Droomt u ervan uw eigen woning te bouwen, maar ziet u op tegen het vele werk en de rompslomp die het hele bouwproces met zich meebrengt? Dan is een sleutel-op-de-deurwoning misschien wel iets voor u.

We zetten de voor- en nadelen van bouwen met een sleutel-op-de-deurfirma graag voor u op een rijtje. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wat u wenst voor uw woning, zullen die plus- en minpunten meer of minder relevant voor u zijn.

Wat zijn de voordelen?

Voordelen Nadelen
Een snel bouwproces dankzij een vlotte coördinatie . Sleutel-op-de-deur bouwen lijkt op eerste zicht duurder.
Bij Sibomat is elke woning uniek en op maat van de bouwheer. Uw woning wordt volledig afgewerkt opgeleverd in een korte periode. U dient dus ook de financiering in deze periode af te ronden.
Uw woning volledig afgewerkt bij oplevering. Bij Sibomat kan u ook kiezen om een deel van de werken zelf uit te voeren. Bij sommige sleutel-op-de-deurfirma’s is uw persoonlijke inbreng klein. Bij Sibomat bouwt u volledig op uw smaak, van ontwerp tot keuze van de materialen.
Eén aanspreekpunt en een vlotte coördinatie van de werken. Mogelijke keuzestress omdat je bij de start de volledige woning in kaart brengt, al wordt u bij Sibomat hierbij perfect begeleid.
Eén bouwfirma neemt de volledige verantwoordelijkheid van het bouwproces op zich. U hoeft geen talrijke offertes te verzamelen voor elke bouwactiviteit, hier te vergelijken en te kiezen. Vaak heeft u een beperkte materiaalkeuze. Bij Sibomat vertrekken we van onze voorkeursmaterialen, maar u heeft alle vrijheid om ook andere materialen te kiezen.
Eindprijs en timing liggen vooraf vast.  
Wettelijke bescherming dankzij de wet Breyne.  

Een snel bouwproces

Het bouwen van een sleutel-op-de-deurwoning neemt aanzienlijk minder tijd in beslag dan wanneer u met verschillende aannemers apart in zee gaat. Zo kunt u bij Sibomat al op 5 tot 7 maanden tijd uw verhuisdozen over de drempel van uw nieuwe woning dragen.

Uw woning is uniek

Het is nog steeds een misvatting dat u bij aankoop van een sleutel-op-de-deurwoning te weinig inspraak zou krijgen in het ontwerp van uw woning. Wij hebben wel een aantal inspiratiewoningen, maar die dienen alleen maar ter inspiratie voor bijvoorbeeld de architect.

Of u nu droomt van een pastorijwoning of een strakke, moderne woning? Alles is mogelijk. Daarnaast krijgt u als koper volledige carte blanche voor het inrichten van uw woning. U kunt dus zelf uw eigen badkamer, keuken enz. kiezen, waardoor uw woning haar eigen unieke karakter krijgt.

Bij Sibomat bouwen we de woning die u wenst, vertrekkend van een wit blad waarop jouw droomwoning wordt getekend. Of u nu droomt van een pastorijwoning of een strakke, moderne woning, alles is mogelijk.

U kunt dus zelf uw eigen badkamer, keuken enz. kiezen, waardoor uw woning haar eigen unieke karakter krijgt. Het is dus een misvatting dat u bij een sleutel-op-de-deurwoning weinig inspraak krijgt in de ontwerp van uw woning.

Bij Sibomat trekken we duidelijk de kaart van het werken op maat. Let wel, dat is niet bij alle sleutel-op-de-deur firma’s zo. Laat u dus goed informeren.

Volledige afwerking

Van keuken tot inrichting: u kunt rekenen op een volledige afwerking. Sibomat doet ook de bouwaanvraag en wij geven u handige tips voor subsidies en premies. Dit bespaart u heel wat administratieve rompslomp. Bovendien werken wij uitsluitend samen met betrouwbare partners. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om een deel van de werken voor uw eigen rekening te nemen.

Een vlotte coördinatie van de werf

Bij het bouwen van een nieuwe woning komt heel wat kijken: het aanvragen van de bouwvergunning, het zoeken van aannemers, de keuze van materialen en technieken, enz. Vaak overweldigend, maar Sibomat neemt deze dingen graag van u over. Bovendien zorgen wij ervoor dat de werken elkaar mooi opvolgen. U kunt dus op beide oren slapen tijdens het hele bouwproces.

Eén aanspreekpunt voor alle vragen

Doet er zich toch een probleem voor of heeft u een vraag, dan kunt u altijd terecht bij hetzelfde aanspreekpunt. Dat bespaart u dus weer een heleboel tijd en energie. Energie die u kwijt kunt in het inrichten van uw droomwoning. Bovendien staat Sibomat garant voor een snelle oplossing. Als dat geen sterk staaltje van ontzorgen is!

U heeft duidelijk zicht op de eindprijs en op die timing

Al in de voorbereidingsfase werken wij een gedetailleerde offerte op maat uit. De afgesproken prijs zal dan ook de eindprijs van uw bouwproject zijn. Daarnaast houden wij ook rekening met uw timing. Dat is mooi meegenomen, want zo komt u als bouwheer nooit voor verrassingen te staan.

U bent beschermd als koper door de Wet Breyne

De wet van 9 juli 1971 tot regeling van de bouw en de verkoop van woningen, beter bekend als de Wet Breyne (of de Woningbouwwet), beschermt u als koper van een sleutelklare woning tegen bepaalde risico’s zoals bijvoorbeeld onvolledige informatie, een foute uitvoering van de bouw en de insolvabiliteit van de aannemer.

De meeste bepalingen van de wet zijn dwingend. Men kan er dus niet van afwijken. Ook Sibomat leeft de regels uit de Wet Breyne strikt na. Zo betaalt u slechts 2500€ voorschot. Het saldo moet in schijven worden betaald. Die mogen niet hoger zijn dan de waarde van de verrichte werkzaamheden.

Bovendien bieden wij een 100% voltooiingswaarborg voor iedere woning die we bouwen. Wanneer u een contract met Sibomat ondertekent, heeft u dus de absolute zekerheid dat uw woning binnen afzienbare tijd volledig afgewerkt zal zijn.

Mogelijke nadelen/misvattingen

Sleutel-op-de-deur bouwen heeft een tijd te maken gehad met een aantal misvattingen. Die behoren echter grotendeels tot het verleden als u met een bouwpartner als Sibomat in zee gaat.

1. Duurder of niet?

Op het eerste zicht kan bouwen met een sleutel-op-de-deur firma duurder lijken dan wanneer u offertes van losse aannemers samen legt.

Echter weet u bij sleutel-op-de-deur op voorhand exact wat uw droomwoning zal kosten, nog voor de eerste werken op de bouwplaats worden uitgevoerd. Bij het werken met losse aannemers komen vaak tijdens de bouwwerken onvoorziene zaken aan het licht die de bouwprijs onverwacht de hoogte in jagen. Ook bespaart de kant-en-klaar formule bij sleutel-op-de-deur u heel wat slapeloze nachten en die luxe is uiteraard onbetaalbaar.

2. U kunt uw uitgaven spreiden over tijd?

Kiest u voor een volledig afgewerkte woning, dan betaalt u een voorschot van 2500€. De rest van het bedrag betaalt u in schijven conform de vordering van de werken.

Bij Sibomat kunt u ook beslissen een deel van de werken zelf te doen, waardoor u uitgaven nog meer over de tijd kunt spreiden door bijvoorbeeld later iets af te werken. Bovendien werken onze bouwadviseurs vooraf een gedetailleerde offerte voor u uit, zodat u achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

3. Uw persoonlijke inbreng is kleiner?

Bij sommige sleutel-op-de-deurfirma’s krijgt u weinig bewegingsruimte. De bouwplannen zijn minder flexibel en op maatwerk staan er vaak grenzen.

Sibomat komt daaraan tegemoet door een ruim scala aan gerealiseerde woningen en inspiratiewoningen aan te bieden. Ze zijn de ideale inspiratiebron voor uw persoonlijk woningontwerp.

Samen met uw bouwadviseur kiest u de architectuurstijl en woningindeling die u het best bevallen.

Van daaruit ontwerpen wij samen met u een woning die aan uw stijl en verwachtingen voldoet. Heeft u zelf al een plan? Dan kunt u bij ons terecht. Van zodra wij uw plannen ontvangen bestuderen we deze en bekijken we wat de mogelijkheden zijn wat betreft budget en techniek. Van ontwerp naar budget in 5 stappen, ontdek het hier.

4. Keuzestress?

Bij een sleutelklare woning moet u er wel rekening mee houden dat u heel wat beslissingen vooraf moet maken en vastleggen. Denk maar aan het aantal stopcontacten, de gevelsteen, enz. Dat kan – vooral in het begin - voor keuzestress zorgen. Bij Sibomat zijn we ons hier terdege van bewust, en vangen we dit op door een Sibomat-medewerker ter beschikking te stellen, die u bij iedere keuze adviseert en begeleidt. Ook kunt u de in het begin gemaakte keuzes steeds wijzigen op een aantal vaste momenten tijdens het bouwproces.

 

Op Sibomat kunt u bouwen!

Sibomat, dat meer dan 40 jaar ervaring en kennis van meer dan 7.500 woningen in houtskeletbouw onder één dak. Dat technisch vernuft maakt ons een betrouwbare partner voor de bouw van uw sleutel-op-de-deurwoning. Met onze certificaten en het Charter der Woningbouwers bewijzen we dat dit geen loze woorden zijn. Graag meer info over onze sleutel-op-de-deurwoningen? Neem hier contact op met ons.

Ontdek onze inspiratiebrochure

Laat u inspireren en download onze gratis brochure.