen.

 • Snelheid: bouwen met een sleutel-op-de-deurfirma gaat een stuk sneller dan werken met aparte aannemers en firma’s.
 • Eigen karakter van de woning. Bij vele sleutel-op-de-deur bouwbedrijven kan u kiezen uit een (beperkt) aanbod aan voorgetekende huizen, de zogenaamde ‘type woningen’. Dit beperkt de vrijheid naar het ontwerp van een woning. Sommige sleutel-op-de-deur firma’s, waaronder Sibomat, bouwen een woning bouwen volledig volgens de wensen van de klant. Dit kan op basis van één van de inspiratiewoningen, maar kan ook volgens een volledig eigen ontwerp.
 • Volledige afwerking: u kunt kiezen voor een volledige afwerking, wat u heel wat kopzorgen en rompslomp bespaart. Wilt u echter zelf toch de handen uit de mouwen steken? Ook dat kan bij Sibomat.
 • Een vlotte coördinatie van de werken: Sibomat neemt alle administratie en papierwerk voor zijn rekening. U kunt dus bouwen zonder zorgen.
 • Wanneer er iets fout loop, zal Sibomat in eerste plaats het probleem oplossen, vooraleer intern na te gaan welke aannemer er nu al dan niet een fout heeft gemaakt. Werkt u met losse aannemers, dan loopt u het risico dat de betrokken partijen naar elkaar kijken en het probleem doorschuiven, waardoor uw bouwproject vertraging oploopt of het probleem niet opgelost geraakt.
 • Vaste prijs en timing: al tijdens de voorbereidingen zal er een gedetailleerde offerte op maat uitgewerkt worden. De afgesproken prijs = eindprijs van uw bouwproject. Daarnaast houden wij ook rekening met uw timing. Dat is mooi meegenomen, want zo komt u als koper nooit voor verrassingen te staan.
 • U bent beschermd door de wet Breyne. Die beschermt u als koper van een sleutelklare woning tegen bepaalde risico’s zoals bijvoorbeeld onvolledige informatie, een foute uitvoering van de bouw en de insolvabiliteit van de aannemer.

Sleutel-op-de-deur heeft een tijd te maken gehad met een aantal misvattingen. Die behoren echter grotendeels tot het verleden als u met een bouwpartner als Sibomat in zee gaat.

1. Duurder of niet?

Op het eerste zicht kan bouwen met een sleutel-op-de-deur firma duurder lijken dan wanneer u offertes van losse aannemers samen legt.

Echter weet u bij sleutel-op-de-deur op voorhand exact wat uw droomwoning zal kosten, nog voor de eerste werken op de bouwplaats worden uitgevoerd. Bij het werken met losse aannemers komen vaak tijdens de bouwwerken onvoorziene zaken aan het licht die de bouwprijs onverwacht de hoogte in jagen. Ook bespaart de kant-en-klaar formule bij sleutel-op-de-deur u heel wat slapeloze nachten en die luxe is uiteraard onbetaalbaar.

2. U kunt uw uitgaven niet spreiden over de tijd?

Kiest u voor een volledig afgewerkte woning, dan betaalt u een voorschot van 2.500€. De rest van het bedrag betaalt u in schijven conform de vordering van de werken.

Bij Sibomat kunt u ook beslissen een deel van de werken zelf te doen, waardoor u uitgaven nog meer over de tijd kunt spreiden door bijvoorbeeld later iets af te werken. Bovendien werken onze bouwadviseurs vooraf een gedetailleerde offerte voor u uit, zodat u achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

3. Uw persoonlijke inbreng is kleiner?

Bij sommige sleutel-op-de-deurfirma’s krijgt u weinig bewegingsruimte. De bouwplannen zijn minder flexibel en op maatwerk staan er vaak grenzen.

Sibomat komt daaraan tegemoet door een ruim scala aan gerealiseerde woningen en inspiratiewoningen aan te bieden. Ze zijn de ideale inspiratiebron voor uw persoonlijk woningontwerp.

Samen met uw bouwadviseur kiest u de architectuurstijl en woningindeling die u het best bevallen.

Van daaruit ontwerpen wij samen met u een woning die aan uw stijl en verwachtingen voldoet. Heeft u zelf al een plan? Dan kunt u bij ons terecht. Van zodra wij uw plannen ontvangen bestuderen we deze en bekijken we wat de mogelijkheden zijn wat betreft budget en techniek. Van ontwerp naar budget in 5 stappen, ontdek het hier.

4. Keuzestress?

Bij een sleutelklare woning moet u er wel rekening mee houden dat u alles vooraf moet kiezen en vastleggen. Denk maar aan het aantal stopcontacten, de gevelsteen, enz.

Dat kan – vooral in het begin - voor keuzestress zorgen. Daartegenover staat wel dat Sibomat u bij iedere keuze adviseert en begeleidt en dat de bouwwerken door deze intensieve voorbereiding vlot verlopen, zonder verrassingen.

Voordelen Nadelen
Een snel bouwproces dankzij een vlotte coördinatie . Sleutel-op-de-deur bouwen lijkt op eerste zicht duurder.
Bij Sibomat is elke woning uniek en op maat van de bouwheer. Uw woning wordt volledig afgewerkt opgeleverd in een korte periode. U dient dus ook de financiering in deze periode af te ronden.
Uw woning volledig afgewerkt bij oplevering. Bij Sibomat kan u ook kiezen om een deel van de werken zelf uit te voeren. Bij sommige sleutel-op-de-deurfirma’s is uw persoonlijke inbreng klein. Bij Sibomat bouwt u volledig op uw smaak, van ontwerp tot keuze van de materialen.
Eén aanspreekpunt en een vlotte coördinatie van de werken. Mogelijke keuzestress omdat je bij de start de volledige woning in kaart brengt, al wordt u bij Sibomat hierbij perfect begeleid.
Eén bouwfirma neemt de volledige verantwoordelijkheid van het bouwproces op zich. U hoeft geen talrijke offertes te verzamelen voor elke bouwactiviteit, hier te vergelijken en te kiezen. Vaak heeft u een beperkte materiaalkeuze. Bij Sibomat vertrekken we van onze voorkeursmaterialen, maar u heeft alle vrijheid om ook andere materialen te kiezen.
Eindprijs en timing liggen vooraf vast.  
Wettelijke bescherming dankzij de wet Breyne.  

Sleutel-op-de-deur bouwen met houtskeletbouw 

Gaat u een nieuwe woning bouwen en wilt u dat op een zo energiezuinige en snelle manier doen? Ga dan voluit voor een kwalitatieve sleutel-op-de-deurwoning uit houtskeletbouw bij Sibomat. Waarom sleutel-op-de-deur bouwen met houtskeletbouw?

Elke bouwmethode heeft zijn voor- en nadelen. Dat wist u al. Maar kende u de vele voordelen van houtskeletbouw al? Wij zetten ze hier graag op een rijtje voor u.

 • De grootste troef van deze bouwmethode is het wooncomfort. Hout heeft een vochtregulerende werking. Dit zorgt voor een aangenaam woonklimaat. Ook de temperatuurregeling verloopt sneller bij houtskeletbouw. De woning warmt sneller op, zonder energie te verspillen aan het opwarmen van de structuur.
 • Met houtskeletbouw is het bovendien een fluitje van een cent om een energiezuinige woning te bouwen. De woning is eenvoudig luchtdicht te maken, waardoor nergens warme lucht kan ontsnappen of koudebruggen kunnen ontstaan. De wanden zelf worden opgevuld met isolatie, dus u voldoet perfect aan de huidige energienormen. Met een combinatie van de juiste technieken haalt u makkelijk een E-peil van E30 en dus de BEN-norm, E20 of zelfs lager.
 • Daarnaast staat uw wind- en waterdichte houtskelet er letterlijk in dagen. De afwerking is een kwestie van maanden. Vijf tot zeven maanden na de spreekwoordelijke eerste steen mag u de verhuisdozen over de drempel van uw nieuwe huis dragen.
 • Hout is een zeer milieuvriendelijk bouwmateriaal. Het is de enige bouwgrondstof die groeit, en dus zichzelf aanvult. Ook heeft hout ook het unieke vermogen om CO2 op te slaan. Bomen ‘ademen’ als het ware CO2in en vormen dat broeikasgas om tot zuurstof. Dat heeft dus een rechtstreekse positieve invloed op de vermindering van broeikasgassen.

 

Sleutel-op-de-deur met Sibomat

Het bouwen van uw droomwoning begint bij de keuze van de juiste bouwpartner. Die moet niet alleen betrouwbaar en betaalbaar zijn. U moet beiden ook op dezelfde golflengte zitten!

We weten allebei dat dit geen evidente keuze is. Sibomat kan heel wat twijfels van tafel vegen. Want kiezen voor Sibomat is kiezen voor zekerheid. Zo leggen wij zowel de prijs als de timing ver op voorhand vast. Zo komt u nooit voor onaangename verrassingen te staan.

Nog niet overtuigd? Wij zetten graag voor u nog enkele redenen op een rijtje waarom u zou kiezen voor Sibomat als bouwpartner.

 • Sibomat, dat is de ervaring en kennis van meer dan 7.500 woningen in houtskeletbouw onder één dak verzameld. Onze experten volgen uw project van A tot Z: van ontwerp, studie en budgettering, over productie en montage tot oplevering. Bovendien kunt u ook nadien nog te allen tijde terecht bij onze dienst na verkoop.
 • Wij zijn in het bezit van erkende certificaten en het Charter der Woningbouwers, een kwaliteitslabel voor eerlijk, betrouwbaar en degelijk bouwen.
 • Sibomat is een financieel betrouwbare partner. We leven de regels uit de Woningbouwwet (Wet Breyne) strikt na. Sterker nog, we gaan zelfs verder door een 100% voltooiingswaarborg te bieden voor iedere woning die we bouwen. Wanneer u een contract met Sibomat ondertekent, heeft u dus de absolute zekerheid dat uw woning er binnen afzienbare tijd volledig afgewerkt zal staan.
 • Of u nu droomt van een klassieke pastorijwoning of van een moderne woning met hellend dak. U geniet de absolute vrijheid op architecturaal vlak!
 • Met Sibomat kiest u voor zekerheid. Zo werken wij steeds volgens een vooraf afgesproken timing en een vast budget. Bovendien bieden wij steeds een vlekkeloze service.
 • Sibomat beschikt over een Europese Technische Goedkeuring. Dat betekent dat de bouwmethode die wij toepassen, gecontroleerd en geauditeerd wordt door technische en Europees erkende goedkeuringsorganisaties.
 • Onze jarenlange ervaring en expertise vertalen zich in hoge klanttevredenheidscijfers.

 

Ontdek wat Sibomat u te bieden heeft

 • U heeft een plan dat getekend werd door een architect of u heeft uw droomhuis zelf geschetst? Dan kan u dat plan naar Sibomat sturen.
 • U wilt graag gratis informatie, een vrijblijvende offerte of een persoonlijk gesprek met een bouwadviseur uit uw regio om de voordelen van sleutel-op-deurbouwen te ervaren? Wij helpen u met plezier bij het realiseren van uw droomhuis. Neem hier contact op met ons.

Ontdek onze brochures

Laat u inspireren en download onze gratis brochures.