Afbraak en heropbouw wordt steeds meer naar voor geschoven als een beter alternatief voor renovatie. De goedgelegen bouwgronden zijn meestal al ingenomen met bestaande, vaak verouderde huizen. Met vernieuwbouw sloopt u een verouderde woning die u vervolgens als een nieuwe en moderne woning heropbouwt.
Tegen 2050 moeten trouwens alle woningen even energiezuinig zijn als de modernste nieuwbouwwoningen. Net daarom riep de overheid het Renovatiepact in het leven, een actieplan dat moet leiden tot een verhoging van de mate waarin mensen gaan renoveren en dat leidt tot betere energieprestaties van het huis. Dit actieplan verloopt in verschillende fases tot en met 2050.
Volgens berekeningen van de VUB zou 95 procent van de woningen in Vlaanderen renovatiewerken nodig hebben. Denk dus op lange termijn wanneer u een woning koopt en de overweging maakt tussen renoveren en heropbouwen.
Maar waarom is afbraak en heropbouw nu zo interessant?
Net als bij een nieuwbouw heeft u bij afbraak en heropbouw op voorhand een duidelijk zicht op het kostenplaatje, zeker indien u kiest voor een betrouwbare bouwpartner zoals Sibomat bijvoorbeeld. In tegenstelling tot bij renovatie duiken er geen onverwachte kosten op.
Net als bij een nieuwbouw biedt afbraak en heropbouw u een duidelijk schema. U weet waar u aan begint én waar u eindigt. De planning is eenduidiger te voorspellen en de verhuisdatum makkelijker vast te leggen.
Wie aan vernieuwbouw doet, heeft recht op een mooie premie van 10.000 euro. Onder bepaalde voorwaarden moet u slechts 6% btw betalen voor sloop en heropbouw van een woning.
Let op: de slooppremie en het verlaagd btw-tarief zijn niet cumuleerbaar.
In tegenstelling tot een renovatie, waar u beperkt bent door bestaande structuren en indelingen, biedt een nieuwbouwproject u de unieke kans om alles naar eigen wens te ontwerpen. Of uw voorkeur nu uitgaat naar een strakke, moderne look of een meer klassieke uitstraling, met een nieuwbouwproject hebt u de vrijheid om elke detail van uw toekomstige huis af te stemmen op uw persoonlijke stijl en wensen. Creëer uw ideale thuis zonder compromissen.
Doordat u een woning heropbouwt, kunt u een energiezuinige woning bouwen die aan alle normen voldoet. Moderne isolatiemogelijkheden, duurzame verwarmingsbronnen, ecologische bouwmethodes, … Een bijna-energieneutrale woning (verplicht sinds 2021!) ligt perfect binnen handbereik.
Kiest u bovendien voor houtskeletbouw, dan wordt het behalen van de vereiste normen nog doenbaarder, maar bovendien bouwt u snel, licht én droog.
Kiest u ook voor houtskeletbouw als bouwmethode, dan doet u dubbel voordeel.
Houtskeletbouw kent als bouwmethode enkele unieke sterke troeven en die zijn extra handig bij afbraak en heropbouw. Houtskeletwoningen bestaan immers uit een stevige, maar lichte structuur. Daardoor kan er doorgaans met lichtere funderingen worden gewerkt.
De houtstructuur staat er bovendien in ongeveer een week. Na zo’n zes maanden is een houtskeletwoning doorgaans klaar voor verhuis. Zeker als u kiest voor sleutel-op-de-deur. De snelheid van het bouwproces is dus zeker in overweging te nemen wanneer u kiest voor afbraak en heropbouw.
Met het oog op de toekomst, en de steeds strenger wordende energienormen, blijkt ook dan houtskeletbouw een slimme keuze. Het is immers een van de energievriendelijkste bouwmethodes én een van de makkelijkste manieren om een duurzame, zuinige woning neer te planten, nu en in de toekomst.