Wist u dat bouwen met houtskelet veruit de snelste en meest duurzame bouwmethode in België is? Bij Sibomat zijn wij trouwens al meer dan 45 jaar koploper in houtskeletbouw, met ruim 8.500 realisaties op ons palmares. We realiseren ook uw woning met industriële precisie en dit in een heel korte tijdspanne.
We zetten graag even alle voordelen van een houtskeletwoning op een rij.
Houtskeletbouw is een snelle bouwmethode. De montage van de woning op de bouwplaats duurt amper 2 à 3 dagen, wat een gigantische tijdswinst betekent op het totale project.
Sibomat is trouwens al meer dan 45 jaar zelf fabrikant en marktleider. De woningonderdelen zoals buitenmuren, dak en binnenwanden worden met industriële precisie geproduceerd in ons eigen productieatelier: een computergestuurd productieproces staat garant voor een feilloze én snelle uitvoering van uw houtskeletwoning. Door de jaren heen hebben we ook onze techniek geoptimaliseerd. Zo werken we nu steeds met een dampopen wandconstructie die u alleen maar voordelen biedt qua wooncomfort en energieprestaties.
Bij Sibomat beschikken we trouwens, als één van de weinige bouwbedrijven, over een eigen studiebureau dat uw uitvoeringsplan tot in de puntjes voorbereidt. We gaan daarbij met u in dialoog zodat u de juiste, slimme, toekomstgerichte keuzes maakt qua technieken.
Bij Sibomat bouwen we steeds dampopen, dit om in de eerste plaats mogelijke condens te vermijden. Door deze slimme dampopen constructie wordt een zogeheten ademend binnenklimaat verkregen met een natuurlijke vocht- en warmte regulering.
Onze buitenmuren bestaan daarom uit houten stijlen en balken die aan de binnenzijde worden afgesloten met een OSB3-plaat. De ruimte tussen de balken richting buitenzijde vullen we daarna integraal op met minerale wolisolatie. Dit pakket wordt aan de zijde richting de gevel afgesloten met een dampopen membraan. Voor het membraan komt een bijkomende buitenspouwisolatie van 10 cm dampopen minerale wol. Eventueel vocht of damp kan via het membraan steeds ontsnappen richting buitengevel. Zo vermijdt u condensvorming in uw buitenmuur en eventuele koudebruggen.
De buitenmuren kunt u vervolgens afwerken met de gevelbekleding naar keuze: sierpleister, baksteen, houtbekleding, … Met houtskelet boet u dus zeker niet in aan keuzevrijheid.
We voorzien bij de wandopbouw trouwens steeds ook een handige leidingspouw. Hierdoor kunnen we moeiteloos alle technieken integreren in de wand zonder onderbreking van de isolatie. Maar deze slimme keuze vooraf zorgt er ook voor dat de luchtdichtheidsfolie en dampscherm niet doorboord worden tijdens de werken of wanneer U een kader ophangt aan de muur. Bovendien kan u in de toekomst technieken aanpassen, toevoegen of uitbreiden zonder de muur te beschadigen.
Voor de binnenmuren van elke Sibomat-woning vertrekken we ook van dragende stijlen en balken. Deze worden aan beide zijden afgesloten met dezelfde stootvaste gipsvezelplaat met superieure draagkracht. Alle binnenmuren worden integraal opgevuld met minerale isolatiewol, onder meer gekozen voor haar uitstekende akoestische isolatie-eigenschappen.
In een Sibomat woning wordt de plafondstructuur uitgevoerd met hout én opgevuld met akoestisch en thermisch minerale wolisolatie. Boven op deze structuur komt een bijkomende isolatielaag en betonnen chape.
Sibomat is zowat de enige houtskeletbouwer die voor de aankleding van de binnenwanden gebruik maakt van een extra verstevigde gipsvezelplaat. Deze plaat heeft een grotere draagkracht dan een gewone gipsvezelplaat: zo kan de wand probleemloos een kader of ander object dragen van circa 50 kg via een plug.
Bovendien is gipsvezelplaat die wij gebruiken de meest ecologische gipsvezelplaat in haar soort en extreem stootbestendig en slagvast.
Een houtskeletwoning staat ook synoniem aan gezond en aangenaam wonen. Wij creëren steeds de perfecte gevoelstemperatuur dankzij onze techniek van het droog bouwen. Een houtskeletwoning dient immers niet uitgedroogd te worden in tegenstelling tot traditionele woningbouw met beton, cement of stucwerk én beschikt meteen over een goede luchtvochtigheidsgraad dankzij de vochtregulerende eigenschappen van hout. Dit resulteert in aanzienlijk minder waterverspilling tijdens het bouwproces, en een lagere energiefactuur eenmaal u de woning intrekt.
Een gezond binnenklimaat gaat hand in hand met een goede ventilatie. Een slechte verluchting en verminderde luchtkwaliteit kunnen leiden tot o.a. hoofdpijn, huidklachten en longproblemen. Wij rusten daarom onze houtskeletwoningen - die gekend staan om hun uitstekende luchtdichtheid - uit met D-ventilatiesystemen met warmterecuperatie. Andere systemen kunnen uiteraard in samenspraak bekeken worden.
Hout is van nature uit een goede isolator en heeft een lage inertie, wat betekent dat hout sneller warmte opneemt in vergelijking met beton of baksteen, maar het ook sneller afgeeft.
Zo warmt een houtskeletwoning in koudere periodes sneller op en koelt het in warmere periodes sneller af dan bij een traditioneel gebouwde woning.
De lichte houtskeletwanden hebben in de winter een groot voordeel aangezien er binnenin snel een aangename binnentemperatuur ontstaat, zelfs met een voorzichtige winterzon. Bij het opzetten van de verwarming zal dan weer sneller een aangename binnentemperatuur bereikt worden dan bij een traditionele woning. Na enkele minuten is uw woonkamer, badkamer of studeerkamer op de gewenste temperatuur.
Om oververhitting tijdens de warme maanden tegen te gaan, doen we daarbovenop een beroep op slimme architecturale keuzes zoals zonnewerend glas, oversteken en screens. We adviseren ook per raam steeds de juiste glaskeuze. En dankzij de isolatie in de wand wordt het opwarmen van de woning zelfs vertraagd.
Bovendien beschikken alle Sibomat-woningen over een betonnen chape op de begane grond én de verdieping. Hier geldt: hoe meer massa in de woning, hoe trager de binnentemperatuur gaat oplopen bij hoge hitte aangezien de warmte wordt opgeslagen in de chape.
Wilt u een houtskelet toch versneld laten afkoelen, dan volstaat het om even de ramen open te zetten zodat de warmte via de ramen naar buiten wordt geleid.
Is uw woning ook uitgerust met een warmtepomp, dan kan u in warmere periodes gebruik maken van passieve koeling waarom de vloerverwarming zorgt voor continue koeling dankzij het frissere bodemwater.
Maar houtskelet kiest u ook voor een duurzame toekomst. Een houtskeletwoning heeft namelijk een veel kleinere ecologische voetafdruk dan een traditionele woning.
Bij Sibomat bouwen we enkel met gecertificeerd hout afkomstig uit duurzaam beheerde Europese bossen, met het PEFC-label (PEFC/07-31-335). Dit duurzaam beheer bestaat uit het kappen van volgroeide bomen die niet langer CO2 opslaan die ze vervolgens vervangen door jonge bomen die volop CO2 opslaan tijdens hun groeiproces.
Deze CO2 blijft levenslang in het hout en dus ook in uw woning opgeslagen. Zo komt er minder koolstof in onze atmosfeer, wat weer een aanzienlijk voordeel is voor de planeet.
Hout is zonder twijfel een van de beste materialen om een uitstekende akoestiek te verkrijgen. Denk maar aan het vele hout dat in concertzalen wordt gebruikt.
Door onze slimme opbouw van wanden en vloeren voldoet iedere Sibomat-woning aan de strengste normen van akoestisch comfort. We rusten onze woningen uit met minerale wolisolatie van 22 cm dik. Deze is niet alleen super isolerend, maar ook geluiddempend. We voorzien deze natuurlijke isolatielaag niet alleen in de wanden, maar ook als vloerisolatie tussen de verdiepingen voor een optimale akoestiek en het maximaal weren van omgevingsgeluid. Sibomat hanteert het massa-veer-massa-veer principe, dwz afwisselend harde en zachte materialen inzetten: samen vormt dat een zeer performante akoestische buffer.
Hout heeft een uitstekende brandweerstand. Dit wil zeggen dat een houtskeletwoning vandaag de dag zelfs brandveiliger is dan een woning opgetrokken uit andere bouwmaterialen.
Het klinkt misschien paradoxaal, maar houtskeletbouw verhoogt net de brandveiligheid. De carbonisatie van hout is vrij laag en constant. Als hout brandt, vormt er zich een houtskoollaagje. Dit laagje werkt beschermend en isolerend voor de houtlagen eronder. Denk maar aan een blok hout in een haardvuur, ook deze is niet snel opgebrand.
De brandverzekeringspremie voor een houtskelet houtskelet ligt sinds jaar en dag in dezelfde lijn als een woning met traditionele technieken. Dit omdat houtskeletbouw de laatste jaren net enorm geëvolueerd is.
Overweegt u om te bouwen met houtskelet, weet dan dat u veruit de beste keuze maakt op heel wat vlakken. We sommen nog even de voordelen van houtskeletbouw voor u op:
Is uw interesse gewekt, maak dan vrijblijvend een afspraak voor meer info.