Houtskeletbouw is eenvoudig gezegd een bouwmethode waarbij de dragende elementen bestaan uit houten stijlen en balken. De ruimte tussen de stijlen wordt opgevuld met isolatiemateriaal.

Bouwen kan vandaag op heel wat manieren. Er is de traditionele methode met metselwerk, maar ook staalbouw en zelfs strobouw behoren tot de opties. Een steeds meer aan populariteit winnende bouwwijze is houtskeletbouw. 

In België doen we het zo: onze houtskeletwoningen worden meestal afgewerkt met een bakstenen buitengevel. Maar ook bepleistering, gevelbeplating of houten gevelbekleding zijn perfect mogelijk.

De binnenwanden worden ook opgevuld met isolatie. Daarna worden ze aan beide zijden afgewerkt met een vezelversterkte gipsplaat.

De fundering en de vloer op de begane grond worden, zoals bij de traditionele bouwmethode, uitgevoerd in beton. De vloeren van de verdiepingen worden dan weer in hout uitgevoerd. Een juiste opbouw garandeert de stabiliteits- en akoestische isolatieprestaties. Ook het dak wordt uitgevoerd in hout.

Opbouw van een houtskeletbouwwand

Eigen aan een houtskeletbouw is natuurlijk de houtskeletwand. Die wordt op een zeer precieze manier opgebouwd, waardoor de meest kwalitatieve wand ontstaat. Die kwaliteit uit zich op het vlak van energieprestatie en isolatie, maar ook akoestiek, stevigheid en luchtdichtheid.

Dankzij technologische vooruitgang en innovaties wordt de opbouw van een houtskeletbouwwand tot in de puntjes bestudeerd. De verschillende onderdelen hebben allen hun specifieke functies en dragen zo bij tot de creatie van een energiezuinige en luchtdichte wand.

Sibomat heeft intussen al meer dan 45 jaar ervaring. Onze allereerste woningen zijn nog steeds piekfijn in orde. We weten u bijgevolg perfect te adviseren over welke wandopbouw bij uw project past. Onze wandopbouw van vandaag varieert ten opzichte van die van vroeger, en dat dankzij het voortdurend opvolgen en detecteren van technische nieuwigheden.

Een Sibomat-wand heeft een dikte van 42,5 centimeter. We werken met een leidingspouw, waarin alle leidingen worden weggewerkt. De wand wordt ook afgewerkt met een dampscherm om de luchtdichtheid te garanderen. Dankzij de leidingspouw hoeven we dit dampscherm niet te perforeren, wat een goede luchtdichtheid garandeert.

Houtskelet wandopbouw

Hout en het milieu

Bij houtskeletbouw wordt vooral gewerkt met hout van naaldbomen. Tropische houtsoorten worden nooit gebruikt voor een houtskeletbouwwoning.

Hout als bouwmateriaal is enorm sterk. Een van de beste voordelen van hout? Het vernieuwt zichzelf! Hout is het enige bouwmateriaal dat groeit en dus zichzelf aanvult. Moeder Natuur weet perfect wat ze doet.

Een extra ecologisch voordeel: een boom absorbeert CO2 tijdens zijn groei. Hij ‘ademt’ het als het ware uit als zuurstof. Gevolg? Een positieve invloed op de vermindering van broeikasgassen.

Ecologie en bouwen met hout, het gaat echt hand in hand. Dat wordt meteen bewezen wanneer we de constructie van een houtskeletwand en die van een traditioneel gebouwde wand vergelijken.

De constructie van de houtskeletwand heeft heel wat minder impact op het milieu dan de traditionele wand. Het energieverbruik en de CO2-uitstoot liggen immers beduidend lager bij het productieproces van houten bouwelementen dan bij andere materialen.

Duurzaam beheerde bossen

Sibomat gebruikt voor zijn constructies alleen hout uit duurzaam beheerde bossen. Bouwen met hout uit die bossen vermindert de CO2-concentratie in de atmosfeer.

Wanneer volgroeide bomen worden gekapt, worden ze vervangen door jongere exemplaren. Door hun sterke groei absorberen die op hun beurt weer meer CO2.  

Slim bouwen met Sibomat

Bouw slim én toekomstgericht met Sibomat, in minder dan een jaar in uw droomwoning.