Bouwen met hout

Hout is een zeer milieuvriendelijk bouwmateriaal. Het is de enige bouwgrondstof die vanzelf groeit. Gebruik je hout voor het bouwen van je woning, dan draag je bij tot de vermindering van broeikasgassen en dus tot een beter klimaat. Een nogal gewaagde uitspraak? Lees dan zeker even verder.

CO2 opslag en minder CO2-uitstoot

Hout heeft het unieke vermogen om CO2 op te slaan en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Bomen slaan CO2 op, houden dit broeikasgas vast en produceren zuurstof. 

De productie van hout vraagt natuurlijk ook energie en dat brengt ook CO2-uitstoot met zich mee. Maar dat energieverbruik ligt wel beduidend lager dan voor andere grondstoffen.

Studies hebben namelijk uitgewezen dat de energiewinst voor de bouw van één houten woning versus een traditionele woning voldoende is om die woning gedurende 6 jaar te verwarmen. 

Bovendien, wie kiest voor een duurzame houtbouw verbruikt minder energie voor verwarming en stoot dus minder CO2 uit. 

Een wist-je-datje over duurzaam bosbeheer

Sibomat is begaan met milieu. Ook wij weten dat bomen nodig zijn om CO2 om te zetten in zuurstof. Maar mogen er dan helemaal geen bomen meer gekapt worden? Toch wel, als we kiezen voor oude bomen.

Want wist jij dat oude bomen al heel wat CO2 hebben opgeslagen en nog weinig zuurstof aanmaken? Als wij hout gebruiken uit duurzaam beheerde bossen dan zorgen wij eigenlijk voor een lagere CO2 concentratie in de atmosfeer. 

Het kappen van volgroeide bomen in duurzaam beheerde bossen is ecologisch verantwoord. Het biedt immers plaats aan jongere exemplaren. Nieuwe bomen groeien sterker en absorberen meer CO2 dan oude bomen. En dat is waar duurzaam bosbeheer om draait. Oude bomen  worden vervangen door jonge bomen die meer CO2 opslaan en meer zuurstof aanmaken. 

Energiezuinigheid

We moeten dus verder kijken dan onze neus lang is. Bomen zijn goed voor het milieu, maar hout is ook  het ideale materiaal om een energiezuinige woning te realiseren. We sommen de voordelen van houtskeletbouw even op:

  • Met hout kan je de dunnere wanden bouwen en aan binnenruimte winnen. 
  • Hout isoleert 15 keer beter dan beton en 370 keer beter dan staal.
  • Met hout kan je bouwen zonder koudebruggen. 
  • Houtskeletbouw is een droge bouwmethode. Er gaan geen duizenden liters water verloren voor metsel- en pleisterwerken. 
  • Houtskeletbouw is de beste garantie voor een lagere verwarmingsfactuur. Nu en in de toekomst. 

Vernieuwbouw met hout, een sterke combinatie

Bij Sibomat doen we aan houtskeletbouween lichte, droge en snelle bouwmethode die zich perfect leent voor nieuwbouw, renovatie én vernieuwbouw.  Dankzij de bijna vier decennia ervaring onder onze riem kunt u bij ons terecht voor het gehele bouwproces, ook voor vernieuwbouw.

Wil jij energiezuinig bouwen? Neem dan zeker contact op met Sibomat voor een vrijblijvend gesprek of download onze infobrochure.

Slim bouwen met Sibomat

Bouw slim én toekomstgericht met Sibomat, in minder dan een jaar in uw droomwoning.