voordelen houtskeletbouw

Ook akoestiek, brandveiligheid en prijs zijn optimaal

Houtskeletbouw is geen nieuwe bouwmethode, maar wel relatief nieuw op de Belgische markt. Daardoor heeft houtskeletbouw een tijd te maken gehad met een aantal vooroordelen, vooral op het vlak van akoestiek, brandveiligheid en oververhitting.

Die vooroordelen behoren echter tot het verleden, dankzij de evolutie van bouwdetails in houtskeletbouw en de ontwikkeling van nieuwe producten, zoals isolatie- en plaatmaterialen.

1. Akoestiek

Hout is zonder twijfel een van de beste materialen om een uitstekende akoestiek te verkrijgen. Denk maar aan het vele hout dat in concertzalen wordt gebruikt. Vele muziekinstrumenten zijn zelfs helemaal uit hout gemaakt.

Maar wat met de geluidsisolerende capaciteiten van houtskeletwanden en -vloeren?

Wel, met een juiste opbouw van de wanden en vloeren voldoet een houtskeletbouwwoning vandaag perfect aan de nieuwe akoestische normen, zelfs aan die van een verhoogd akoestisch comfort. Zo eenvoudig is het.

Om aan nog strengere eisen te voldoen, is het zonder probleem mogelijk om samenstellingen van wand- en vloeropbouw voor te stellen die zullen voldoen.

De illustratie toont hoe een Sibomat-houtskeletbouwwand het deed in een onderzoeksrapport naar akoestiek. We zijn fier om te zeggen dat onze wand vlot de akoestische norm haalt.

akoestiek houtskeletbouw

De akoestische isolatie van een Sibomat houtskeletbouwwand, getest in het laboratorium, presteert beter dan de norm vooropstelt!

2. Brandveiligheid

Wie woont in een houtskeletbouwwoning hoort het wel vaker: bent u niet bang voor brand? Hout is inderdaad een brandbaar materiaal, maar vele andere bouwmaterialen zijn dat ook. De brandweerstand van hout is vaak net hoger dan die van andere bouwmaterialen.

Dat is geen praatje, maar gewoon fysica. In het geval van een brand zal hout zijn functie blijven vervullen. Denk maar aan een blok hout die u in de kachel gooit. Het duurt lang voor die is weggebrand. Dat komt omdat hout verkoolt: het hout beschermt zichzelf.

Daardoor blijft de structuur van een houtskeletbouwwoning bij een brand vaak gewoon in stand. Een houten balk zal net voorkomen dat de bovenstaande verdieping instort, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een stalen balk. Een houtskeletbouwwoning is dus zelfs meer bestand tegen vuur.

Zo vernamen we al van brandweerlui dat de bewoners zonder kleerscheuren uit een woningbrand werden gered, net dankzij de sterke brandweerstand van hun houtskeletbouwwoning.

Houtskeletbouwwoningen van vandaag voldoen in alle opzichten aan de eisen van brandveiligheid.

Ook verzekeraars weten dat er een wereld van verschil is tussen de houten gebouwen die honderden jaren geleden werden opgetrokken en hedendaagse houtskeletbouw.

Verzekeringspremies voor houtskeletbouwwoningen zijn dus volledig vergelijkbaar met die van traditioneel gebouwde woningen. Dixit Wauthier Robyns, woordvoerder van de beroepsvereniging voor de verzekeringsondernemingen (Assuralia) over houtskeletbouw en brandverzekering.

3. Oververhitting

Oververhitting in een woning gebeurt wanneer de binnentemperatuur bij zeer warme dagen oploopt. Het vooroordeel is dat houtskeletbouw daar gevoelig aan is, omdat houtskeletwanden licht zijn en geen warmte kunnen opslaan.

Door te werken met screens, rolluiken of dakoversteken, al dan niet in combinatie met de juiste glaskeuze, gaat dat argument niet langer op. Dankzij de isolatie in de wand wordt het opwarmen van de woning zelfs vertraagd.

Bij een houtskeletbouw wordt alleen de lucht in de woning opgewarmd. Die warmte wordt ’s avonds automatisch afgevoerd via het ventilatiesysteem of door handmatig even de ramen open te zetten. Het feit dat hout geen warmte opslaat, zorgt ervoor dat uw woning ’s nachts koel blijft. Bij een traditionele woning komt op dat moment immers de opgeslagen warmte in de wanden vrij.

In de winter is de lichtere structuur van hout ook een echt voordeel. Op een koude winterdag zal in een houtskeletbouwwoning snel een aangename binnentemperatuur ontstaan, al bij het opkomen van de zon en zonder dat er gestookt moet worden. Bij het opzetten van de verwarming zal dan weer sneller een aangename binnentemperatuur bereikt worden dan bij een traditionele woning. Na enkele minuten is uw woonkamer, badkamer of studeerkamer op de gewenste temperatuur.

4. Prijs

Een onterecht vooroordeel is dat houtskeletbouwwoningen duurder zouden zijn dan traditioneel gebouwde huizen. Houtskeletbouw is budgettair gezien net een troef, want de gebruikte materialen en toegepaste werkwijze hebben een gunstige invloed op de prijs.

Doordat hout een minder zwaar bouwmateriaal is, zijn speciale funderingstechnieken ook minder vaak nodig. Dure funderingstechnieken worden zo vermeden.

Bovendien verloopt het bouwproces van een houtskeletbouw snel. Gemiddeld kunt u na vier tot zes maanden vanaf de start van de werken al intrekken in uw afgewerkte woning. Zo bespaart u op eventuele huurkosten, maar zeker ook op arbeidsuren.

Maar we weten het, bouwen is niet goedkoop. U investeert in uw droomhuis en in uw toekomst. Het is begrijpelijk dat u wil weten of u waar voor u geld krijgt. De juiste, betrouwbare partner kan het verschil maken in uw bouwverhaal. Bij Sibomat garanderen we een vaste prijs. De prijs die we in het begin afspreken, is ook effectief het bedrag dat u op het einde van het bouwtraject betaalt.

Slim bouwen met Sibomat

Bouw slim én toekomstgericht met Sibomat, in minder dan een jaar in uw droomwoning.