plattegrond huis tekenen

Op zoek naar inspiratie? Download hier onze gratis brochure!

OpmerkingenBouwplannen? Zelf een plattegrond tekenen geeft u zicht op de mogelijkheden. Van ruwe schets tot gedetailleerd 3D-model: we helpen u op weg.

Bouwplannen: check! U popelt om eraan te beginnen en u heeft vast al wel wat ideeën en indelingen in uw hoofd. De ideale manier om te ontdekken wat er niet alleen leuk zou uitzien, maar ook wat praktisch kan, is een plattegrond tekenen.

Elk huis heeft een plattegrond. Dat vormt een essentieel onderdeel van de bouwplannen. Op basis van de plattegrond worden alle leidingen en technische details op de bouwplannen uitgewerkt.

plattegrond huis

De plattegrond van uw woning geeft in een oogopslag vanuit vogelperspectief alle ruimten in uw woning weer. U vindt er duidelijk de afmetingen van elke ruimte, de raam- en deuropeningen en technische details op terug.

Dat is handig om te ontdekken hoe meubels in de ruimte passen, hoeveel doorgangruimte er is, of de indeling praktisch is, … Het geeft u bovendien de kans om makkelijk en kosteloos een en ander uit te proberen.

Meestal heeft u die plattegrond immers pas nadat de architect uw woningplan heeft uitgetekend, maar omdat veel mensen al een beeld in hun hoofd hebben, is het interessant om die indeling even op papier te zetten. Dat kan perfect in een ruwe schets, maar er zijn ook heel wat online programma’s om een gedetailleerde plattegrond te maken.

Met deze tekening of schets kunt u vervolgens naar uw bouwpartner en/of architect trekken. Zo kunt u uw wensen en ideeën duidelijk overbrengen. Beelden zeggen meer dan woorden, niet waar?

2D of 3D?

Wie ‘plattegrond huis’ ingeeft in Google, weet waarschijnlijk niet meteen waar te beginnen. Er zijn immers ontelbare programma’s om een plattegrond te tekenen. Daarbij kunt u zo ver gaan als u zelf wilt, maar eenvoud in gebruik is het belangrijkste.

Een 2D-plattegrond geeft een overzichtelijk beeld van uw toekomstige woning. Dat kan basic, met standaardmeubels bijvoorbeeld, maar u kunt er zelfs ook de vloerbekleding en verlichting in verwerken.

plattegrond huis

Een 3D-beeld wordt pas echt interessant wanneer u al beslist hebt over de indeling van uw woning.

Waar beginnen?

Online een plattegrond maken, houdt vaak meer in dan alleen de omtrek van de ruimtes uittekenen. Een van de bekendste tools is Floorplanner. Via die website kunt u een precieze plattegrond tekenen, maar kunt u meteen ook spelen met de toekomstige inrichting van uw woning. Dat is uiteraard geen vereiste, maar door digitaal even een zetel of tafel te plaatsen, ontdekt u snel waar uw plattegrond eventueel moet worden aangepast. Uw plattegronden worden opgeslagen en u kunt ze afdrukken in 2D en 3D.

Google SketchUp is een programma dat u kan downloaden. Het is een zeer uitgebreide tool om uw huis vrijwel volledig te ontwerpen. U kunt eenvoudig 2D-plattegronden, maar ook volledige 3D-modellen, maken en zelfs uw woning inrichten met 3D-meubels. Er bestaat een betaalde versie – SketchUp Pro – die wat meer mogelijkheden biedt, maar een plattegrond tekenen – en zelfs interieurinrichting – lukt perfect met de gratis basisversie.

Laat u niet overdonderen door de technische details van de vele beschikbare tools en programma’s: met pen en papier – en eventueel een goede lat – komt u ook al een heel eind!

Geen Handige Harry?

Dat is geen enkel probleem, want u kunt ook gewoon bij uw architect of bouwpartner terecht voor een plattegrond. Een architect kan bijvoorbeeld op basis van inspiratiefoto’s of een ruwe schets een gedetailleerde plattegrond maken.

Bij een bouwpartner zoals Sibomat vindt u ook heel wat voorbeelden bij de inspiratiewoningen in verschillende stijlen: van strakke en moderne kubuswoningen of de landelijke met typische baksteenarchitectuur.

Elke inspiratiewoning beschikt over een eigen plattegrond, die u volledig kunt overnemen of die kan dienen als inspiratie.

U hoeft geen tekentalent of ingenieur te zijn om een plattegrond te maken. Ook uw eigen, ruwe schets kunt u naar ons sturen.

Op basis van uw schets – of uw plattegrond gemaakt met een onlineprogramma of door de architect – voeren wij een haalbaarheidsstudie uit. Zo krijgt u op basis van uw ontwerp meteen een inschatting van het budget. Op die manier komt uw droomwoning alweer een stapje dichterbij.

Vraag hier uw offerte aan

klassieke bouwstijl realisatie Sibomat