dampopen bouwen

Bij het bouwen van een woning moet u met heel wat rekening houden, ook met vocht. Een dampopen constructie is daarbij essentieel. We vertellen u graag wat dampopen betekent en waarom het zo belangrijk is.

Houtskeletbouw is de laatste jaren aan een ware opmars bezig. Het is echter geen nieuwe bouwmethode. Meer zelfs, het bestaat al eeuwen. Van het koude klimaat in Scandinavië en Canada tot de oosterse traditie in Japan: houtskeletbouw is al honderden jaren een beproefde bouwmethode.

In essentie is houtskeletbouw overal gelijkaardig: een woning opgebouwd uit een houten skelet. Maar in onze moderne tijden wordt steeds meer aandacht besteedt aan techniek. Wie in België een houtskeletbouwwoning wil zetten, komt weleens termen als dampopen, dampgesloten, dampscherm, … tegen.

Omdat dampopenheid een belangrijke factor is in het bouwen van een gezonde woning, vertellen we u graag alles wat u moet weten over dampopen bouwen.

Wat betekent dampopen precies?

Dampopen wil zeggen dat er van binnen naar buiten toe, richting spouw, een volledige evacuatie van waterdamp is. Waterdamp is in se niet schadelijk voor een woning, maar wel wanneer die waterdamp door afkoeling condenseert en zo “water” creëert.

Hoe bouw ik volgens het dampopenprincipe?

Het voornaamste element in een dampopen wandopbouw is dat de isolatie in de wand en spouw dampdoorlatend is. Dampremmende beplating is een no-go.

Onze wandopbouw is geoptimaliseerd voor de standaarden van vandaag. Zo ziet onze wandopbouw eruit, van binnen naar buiten:

houtskeletbouw opbouw

  1. Vezelversterkte gipsplaat (15 mm)
  2. Leidingspouw (50 mm)
  3. Structurele OSB-plaat (15 mm)
  4. Dampscherm, luchtdicht afgekleefd
  5. Houtskeletstructuur, opgevuld met minerale wol (12 cm)
  6. Waterdichte, dampopen folie
  7. Spouwisolatie: dampopen minerale wol (9 cm)
  8. Luchtspouw (40 mm)
  9. Gevelmetselwerk

Kan een dampopen woning dan wel luchtdicht zijn?

Een dampopen woning is luchtdicht aan de binnenzijde van de woning. Aan de binnenzijde van het houtskelet wordt een OSB-plaat geplaatst met daarachter een dampscherm.

Er wordt ook gewerkt met een leidingspouw, zodat de buitenschil nooit kan doorboord worden met isolatie. Geen doorboring van de buitenschil is essentieel: dat vermijdt dampontsnapping, maar het garandeert vooral de luchtdichtheid.

Wat is een leidingspouw?

In elke nieuwbouwwoning, houtskelet of traditioneel, is een spouw aanwezig, genaamd de luchtspouw. Dat is een holte tussen de draagstructuur en de gevelafwerking. Die werkt vochtbeschermend.

In een houtskeletbouwwoning wordt daarbovenop vaak ook gewerkt met een leidingspouw.

Dat is een ruimte in de wanden waarin de leidingen van elektriciteit, afvoer en sanitair kunnen weggewerkt worden. De ruimte, enkele centimeters diep, bevindt zich tussen de luchtdichte OSB-plaat en de uiteindelijke muurafwerking (meestal een gipsplaat).

De voordelen ervan zijn talrijk:

  • Je hoeft minder op voorhand vast te leggen waar de technieken komen.
  • De leidingspouw kan ook opgevuld worden met isolatie: dat heeft een positieve impact op de totale isolatiewaarde.
  • Wanneer u iets aan de muur wil bevestigen, doorboort u nooit het luchtdichte dampscherm.
  • Ook bij het plaatsen van de leidingen zelf kunt u nooit de luchtdichte schil doorboren, waardoor de luchtdichtheid van de woning intact blijft.

Is dampopen bouwen duurder?

Dampopen bouwen zal iets duurder zijn dan dampgesloten bouwen, maar het is uiteraard veel performanter en vermijdt problemen in de toekomst. Het is dus die kleine investering absoluut waard. De meerkosten komen vooral door de leidingspouw.

Waarom is dampopen gezonder?

Omdat de waterdamp steeds weg kan, daalt de luchtvochtigheid in de woning. De grote aanwezigheid van hout heeft een gunstige invloed op het binnenklimaat en leidt tot een stabiele luchtvochtigheid in huis. Daardoor schommelt de relatieve luchtvochtigheid in huis tussen 45 en 55 procent, de comfortzone van de mens.

Binnen die comfortzone zijn schimmels, huisstofmijt, bacteriën en virussen het minst actief. Ook de kans op allergische rhinitis, astma en infecties van de luchtwegen is dan het kleinst.

Daarbovenop is houtskeletbouw ook een droge bouwmethode, waardoor vanaf het begin er zeer weinig vocht in de woning is. Omdat hout ook vochtregulerende eigenschappen heeft, heerst vanaf de eerste dag een aangenaam en gezond klimaat in de woning.

Sibomat : uw ideale partner voor dampopen houtskeletbouw

Sibomat heeft liefst veertig jaar ervaring in houtskeletbouw. Doe gerust een beroep op onze expertise voor uw woning.

Behalve een geoptimaliseerde wandopbouw, kunt u bij ons ook rekenen op:

  • Een vast budget en prijs
  • Een gegarandeerde bouwtermijn
  • Eén partner die uw hele project opvolgt, van A tot Z.
  • Unieke voorbereiding door ons eigen studiebureau
  • Op maat of volgens onze inspiratiewoningen
  • Een 100% voltooiingswaarborg

Slim bouwen met Sibomat

Bouw slim én toekomstgericht met Sibomat, in minder dan een jaar in uw droomwoning.