In deze fase begint het echte werk: uw nieuwe thuis komt tot stand. Tijdens deze fase zijn er regelmatige werfafspraken met de werfleider om de gang van zaken te bespreken. Ook krijgt u van ons een werfsleutel, zodat u steeds toegang heeft tot uw woning.
Ruwbouw slaat op alle werken die te maken hebben met de structuur en wanden van het huis, de stabiliteit en de afdichting. Na ruwbouwfase is uw woning wind- en waterdicht. Bouwen begint over het algemeen met twee zaken: een bouwgrond en een budget.
Aan de hand van het funderingsplan, opgesteld door de houtskeletbouwfirma op basis van het architectenplan, gaat de grondwerker aan de slag. Hij graaft de sleuven voor de fundering, giet de betonplaat van uw nieuwe woning en plaatst het spoelstelsel.
Ook de voorzieningen voor de riolering worden geplaatst. Voor de aansluiting op het net moet u een aanvraag bij de gemeente of rioleerbeheerder doen.
De fundering is de basis waarop uw woning steunt. Dankzij de minder zware structuur van houtskeletbouw is zelfs bij een minder draagkrachtige grond een gewone fundering vaak voldoende. Dat bespaart niet alleen tijd, maar ook centen.
Ons studiebureau gaat na welk type fundering nodig is. Dat gebeurt op basis van een grondonderzoek. Er wordt ook rekening gehouden met de plannen van uw woning.
In de voorbereidingsfase werden de uitvoerings- en productieplannen opgesteld en werd de stabiliteitsstudie uitgevoerd. Die worden tijdens de ruwbouwwerken gebruikt om de houtskeletwanden nauwkeurig te fabriceren in ons atelier.
Wanneer alle houtskeletelementen voor uw woning klaar zijn, worden de wanden door ons gemonteerd op de bouwplaats. Dat is een kwestie van dagen. Proficiat, u hebt nu een huis!
In deze fase moet ook aandacht besteed worden aan de luchtdichtheid, om te vermijden dat warmte via spleten en kieren zou ontsnappen.
Op dit moment gebeuren ook de dakwerken. Houten spanten dragen het dak. Daarop komt het onderdak, wat het dak waterdicht maakt. Daarop komen de pannenlaten, waarna het dak wordt afgewerkt met dakpannen, leien….
Vervolgens wordt het buitenschrijnwerk geplaatst. Ook bij plaatsing van ramen en deuren staat de luchtdichte afwerking centraal.
In deze fase wordt de gevel afgewerkt. Daar zijn geen beperkingen in. U kunt dus vrij kiezen uit gevelstenen, gevelbeplating, bepleistering, houten gevelafwerking…
Uw woning is wind- en waterdicht na het plaatsen van het onderdak, de ramen en de deuren. Op dat moment kan overgaan worden naar de binnenafwerking van uw woning.
Bouw slim én toekomstgericht met Sibomat, in minder dan een jaar in uw droomwoning.