Een huis bouwen is zonder twijfel een proces waarbij heel wat knopen moeten worden doorgehakt. Een van die keuzes is de bouwmethode: hoe wilt u bouwen?
Er zijn verscheidene opties, maar de twee voornaamste bouwmethodes zijn houtskeletbouw en metselwerk.
Een gemetste woning wordt vaak een ‘traditionele woning’ genoemd. Dat komt omdat metsen in België een van de meest conventionele bouwmethodes is, waar vrijwel alle aannemers ervaring mee hebben. ‘Traditioneel bouwen’ heeft dus nog steeds een groot draagvlak bij de Belg.
Uit onderzoek blijkt dat het draagvlak voor een gemetste woning vooral slaat op de gevelafwerking (een bakstenen gevel), en veel minder op de draagstructuur van de woning. Vandaar dat ook houtskeletbouw aan een stevige opmars bezig is en stilaan ook de titel van ‘traditionele bouwmethode’ verdient. Sibomat bouwt al bijna veertig jaar houtskeletbouwwoningen!
Beide bouwmethodes hebben een aantal uitgesproken kenmerken. De keuze voor de ene of de andere methode wordt niet alleen bepaald door de voorkeur van de bouwheer, maar ook met andere factoren, zoals beperkingen van de grond, moet men rekening houden. Er zijn echter wel enkele vlakken waar de verschillen tussen houtskeletbouw en traditionele bouw duidelijk worden.
Het is geen geheim dat houtskeletbouw een snelle bouwmethode is. Dat komt omdat de muren door ervaren arbeiders in een atelier worden samengesteld. De montage van de muren op de bouwplaats kan in amper een aantal dagen gebeuren. Het onder dak staan van de woning is meestal een feit binnen de week.
De verdere afwerking van de woning (het wind-, water- en luchtdicht maken, gevelmetselwerk, dakbedekking, plaatsen van de ramen…) verloopt bijzonder snel, omdat men weinig afhankelijk is van weersomstandigheden. Vooral in de winterperiodes of in een bijzonder natte zomer kan men met de traditionele bouwmethode in dat geval heel wat vertraging oplopen.
De kostprijs van houtskeletbouw en die van traditioneel bouwen zijn gewaagd aan elkaar. Bij houtskeletbouwwoningen zijn er daarentegen heel wat meer mogelijkheden om de prijs te drukken. Omdat de woning sneller wordt opgetrokken, wint u niet alleen heel wat op het gebied van werkuren, maar onrechtstreeks ook door het uitsparen van bijvoorbeeld huur of de dubbele afbetalingslast van een lening.
Het houtskeletprincipe omvat een veel performantere muuropbouw, wat resulteert in een lagere warmteverlieswaarde, wat dan weer leidt tot een veel gunstiger E-peil.
Een houtskeletbouwwoning is bovendien heel wat minder zwaar dan een gemetste woning, waardoor men bij minder draagkrachtige grond niet vlug aanpassingen hoeft te doen en men op dat gebied dus heel wat kan besparen.
Ook is het heel wat eenvoudiger om zelf de handen uit de mouwen te steken bij een houtskeletwoning. Bij houtskeletbouw is het echter wel belangrijk dat men kiest voor een ervaren bouwfirma. De prijzen van architecten en bouwbedrijven met weinig ervaring in houtskeletbouw kunnen oplopen. De extra tijd die ze nodig hebben om te verzekeren dat het ontwerp correct is, wordt namelijk ook verwerkt in de kostprijs.
Met de materialen en technieken die momenteel op de markt te vinden zijn, is het geen huzarenwerk om een duurzame woning te bouwen. Ook een traditionele woning kan best duurzaam zijn qua energieverbruik, maar de gebruikte materialen daarentegen zijn weinig ecologisch. Wie wil bouwen met oog voor het milieu, maakt met houtskeletbouw een betere keuze. Dat komt omdat hout een droog, licht en vochtregulerend materiaal is, en dus van meet af heel wat gezonder.
Een woning in hout is bovendien makkelijk te isoleren. In de zomer is het, gezien de snelle warmteafgifte van hout, essentieel dat er voldoende thermische massa in de woning aanwezig is. Zo verschaffen de meeste houtskeletbouwers, onder meer om die reden, ook een gewapende chape op de verdiepingsvloer.
Ook een goede zonnewering kan veel helpen. In de winterperiode is het dan weer makkelijker om de woning op te warmen, gezien bij een gemetste woning de muren de warmte absorberen, nog voor de ruimte kan opwarmen. In een houtskeletbouwwoning kan men dus eenvoudiger een constante temperatuur aanhouden.
Belangrijk om te onthouden in het geval van een hete zomer: een gemetste woning is over het algemeen net iets langer koel te houden door de trage warmteopname, maar het nadeel is dan weer dat gemetste muren ook veel trager de warmte afgeven. Daardoor koelt een traditionele woning veel trager af. Een houtskeletbouwwoning krijgt u in de zomer, bijvoorbeeld door het principe van night-cooling, snel weer aangenaam koel.
Zowel bij houtskeletbouw als bij een traditionele woning is men vrij in de keuze van materialen. Uiteraard is de basis ofwel hout, ofwel bakstenen en cement, maar bij beide bouwmethodes is er voldoende vrijheid in het kiezen van de gevelbekleding, het materiaal van de ramen, de grootte van de raampartijen en meer. Bij beide bouwmethodes is het ook zo dat grote, open ruimtes extra verstevigd moeten worden met overspanningen.
Aanpassingen achteraf, zoals muren verwijderen, zijn zowel bij een traditionele woning als houtskeletbouw perfect mogelijk, mits voldoende technische kennis. Er zijn ook bij houtskeletbouw geen beperkingen in de bouwstijl: pastorijstijl, klassiek tot strak en modern, het kan allemaal. Kies voor een architect met ervaring in houtskeletbouw of ga langs bij een ervaren houtskeletbouwbedrijf, zoals Sibomat.
Traditioneel bouwen en houtskeletbouw zijn dus aan elkaar gewaagd. Traditioneel bouwen blijft geliefd bij de Belg, omdat het een voor de hand liggende en vertrouwde bouwmethode is, maar houtskeletbouw verovert steeds sneller de harten van kandidaat-bouwers.
Vooral met het oog naar duurzaam bouwen en het tegemoetkomen aan de BEN-normen, is houtskeletbouw meer dan ooit de evidente keuze.
Bouw slim én toekomstgericht met Sibomat, in minder dan een jaar in uw droomwoning.