Een verouderde woning gekocht? Kiest u voor renoveren of toch voor sloop en heropbouw?

window.onload = function(){ const scrollElements = document.querySelectorAll(".vertical-divider-line-animated"); const elementInView = (el, scrollOffset = 0) => { const elementTop = el.getBoundingClientRect().top; return ( elementTop <= ((window.innerHeight || document.documentElement.clientHeight) - scrollOffset) ); }; const displayScrollElement = (element) => { element.classList.add("scrolled"); }; const handleScrollAnimation = () => { scrollElements.forEach((el) => { if (elementInView(el, 100)) { displayScrollElement(el); } }) } window.addEventListener('scroll', () => { handleScrollAnimation(); })}

Renovatie versus sloop en heropbouw

Nu bouwgrond alsmaar schaarser wordt, zijn renoveren en vernieuwbouw vaker in trek. Maar wat is nu de beste optie? Dat is jammer genoeg niet zo eenvoudig te bepalen. Het is immers een keuze die sterk afhangt van uw persoonlijke voorkeuren en mogelijkheden.

Als we de prijskaartjes van bouwen, renoveren en heropbouwen vergelijken, denkt u vast dat bouwen het duurst is en dat renoveren de goedkoopste oplossing biedt, maar dit is vaak niet zo.

Al vanaf het kopen van de woning is het interessant de afweging te maken. Gaat het om een charmant herenhuis dat nog in schappelijke staat is, of gaat het om een sterk verouderd gebouw maar wel op een prachtig stukje grond staat? 

Wanneer Sloop En Heropbouw
Wanneer Sloop En Heropbouw

Download uw brochure - Sloop en Heropbouw 2024

Wanneer kiezen voor renovatie?

  • U wil graag de werken en het budget spreiden over langere periode.
  • U vindt het niet erg om tijdelijk in een “bouwwerf” te wonen.
  • U wil graag zelf ook de handen uit de mouwen steken.
  • U kan een beroep doen op een betrouwbare bouwpartner die u begeleidt bij het renoveren.
  • U bent financieel voorbereid op eventuele onverwachte kosten.

 

Wanneer kiezen voor afbraak en heropbouw?

  • U wil de volledige woning heropbouwen, en hierbij de keuze hebben om eventueel de gevel te laten staan, of u kiest ervoor de oorspronkelijke bouwmaterialen te recupereren in het heropbouwen van de woning.
  • U wil een BEN-woning die ook in 2050 nog voldoet aan de energienormen.
  • U wil op financieel vlak weten waar u aan begint én waar u eindigt, vanaf de eerste steenlegging.
  • U wil zo veel mogelijk vrijheid in het implementeren van uw eigen stijl en ontwerp.

Financiële voordelen

Beide bouwmethodes kunnen nog rekenen op premies of financiële voordelen. De renovatiepremie wordt berekend per categorie van de werken en bedraagt 20% of 30% van de aanvaarde kostprijs van de werken (exclusief btw).

De premie voor afbraak en heropbouw bedraagt 10.000 euro. Onder bepaalde voorwaarden moet u slechts 6% btw betalen voor sloop en heropbouw van een woning.

 

Renoveren versus heropbouw in een oogopslag

*: weinig

**: gemiddeld

***: veel

  Renovatie Afbraak en heropbouw
Snelheid uitvoering * **
Snelheid intrek woning *** *
Risico’s tijdens uitvoering *** *
Beperkingen tijdens uitvoering ** *
Vrijheid in indeling en ontwerp * ***
Optimale energiezuinigheid * ***
Fiscale steunmaatregelen ** **
moderne bouwstijl crepi woning
© Lukas De Groodt
moderne bouwstijl realisatie Sibomat
© Lukas De Groodt

Wat kost het afbreken van een woning?

In tegenstelling tot een nieuwbouwtraject koopt u geen bouwgrond, maar wel een bestaande woning. Die woning breekt u af om een nieuwe woning te bouwen, al dan niet op dezelfde funderingen.

Logische kosten zijn dus alvast de aankoopprijs van de woning en de afbraakwerken. Uiteraard moet u ook de standaardzaken betalen, zoals de registratierechten en notariskosten.

De aankoopprijs van de woning varieert afhankelijk van regio, soort woning, staat van de woning, bouwjaar, …. De afbraakwerken daarentegen volgen een vast tarief. Over het algemeen kost het slopen van een gebouw tot en met de fundering zo’n 10.000 tot 40.000 euro.

Ook registratierechten zijn op voorhand te berekenen. Die bedragen in Vlaanderen 3% van de aankoopkosten voor een eerste woning of 12% van de aankoopkosten bij een 2e woning of een woning voor verhuur. Notariskosten bedragen afhankelijk van de notaris, maar op notaris.be kan u deze simuleren.

U kan steeds de kosten drukken door zelf de handen uit de mouwen te steken. Hou er wel rekening mee dat wat u wint in centen, u verliest in tijd. De sloop van een woning voert een professionele firma in zo’n drie dagen uit. Deze klus zelf klaren kost u algauw enkele weken. Hou er ook rekening mee dat een asbestinventarisatie verplicht is.

Afvalkosten

Eenmaal de woning is afgebroken, zit u met containers vol bouwafval. Die moeten verwerkt worden en ook dat kost geld. Een container gemengd afval van 20 m³ verwerken kost minstens 200 euro. Het bouwafval van een gemiddelde woning vult zo’n veertien containers. Budgetteer dus ook minstens 2.500 tot 3.500 euro voor de afvalkosten.

Zorg er bovendien voor dat de afvoerkosten van het afvalmateriaal in de prijs van de sloper gecalculeerd zijn.

Wat kost het heropbouwen van een woning?

De prijs voor het heropbouwen van een woning is afhankelijk van heel wat zaken, waaronder de bouwmethode. Een courante richtprijs voor een nieuwbouw ligt tussen 1.600 en 2.200 euro per vierkante meter (inclusief btw), afhankelijk van het plan enb het soort bebouwing (open, halfopen of gesloten).

Het grote voordeel aan heropbouw is dat u op voorhand een duidelijk prijskaartje heeft. Maak dus een afspraak met een professionele bouwpartner die u een gedetailleerde offerte maakt.

Vlaamse sloop- en heropbouwpremie

Bouwgronden zijn schaars. Afbraak en heropbouw is voor velen een manier om toch hun bouwdroom te verwezenlijken.

Er zijn nog veel verouderde, energieverslindende woningen in Vlaanderen. Daarom stimuleert de Vlaamse regering sloop en heropbouw met een mooie premie. Met de sloop- en heropbouwpremie krijgt u tot 10.000 euro steun van de overheid. Hoe u de premie kan aanvragen en aan welke voorwaarden u moet voldoen, leest u hier.

Onder bepaalde voorwaarden moet u slechts 6% btw betalen voor sloop en heropbouw van een woning.

Renoveren of heropbouwen?

Een renovatie is vaak iets lastiger om een precieze prijs op te plakken (ook al heeft u gedetailleerde offertes en een duidelijk zicht op de uit te voeren werken), omdat u vaak te maken krijgt met onverwachte kosten. Het gebeurt wel vaker dat er enkele figuurlijke lijken uit de kast vallen wanneer u aan het kappen en breken slaat.

Daarom kiezen steeds meer mensen voor sloop en heropbouw. Dat betekent dat u de verouderde, energieverslindende woning met de grond gelijkmaakt en ze vervangt door een energie-efficiënte nieuwbouw, die ook naar de toekomst toe duurzaam is. Hoe goed u ook renoveert, qua energiezuinigheid behaalt u zelden of nooit hetzelfde niveau als een nieuwbouw.
Kiest u ook voor houtskeletbouw als bouwmethode, dan doet u dubbel voordeel

Houtskeletbouw is immers een van eenvoudigste manieren om aan de energienormen te voldoen. Dat heeft enkele redenen, zoals sterk geïsoleerde wanden, luchtdichtheid waardoor energiekosten zakken en hout is een natuurlijk isolerend materiaal. Het is bovendien een snelle en droge bouwtechniek die prima geschikt is voor elk heropbouwproject.

Meer weten over houtskeletbouw en waarom het de beste keuze is voor uw heropbouwtraject? Of gewoon even praten met onze bouwadviseurs?

Neem contact op en we tonen u graag de troeven én mogelijkheden van houtskelet. Vrijblijvende offerte ? Ook daarvoor kan u bij ons terecht. Tot snel!

Heropbouw met houtskeletbouw

Een huis kopen en renoveren betekent vaak dat u in grote mate moet rekening houden met de bestaande constructie.
 
Wanneer u renoveert, vertrekt u dus van zowel de positieve als negatieve punten van de woning. Bij heropbouw herwint u de vrijheid die u ook vindt bij nieuwbouw.
 
U vertrekt immers van een schone lei. De bouwstijl, de indeling van de ruimtes, de raamverdeling en het ontwerp zijn perfect te personaliseren.
 
Doorgaans loopt u al na zes maanden met de eerste verhuisdoos door de deur.

Interesse in sloop en heropbouw? Contacteer ons!

Sloop Heropbouw Oude Woning