Voorbereiding houtskeletbouw bouwproces

Stap 1: Voorbereiding van de bouw

Bouwen begint over het algemeen met twee zaken: een bouwgrond en een budget.

Budget

Iets dat moet gebeuren nog voor u aan het effectieve bouwproces begint, is uw budget bepalen. Een goed zicht op uw financiële situatie geeft u een goede leidraad tijdens uw bouwverhaal.

Als bouwpartner werken wij steeds naar uw budget toe. We houden tijdens elke stap van uw bouwverhaal rekening met uw budget. U kunt ook bij ons terecht voor een ‘haalbaarheidsstudie’, waarbij u van ons een offerte en een voorontwerp krijgt. Dat is een snelle en concrete manier om te ontdekken hoe uw droomhuis werkelijkheid kan worden.

Gaat u in zee met Sibomat als bouwpartner, dan heeft u bovendien de garantie van een vaste prijs. Bij de start van de samenwerking geven we u immers een totaalbeeld van het volledige budget zodat u weet waar zich kan aan verwachten.

Doe-het-zelvers kunnen hier en daar wel wat besparen. Handige Harry’s kunnen ook bij ons terecht. We bespreken graag samen met u de mogelijkheden.

Een handige budgettip: hou een oogje in het zeil voor premies. Met een E-peil tussen E20 en E30 – makkelijk haalbaar met een houtskeletbouwwoning – kunt u nog genieten van een aantal mooie voordelen. Check de premies in uw regio.

Bouwgrond

Een geschikte bouwgrond vinden is niet altijd evident.

U kunt een eerste selectie maken op basis van locatie en de stedenbouwkundige voorschriften. Die zijn best belangrijk, want ze bepalen wat kan en wat niet op het stuk grond.

Iets anders om te overwegen: kiest u voor een gesloten, halfopen of open bebouwing?

Wanneer u een bouwgrond heeft gevonden, wordt overgegaan tot een compromis met de verkoper. Na het ondertekenen van de compromis wordt binnen de vier maanden de verkoopakte ondertekend bij de notaris.

Architect

Een architect tekent het plan van uw woning uit. Kiest u voor houtskeletbouw en voor een eigen architect, ga dan ook even na of hij/zij ervaring heeft met houtskeletbouwwoningen.

De houtskeletbouwpartner waarmee u wil samenwerken, kan u ook adviseren en u een betrouwbare architect aanraden. Sibomat beschikt bovendien over een eigen studiebureau, waar elk project tot in de puntjes wordt voorbereid door specialisten in houtskeletbouw en ervaren ingenieurs.

Kiest u toch voor een eigen architect? Geen probleem, wij realiseren uw woondroom met respect voor het creatieve ontwerp van de architect. Ons studiebureau werkt als meerwaarde voor u én voor de architect, bijvoorbeeld bij de opmaak van de uitvoeringsplannen.

Lees dit artikel indien u meer wil weten over het vinden van een architect en wat die juist voor u kan betekenen.

architect tekent houtskeletbouw bouwplan

EPB

EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat. Nog voor de werken van start gaan, is een voorstudie van een EPB-coördinator nodig. Op dat moment krijgt u meteen een richtwaarde van het E- en K-peil van uw woning.

In samenspraak met onze EPB-verslaggever geven we u graag een aantal tips. Bijvoorbeeld voor welke technieken u het best kiest om een bepaald E-peil te behalen.

Verzekeringen

Het kan zijn interessant om een verzekering aan te gaan die u beschermt tijdens het bouwproces. Een verzekering ‘burgerlijke aansprakelijkheid’ beschermt u tegen schade aan derden, veroorzaakt door de uitgevoerde werken.

Een erkende bouwfirma is onderhevig aan de wet Breyne (ook bekend als de woningbouwwet). Dat dient als bescherming voor de bouwheer. Sibomat gaat nog een stapje verder en werkt met een 100%-voltooiingswaarborg. Dat is onze garantie dat uw woning volledig afgewerkt wordt volgens de voorwaarden die in het contract werden vastgelegd.

Stabiliteitsberekening

Zo’n berekening gebeurt in de eerste plaats door de houtskeletbouwfirma. Wanneer uw architect ook ingenieur is, kan dat ook door hem/haar worden uitgevoerd.

Bij Sibomat wordt die berekening in huis uitgevoerd door ons eigen studiebureau. Ook de grondsondering voeren we uit.

De stabiliteitsberekening is vooral nodig om de correcte dikte en diepte te berekenen van funderingen, steunbalken, draagmuren, bewapening en dergelijke.

Keuze materialen

Wanneer u bouwt met Sibomat, maakt u samen met uw projectleider een afspraak voor uw materiaalkeuzedag. In onze recent vernieuwde toonzaal krijgt u de keuze uit een zeer ruim aanbod van materialen en mogelijkheden. U krijgt een checklist ter voorbereiding én u wordt elke stap van de weg begeleid door de projectleider.

 

Slim bouwen met Sibomat

Bouw slim én toekomstgericht met Sibomat, in minder dan een jaar in uw droomwoning.