een passiefhuis

Passief bouwen staat synoniem aan duurzaam en ecologisch bouwen. Een passieve woning moet niet actief verwarmen. Ontdek hoe u passief kan bouwen.

Een passiefhuis is een woning die zo wordt gebouwd dat het binnenklimaat er steeds goed is, zonder een traditioneel verwarmings- of koelsysteem. Dat betekent dat er niet actief moet worden verwarmd.

Hoe behoudt een passiefwoning dan een stabiele binnentemperatuur? De extreem goede luchtdichtheid en isolatie speelt hier uiteraard een belangrijke rol in. Bovendien wordt de warmte gehaald uit zonlicht, lichaamswarmte van de bewoners, warmteverliezen van elektrische apparaten en warmterecuperatie bij mechanische luchtverversing.

Het is dus duidelijk dat een passief huis een van de meest energievriendelijke woningen is die er vandaag bestaan. Er zijn nog manieren om energievriendelijk te bouwen, denk maar aan een lage-energiewoning of een BEN-woning.

Voorwaarden

Een passiefwoning bouwen vergt expertise. Om als passiefhuis te worden erkend, moet namelijk aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moet de verwarming die opgewekt wordt om een gebouw te verwarmen tot 20 °C, beperkt blijven tot 15 kWH/m². In principe betekent dat dat een passiefhuis van 100 m² verwarmd kan worden met een haardroger.

Bij het bouwen van een passieve woning wordt veel aandacht besteed aan de isolatie, de luchtdichtheid en wordt gewerkt met driedubbele beglazing. Ook wordt rekening gehouden met omgevingsfactoren, zoals de oriëntatie ten opzichte van de zon, om op die manier zo veel mogelijk ‘gratis energie’ te benutten.

Waarom passief bouwen?

Ecologisch bouwen is al langer geen toekomstverhaal meer voor een passiefwoning of lage-energiewoning. Dat is immers de meest energievriendelijke woning die ook nu al klaar is voor de toekomst. Het positieve effect op eventuele latere verkoopwaarde is een pluspunt.

Het grootste voordeel is dat u in een passiefhuis enorm bespaart op energiekosten. De energiefactuur kan zelfs tot tien keer lager liggen in vergelijking met een klassieke woning.

U hebt met een passiefwoning bovendien recht op korting op uw onroerende voorheffing.

Een passiefwoning is daarenboven ook gewoon een zeer aangenaam huis om in te wonen, dankzij het stabiele binnenklimaat.

Hoe passief bouwen?

Een van de makkelijkste manieren om energievriendelijk te bouwen, is houtskeletbouw. Door met hout te werken, vermijd je immers bouwknooppunten, een van de vereisten voor een passiefhuis.

Een bouwknooppunt is plaats in de buitenschil van een gebouw waar de isolatielaag onderbroken is. Op die manier dringt de buitentemperatuur naar binnen.

Hout is een zeer goede isolator – 15 keer beter dan beton –en de isolatie wordt bij deze bouwmethode in de dragende structuur geplaatst. Daardoor kan de wanddikte relatief beperkt gehouden worden, maar wordt toch een zeer goede thermische energieprestatie geleverd.

Als houtskeletbouwfirma zijn we overtuigd van de troeven van een ecologische woning. Wie een laagenergiewoning, passiefhuis of zelfs een nulwoning wil bouwen, werkt samen met onze adviseurs en ingenieurs aan het beste resultaat.

U hoeft zelfs niet bewust voor ecologie te kiezen bij Sibomat, want meer dan 80% van onze woningen voldoet nu al aan de eisen voor de BEN-norm van 2021.

Slim bouwen met Sibomat

Bouw slim én toekomstgericht met Sibomat, in minder dan een jaar in uw droomwoning.